Κρήτη

«Ζεστό χρήμα» στους αγρότες: Σήμερα, τελικά, οι επιδοτήσεις

Μέχρι το απόγευμα αναμένεται να δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι

Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής αναμένεται να δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι των αγροτικών επιδοτήσεων, μετά από απόφαση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ προτίμησε να καθυστερήσει ακόμα μία μέρα, ώστε να προλάβει να πληρώσει πρώτα τους νέους αγρότες και τους νεοεισερχόμενους γεωργούς - οι λογαριασμοί των δικαιούχων παραγωγών με τη δεύτερη δόση των άμεσων ενισχύσεων.

Από τη στιγμή της πίστωσης, οι δικαιούχοι με τραπεζικούς λογαριασμούς στην Τράπεζα Πειραιώς θα μπορούν να εισπράξουν σήμερα τα χρήματα της επιδότησής τους από τα ΑΤΜ με τη χρήση της κάρτας αναλήψεων.

Οι δικαιούχοι με βιβλιάρια στις άλλες τράπεζες θα “δουν” τα χρήματά τους από το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας.

Γιατί καθυστέρησαν;

Το στέλεχος της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και πρόεδρος της ΕΑΣ Ρεθύμνου, Γιάννης Γλετζάκης, δήλωσε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες το βράδυ πως επρόκειτο για μια επιλογή ώστε να ολοκληρωθούν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι για συγκεκριμένη κατηγορία δικαιούχων, ώστε να μη χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τον Απρίλιο για να πάρουν τα χρήματά τους από το εθνικό απόθεμα.

Δικαιούχοι

Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι εθνικού αποθέματος έτους 2020, σύμφωνα με τις εθνικές και ενωσιακές διατάξεις, είναι οι ενεργοί γεωργοί:

- Νεαρής ηλικίας που είναι έως 40 ετών κατά το έτος υποβολής της αίτησης 2020 για το καθεστώς βασικής ενίσχυσης και δημιουργούν για πρώτη φορά γεωργική εκμετάλλευση ως επικεφαλής της εκμετάλλευσης ή έχουν ήδη εγκατασταθεί κατά τη διάρκεια των πέντε ετών που προηγούνται της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2020 για το καθεστώς βασικής ενίσχυσης, δηλαδή μεταξύ των ετών 2015 και 2019.

- Οι νεοεισερχόμενοι που αρχίζουν γεωργική δραστηριότητα από το έτος 2018 και μετά και κατά τα πέντε έτη που προηγούνται της έναρξης γεωργικής δραστηριότητας δεν άσκησαν γεωργική δραστηριότητα στο όνομά τους και υπ’ ευθύνη τους, ούτε ήλεγχαν νομικό πρόσωπο που ασκούσε γεωργική δραστηριότητα.

- Επιπλέον, οι επιλέξιμες εκτάσεις τους να είναι από 0,4 εκτάρια και άνω.

Μη δικαιούχοι

Μη δικαιούχοι εθνικού αποθέματος έτους 2020 είναι:

- Οι γεωργοί οι οποίοι δεν αιτήθηκαν τη χορήγηση εθνικού αποθέματος έτους 2020 με εμπρόθεσμη ενιαία αίτηση ενίσχυσης 2020.

- Οι μη ενεργοί γεωργοί.

- Οι γεωργοί με επιλέξιμες εκτάσεις για χορήγηση δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος μικρότερες των 0,4 εκταρίων.

- Οι νεαρής ηλικίας ή νεοεισερχόμενοι γεωργοί, οι οποίοι έχουν λάβει δικαιώματα βασικής ενίσχυσης ή αύξηση της μοναδιαίας αξίας των δικαιωμάτων τους στον περιφερειακό μέσο όρο του εθνικού αποθέματος ως φυσικά ή ως νομικά πρόσωπα ή για λογαριασμό κάποιου νομικού προσώπου (ως διαχειριστές), από το εθνικό απόθεμα το έτος 2015, 2017, 2018 και 2019.

- Οι γεωργοί που παραχώρησαν οικειοθελώς μέρος ή το σύνολο των δικαιωμάτων τους στο εθνικό απόθεμα τα έτη 2016-2020.

Μέχρι παραμονές Χριστουγέννων

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης, είπε ότι, πέρα από την εξόφληση της Ενιαίας Ενίσχυσης, συνολικά στην ύπαιθρο σε επίπεδο χώρας θα εισρεύσουν μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων γύρω στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, εκ των οποίων το ένα και πλέον δισεκατομμύριο ευρώ αφορά στην εξόφληση των δικαιούχων της δεύτερης δόσης των επιδοτήσεων, συν την πληρωμή των νέων αγροτών και των νεοεισερχόμενων γεωργών.

Συγκεκριμένα, στα βιβλιάρια των δικαιούχων της Ενιαίας Ενίσχυσης θα μπουν σήμερα (με βάση και όσα μας είπε ο Γιάννης Γλετζάκης χθες) 390 εκατομμύρια ευρώ για το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης.

