Πότε έρχεται η ανοσία από το εμβόλιο - Πότε θα εμβολιαστούν μαζικά οι Κρητικοί

Κρήτη
Πότε έρχεται η ανοσία από το εμβόλιο - Πότε θα εμβολιαστούν μαζικά οι Κρητικοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το εμβόλιο και η διάρκεια της ανοσίας, τέθηκαν επί τάπητος στην εκπομπή ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ της ΚΡΗΤΗ TV

Από έξι μήνες μέχρι ένα χρόνο μπορεί να διαρκέσει η ανοσία από τον εμβολιασμό στον ανθρώπινο οργανισμό, τόνισαν ο καθηγητής μικροβιολογίας και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσάκρης αλλά και ο καθηγητής Λοιμοξιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισαν, σε λίγο καιρό θα υπάρχουν πιο ουσιαστικά στοιχεία όσον αφορά την ανοσία αλλά και για το αν χρειάζεται επαναληπτικό εμβόλιο και την επόμενη χειμερινή περίοδο όπως συμβαίνει με την γρίπη.

Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να μετρηθεί και η ανοσία στον πληθυσμό παράλληλα με τους εμβολιασμούς με δεδομένο ότι ήδη στη χώρας μας έχουν νοσήσει αρκετοί άνθρωποι.

Μάλιστα αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στο να κατανοήσουμε πότε θα έρθει η πολυπόθητη ανοσία.

Μάλιστα ο καθηγητής Σκουτέλης τόνισε ότι και οι πολίτες που έχουν νοσήσει μετά από δύο μήνες από την νόσο τους, καλό θα ήταν να εμβολιαστούν λέγοντας πως η ανοσία από πρώην ασθενής covid δεν κρατά μεγάλο χρονικό διάστημα σε αντίθεση με το εμβόλιο που σε αυτό το κομμάτι είναι πιο αποτελεσματικό.

Παράλληλα ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσάκρης τόνισε ότι ακόμα και η μετάλλαξη του κορωνοϊού δεν απαιτεί νέο από την αρχή εμβολιασμό σε όλους εκείνους που έχουν εμβολιαστεί ακόμα και να υπάρχει σε διάθεση ένα αναπροσαρμοσμένο εμβόλιο στον μεταλλαγμένο ιό.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αχιλλέας Γκίκας που έκανε το εμβόλιο στο ΠΑΓΝΗ τόνισε ότι αυτό θωρακίζει σε ποσοστό 95% τον εμβολιασθέντα, στο να μη νοσήσει, ωστόσο χρειάζονται ακόμα περισσότερα στοιχεία για να κατανοήσουμε σε τι ποσοστό θα μπορούσε να μεταφέρει τον ιό ασυμπτωματικά σε έναν άλλο άνθρωπο.

Μάλιστα ο κ. Γκίακας χαρακτήρισε το εμβόλιο ως «ένα μικρό θαύμα της επιστήμης».

Παράλληλα, παρά τις μειωμένες δόσεις αλλά και όλη αυτή την ανησυχία που υπάρχει για το αν η διαδικασία των εμβολιασμών εξελιχθεί γρήγορα, το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης, εκτίμησε ότι το επόμενο εξάμηνο θα έχει εμβολιαστεί περίπου του 70% του πληθυσμού μιας και υπογράμμισε και την έλευση των άλλων εμβολίων μετά την έγκρισή τους.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News