Στο «κόκκινο» το Λασίθι από σήμερα - Πώς προέκυψε αυτή η εξέλιξη

Κρήτη
Στο «κόκκινο» το Λασίθι από σήμερα - Πώς προέκυψε αυτή η εξέλιξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα όσα πρόκειται να ισχύσουν από σήμερα στον ανατολικό νομό της Κρήτης - Στα "κάγκελα βγαίνει" η εστίαση, κινητοποίηση από τους ψαράδες

Στο “κόκκινο” έχει μπει από τις 6 τα ξημερώματα της Δευτέρας  ο νομός Λασιθίου μαζί με τη Χαλκιδική και τη Ζάκυνθο.

Η εξέλιξη αυτή, προέκυψε λόγω των αυξημένων κρουσμάτων που καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες στον 'Αγιο Νικόλαο, όπου μέσα σε δέκα ημέρες εντοπίστηκαν 56 συνολικά κρούσματα.

Τριάντα από αυτά, ήταν το τελευταίο τετραήμερο και τα 25 σχετίζονταν με τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε παιδικό σταθμό του Δήμου. Μάλιστα σε 20 από τα 25 κρούσματα διενεργείται έλεγχος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάποιο από αυτά αφορά μεταλλαγμένο ιό.

«Άδικη για τις περιοχές της Σητείας, της Ιεράπετρας και του Οροπεδίου Λασιθίου» χαρακτήρισε την εξέλιξη ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, που συμπλήρωσε όμως, ότι η ανάγκη να τηρηθούν τα μέτρα με την δέουσα προσοχή, είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ.

«Αναγνωρίζω ότι στις άλλες περιοχές το πρόβλημα ίσως να μην ήταν τέτοιο που να επιβαλλόταν να ληφθούν τόσο σκληρά περιοριστικά μέτρα, ωστόσο είμαστε μια περιφερειακή ενότητα, οπότε όλοι μαζί θα πρέπει αυτό να το αντιμετωπίσουμε και να κάνουμε ότι μπορούμε για να τελειώσει γρήγορα» διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζερβός που συμπλήρωσε ότι αναμένουν οδηγίες από την Πολιτική Προστασίας ή τον ΕΟΔΥ, σε περίπτωση που η αυτοδιοίκηση, χρειάζεται να συνδράμει με οποιοδήποτε τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τα οριζόντια μέτρα που ισχύουν σε όλη την επικράτεια, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο Β - Αυξημένου Κινδύνου ισχύουν επιπρόσθετα:

- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 18:00 έως 05:00.

- Διά ζώσης λειτουργία των γυμνασίων από 01/02/2021.

- Τηλεκπαίδευση για τα λύκεια.

- Χώροι Λλτρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών με ανώτατο όριο τα 9 άτομα.

- Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click in a shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.

- Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές.

“Επαγρύπνηση” στον Άγιο Νικόλαο

Σε “επαγρύπνηση”, όμως, βρίσκεται και ο Δήμος Αγίου Νικολάου μετά τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού που επιβεβαιώνονται στην περιοχή.

Οι Αρχές έχουν προχωρήσει στο κλείσιμο του Βρεφονηπιακού Σταθμού της Αμμούδας, στον οποίο διαπιστώθηκαν ως κρούσματα αρκετά βρέφη, ενώ οι Αρχές κάνουν έκκληση οι πολίτες να ακολουθούν τα μέτρα προστασίας, ώστε να περιοριστεί η διασπορά.

“Ανάστατη” είναι η κοινωνία του Αγίου Νικολάου, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πια σε διψήφιο νούμερο, ενώ αρκετά είναι συνολικά τα κρούσματα σε σχολεία, με αποτέλεσμα εκπαιδευτικά συγκροτήματα ή τμήματα να τίθενται σε αναστολή.

Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός της Αμμούδας, στον οποίο εντοπίστηκε αρχικά ο θύλακας, τέθηκε σε αναστολή λειτουργίας για τις επόμενες 14 ημέρες, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η διαδικασία της ιχνηλάτησης, με τις Αρχές να προγραμματίζουν τη διενέργεια των μαζικών rapid tests με τη μέθοδο του drive through, αλλά και εκατοντάδες rapid tests στον Βρεφονηπιακό Σταθμό στην Αμμούδα.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η ανακοίνωση του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, μετά την αποκάλυψη ότι νοσηλεύτρια που είχε βάρδια στο εμβολιαστικό τμήμα βρέθηκε θετική στον ιό.

Τα κρούσματα στην Κρήτη

Συνολικά, κατά το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού είναι 484. Από αυτά, τα 15 εντοπίζονται στην Κρήτη, ενώ ιχνηλατήθηκαν και 108 μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

 Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, 11 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, 2 στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και επίσης 2 στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ενώ κανένα δεν εντοπίζεται το τελευταίο 24ωρο στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.

Αναλυτικότερα, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και σε συνέχεια σχετικής εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι Κορωνοϊού COVID-19, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως: Λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στις Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, οι Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου εντάσσονται από σήμερα Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου και ώρα 6 π.μ. στο επίπεδο Β - Αυξημένου Κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.

Τα κρούσματα

 Ειδικότερα, ανακοινώθηκαν 484 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 156.957, εκ των οποίων 52,0% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.953 (3,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 49.216 (63,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένα νοσηλεύονται 255 άτομα. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 69 έτη, ενώ 187 (73,3%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. Το 86,7% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας, 1.113 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 17 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φτάνοντας τους 5.796 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.406 (58,8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Οι περιοχές

Αναλυτικότερα, εντοπίστηκαν τα παρακάτω κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα: Αιτωλοακαρνανία 9, Ανατολική Αττική 23, Αρκαδία 3, Αχαΐα 23, Βοιωτία 4, Βόρειος Τομέας Αθηνών 46, Δυτική Αττική 6, Δυτικός Τομέας Αθηνών 24, Έβρος 5, Εύβοια 19, Ζάκυνθος 1, Ηλεία 4, Ηράκλειο 11, Θεσσαλονίκη 58, Θήρα 2, Ιωάννινα 2, Κάλυμνος 1, Καρδίτσα 3, Κεντρικός Τομέας Αθηνών 66, Κοζάνη 9, Κορινθία 6, Λακωνία 8, Λάρισα 3, Λέσβος 1, Μαγνησία 2, Μύκονος 12, Νήσων 1, Νότιος Τομέας Αθηνών 23, Ξάνθη 2, Πειραιάς 33, Πιερία 20, Ρέθυμνο 2, Ροδόπη 1, Σέρρες 3, Τρίκαλα 2, Φθιώτιδα 1, Φλώρινα 1, Χαλκιδική 11, Χανιά 2, Χίος 1 και υπό διερεύνηση 15.

Πόσα τεστ ελέγχθηκαν

Στη χώρα έχουν ελεγχθεί συνολικά 3.133.965 κλινικά δείγματα, ενώ χθες ελέγχθηκαν 6.656 διαγνωστικά τεστ.

Παράλληλα, από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους rapid tests έχουν ελεγχθεί συνολικά 1.047.350 δείγματα και σήμερα ελέγχθηκαν 6.501 rapid tests.

Συνολικά το τελευταίο 24ωρο έχουν ελεγχθεί 13.066 διαγνωστικά τεστ και rapid tests.

“Ανησυχία” για τις μεταλλάξεις στη χώρα

Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 200 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 12-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις πύλες εισόδου, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Πιερία και την Πάτρα. Στο σύνολο των 200 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 177 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Από τον έλεγχο αναδείχτηκαν συνολικά 108 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από αυτά, 107 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) και ένα δείγμα ήταν θετικό για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).

Συγκεκριμένα, το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύτηκε σε:

-⋅80 δείγματα από την Αττική (50 από συρροή σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, 21 από την κοινότητα και 9 από νοσοκομεία).

-⋅14 δείγματα από τη Χαλκιδική (όλα από την κοινότητα).

- 11 δείγματα από την Πάτρα (όλα νοσοκομειακά).

-⋅1 από τη Θεσσαλονίκη (από την κοινότητα).

-⋅1 από την Πιερία (από την κοινότητα).

Σε ό,τι αφορά το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa), αυτό ανιχνεύτηκε από την κοινότητα στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 173 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.

Νοτιοαφρικανικό στέλεχος  στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, η πρώτη ανίχνευση του νοτιοαφρικανικού στελέχους βρέθηκε στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπως τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μητρόπολη Νεαπόλεως, παρουσία του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας, δεν αφορά σε ενδοεκκλησιαστική διασπορά. Σε κάθε περίπτωση και με την εξαίρετη συνεργασία και της Μητρόπολης και των ενοριών που εμπλέκονται από την ιχνηλασία προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους με μοριακός ελέγχους και rapid tests στην ευρύτερη περιοχή», ενώ τόνισε ότι «δε χρειάζεται κανένας λόγος πανικού. Ψυχραιμία χρειάζεται και νηφαλιότητα».

«Ακολουθούμε το μονοπάτι των στενών επαφών high και low risk και νομίζω όλα τα πάνε καλά», πρόσθεσε, απευθύνοντας έκκληση σε όλους τους κατοίκους για προσοχή και για τήρηση των μέτρων.

«Έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια η Θεσσαλονίκη και θα πρέπει να παραμείνουν τα δεδομένα όπως τα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς.

“Καμπανάκι” από τους λοιμωξιολόγους 

Δύσκολοι χαρακτηρίζονται από τους λοιμωξιολόγους οι δύο επόμενοι μήνες. Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκο Τζανάκη, ενδέχεται αυτή τη στιγμή να βιώνουμε το τρίτο “κύμα” του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Με βάση τις αναλύσεις-προβλέψεις του καθηγητή, μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου είναι πιθανό να διαγιγνώσκονται έως και 1.800 κρούσματα ημερησίως.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος σε σχετική του ανάρτηση στο Facebook, «στις 20/1 ξεκίνησε πιθανώς το 3ο κύμα με εντόνως ανοδική τάση και δυναμική που θα φτάσει πάνω από 1.800 κρούσματα ανά ημέρα μέχρι τις 20 Φλεβάρη».

Στα “κάγκελα” βγαίνει η εστίαση

Στον χώρο της εστίασης έχει ξεσπάσει, ωστόσο, θύελλα αντιδράσεων. “Ψίχουλα” χαρακτηρίζονται τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής 5, καθώς, όπως ισχυρίζονται οι επαγγελματίες του κλάδου, μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθούν από τον κλάδο που παραμένει κλειστός για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Τα χίλια, δύο χιλιάδες και τέσσερις χιλιάδες ευρώ που δόθηκαν σε κλειστές - με κρατική εντολή - επιχειρήσεις, είναι ελεημοσύνη και ασέβεια, όπως λένε, την ώρα που πολλοί επαγγελματίες του κλάδου και στο Ρέθυμνο πήραν το απόλυτο 0 ως ενίσχυση.

Ο φόβος των οριστικών “λουκέτων” όποτε και αν ξανανοίξει η εστίαση, σύμφωνα με τον Ανδρέα Κλαψινό, κάθε άλλο παρά μακρινός είναι, αφού για το τουριστικό Ρέθυμνο ήδη το 30% των καταστημάτων ίσως και να μην ανοίξει ξανά.

Αυτό που ζητά ο κλάδος είναι να υπάρξουν προγράμματα στήριξης αποκλειστικά και μόνο για την εστίαση.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Πρωτοβουλίας Εστίασης: «Επιστρεπτέα κοροϊδία. Η ανακοίνωση των ποσών της Επιστρεπτέας 5 μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί από τον κλάδο της εστίασης, που παραμένει κλειστός για 3ο συνεχόμενο μήνα (6 συνολικά) χωρίς να ασχολείται κανείς μαζί του σοβαρά και άνευ σχεδιασμού διάσωσης.

Τα ποσά των 1.000 ευρώ, 2.000 και 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή είναι ελεημοσύνη και ασέβεια για τον κλάδο και τα εξαρτώμενα μέλη του.

Χιλιάδες συνάδελφοί μας αποκλείστηκαν και πήραν 0 (μηδέν) ενίσχυση.

Σταματήστε τα ευχολόγια και τις βαρύγδουπες δηλώσεις ότι όλοι πλήττονται. ΔΕΝ πλήττονται όλοι το ίδιο και απλά παραμένετε άτολμοι, κλείνοντας το μάτι συντεχνιακά και ψηφοθηρικά.

Ενώ εδώ και δέκα μήνες ο κλάδος καταστρέφεται, εσείς περηφανεύεστε για την επιτυχία εικονικών αριθμών. Δε βλέπετε το “τσουνάμι” των χιλιάδων “λουκέτων” και απολύσεων, ενώ αγνοείται την αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων με τις οποίες μας επιβαρύνουν οι δικές σας επιλογές.

Η κυβέρνηση μαζί με τους βουλευτές της, καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ζήτησαν να βάλουμε όλοι πλάτη και ο κλάδος έβαλε. Άλλο όμως πλάτη για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και άλλο αφανισμός και εξόντωση, στα οποία με μαθηματική ακρίβεια μάς οδηγείτε.

Η εστίαση παραμένει αόρατη για εσάς! Έχετε πλήρη άγνοια σε σχέση με το τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία και δυστυχώς διασύρετε τον κλάδο.

Ήρθε η ώρα να μετρήσουμε όλοι μας, εσείς και εμείς, το πολιτικό κόστος. Είναι υπόσχεση στις οικογένειές μας»!

Κινητοποίηση από τους ψαράδες

Σε διαμαρτυρία προχώρησαν οι ερασιτέχνες αλιείς χθες το πρωί στην παραλιακή του Ηρακλείου, λόγω των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού που τους απαγορεύει το ψάρεμα.

Με κεντρικό σύνθημα «τέρμα οι διακρίσεις», οι ερασιτέχνες αλιείς αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποίηση, “επιστρατεύοντας” μάλιστα τόσο τα οχήματα όσο και τα φουσκωτά σκάφη τους.

Σημειώνεται ότι, μετά από μία μικρή “απελευθέρωση” του ψαρέματος και του κυνηγιού, οι δύο αυτές δραστηριότητες απαγορεύτηκαν εκ νέου, ήδη, από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Φωτογραφία: INTIME

 Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News