Ταυτόχρονα θα μπουν και 550 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν στο “πρασίνισμα”. Έχουμε και τα χρήματα για τους γεωργούς της νεαρής ηλικίας (πρόγραμμα νέων αγροτών, κ.ά.), δηλαδή όσοι λαμβάνουν αγροτική επιδότηση και είναι κάτω των 40 ετών, που σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένα σε ποσοστό 36% της βασικής ενίσχυσης, από 25% που ήταν πέρυσι, και τα οποία μπήκαν ήδη χθες.

Σύμφωνα με όσα μας είχε πει ο Μύρων Χιλετζάκης, ο κύκλος πληρωμών ξεκίνησε από τις 4 Δεκεμβρίου όταν πιστώθηκαν τα αγροτοτοπεριβαλλοντικά. Εκεί μέσα συμπεριλαμβάνεται επίσης και η βιολογική κτηνοτροφία και η βιολογική γεωργία. Το ποσό αυτό ήταν στα 110 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα η μεγάλη πληρωμή που θα ξεκινήσει θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου και αφορά επιπλέον την εξισωτική αποζημίωση 256 εκατομμυρίων ευρώ, που θα είναι και η τελευταία πληρωμή μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων.

Ωστόσο, από τότε και μετά, «έχουμε και μια έξτρα πληρωμή σε σχέση με τις καθιερωμένες που είχαμε κάθε Δεκέμβριο, που θα είναι η ενίσχυση των γεωργών της ελαιοκαλλιέργειας, το περιβόητο 30ευρω, το οποίο θα ξεκινήσει και αυτό να πιστώνεται μέσα στις επόμενες ημέρες. Θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου. Αφορά 140.000 περίπου παραγωγούς. Και το χρηματικό ποσό που θα πάρουν είναι 126 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτές τις πληρωμές κλείνει ένας κύκλος πληρωμών, που όλες μαζί ανέρχονται περίπου σε 1 δισ. 500 εκατομμύρια ευρώ...». Επομένως, όπως εξηγεί ο κ. Χιλετζάκης, «σε σχέση με πέρυσι έχουμε τα επιπλέον 126 εκατομμύρια ευρώ του λεγόμενου “κορωνοβοηθήματος” για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (ελαιοπαραγωγούς) και το κατά 10% αυξημένο σε σχέση με πέρυσι για τους νεαρής ηλικίας παραγωγούς, που η ηλικία τους είναι κάτω των 40 χρόνων...».

Υπενθυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο καταβλήθηκε η προκαταβολή (70%) της βασικής ενίσχυσης ύψους 696.596.038,36 ευρώ, σε συνολικά 539.609 δικαιούχους. Απόψε, λοιπόν, αναμένεται το υπόλοιπο 30%, περίπου 390 εκατ. ευρώ, μαζί με το 100% της “πράσινης” ενίσχυσης.

Στην πληρωμή θα συμπεριληφθούν και οι παραγωγοί που με τους τελευταίους υπολογισμούς θα έχουν συνολικό ποσό βασικής ενίσχυσης μεγαλύτερο των 250 ευρώ. Σημειώνεται ότι 47.076 παραγωγοί με δικαιούμενο ποσό βασικής ενίσχυσης μικρότερο των 250 ευρώ δεν πληρώθηκαν τον Οκτώβριο.

Πότε θα δοθεί η ενίσχυση για τον κορωνοϊό

Χθες, σε ερώτηση της εφημερίδας μας, ο Κρητικός αγροτοσυνεταιριστής και στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιάννης Γλετζάκης δήλωσε ότι η ενίσχυση για τον κορωνοϊό προς τους κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς θα καταβληθεί μαζί με την εξισωτική αποζημίωσης μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου, ενώ όταν ο ίδιος ρώτησε σε τηλεδιάσκεψη τον Μάκη Βορίδη αν θα δοθούν χρήματα και στους παραγωγούς που είναι ετεροεπαγγελματίες, έλαβε αρνητική απάντηση, χωρίς να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για το προσεχές διάστημα.

Καταλήγοντας, ο κ. Γλετζάκης επισήμανε ότι η χώρα μας θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη διετή παράταση της σημερινής ΚΑΠ για να διεκδικήσει όσο γίνεται περισσότερα κονδύλια από την επόμενη προγραμματική περίοδο. «Εμείς ως Κρήτη έχουμε αδικηθεί. Και θα πρέπει μέσα από την επόμενη ΚΑΠ να δούμε να αποκαθίσταται η αδικία, ιδιαίτερα για τους παραγωγούς ελαιολάδου, που έχασαν μεγάλο μέρος των επιδοτήσεων που έπαιρναν μέχρι και την προηγούμενη προγραμματική περίοδο», κατέληξε ο ίδιος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια