Αγρότες της Κρήτης: Ποιοι και πότε θα πάρουν το… «κορωνοβοήθημα»

Κρήτη
Αγρότες της Κρήτης: Ποιοι και πότε θα πάρουν το… «κορωνοβοήθημα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχονται οι ενστάσεις για τους ελαιοπαραγωγούς, ενώ ενίσχυση διεκδικεί και η ΚΕΟΣΟΕ για τους παραγωγούς οινοσταφύλων

Κορωνοβοήθημα και στα οινοποιήσιμα σταφύλια διεκδικεί η ΚΕΟΣΟΕ, όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, την ώρα που ολοκληρώθηκε η πρώτη κατάταξη για τους κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς και άλλους, και δίνεται η δυνατότητα από τη χθεσινή ημέρα παράτασης εντός 7 εργάσιμων ημερών.

Αναλυτικότερα, να ενταχθεί η καλλιέργεια οινοποιήσιμων σταφυλιών στο Μέτρο 21 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το οποίο αφορά τις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις σε γεωργούς που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού, ζητά η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

«Η ένταξή τους στο Μέτρο 21 είναι απαραίτητη προκειμένου οι αμπελουργοί να καλύψουν μέρος του απολεσθέντος εισοδήματος, ώστε να προβούν σε καλλιεργητικές φροντίδες το 2021, αφού επιπλέον δε διαφαίνονται συνθήκες αναστροφής του σημερινού αρνητικού περιβάλλοντος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Αναλύοντας την αγορά οίνου, η ΚΕΟΣΟΕ κάνει λόγο για πτώση στις τιμές αλλά και μικρότερες παραγωγές σε κάποιες περιοχές της χώρας, που, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς που τέθηκαν στον κλάδο της εστίασης, είχαν ως αποτέλεσμα να συρρικνωθεί περαιτέρω το εισόδημα των αμπελουργών.

Μιλώντας για τα μέτρα του “Πράσινου Τρύγου” και της “Απόσταξης Κρίσης”, σχολιάζει ότι «παρά τις πολιτικές που υιοθετήθηκαν, το αμπελουργικό εισόδημα στην πλειονότητα των αμπελουργών έμεινε χωρίς δίχτυ προστασίας, αφού διαμορφώθηκε σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο και η απογοήτευση από την εξέλιξη αυτή είναι διάχυτη και αφορά τη βιωσιμότητα και το μέλλον της καλλιέργειας» και συμπληρώνει ότι «η εξέλιξη αυτή αναμένεται να εντείνει τη διαχρονική τάση μείωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες, μείωση η οποία ανέρχεται στο 15% τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και οφείλεται αποκλειστικά στη χαμηλή πρόσοδο της καλλιέργειας».

Οι ελαιοπαραγωγοί για τις ενστάσεις

Στο μεταξύ, προς τους κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς που πρόκειται να λάβουν τα 30 ευρώ ανά στρέμμα ανακοινώθηκε χθες ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη κατάταξη των αιτούντων στο Μέτρο 21 “Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μετά την πραγματοποίηση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων, ο προσωρινός πίνακας έχει αναρτηθεί και είναι διαθέσιμος ΕΔΩ, με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

Σημειώνεται ότι κατά των αποτελεσμάτων του πίνακα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή εντός 5 εργάσιμων ημερών, από χθες Τρίτη 08/12-2020 μέχρι και τη Δευτέρα 14-12-2020, αποκλειστικά μέσω του ιστότοπου και συγκεκριμένα μέσω της οθόνης: Ένταξη - Ενδικοφανείς Προσφυγές.

Αποκλεισμός θερμοκηπιάδων

Την ίδια ώρα, με ερώτησή του προς τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, επισημαίνει τον αποκλεισμό των μισών παραγωγών προϊόντων θερμοκηπίων της Κρήτης από τις αποζημιώσεις για τον κορωνοϊό και ζητά άμεσες ενέργειες για να μην εξαιρεθούν των αποζημιώσεων οι πληγέντες παραγωγοί προϊόντων θερμοκηπίων της Κρήτης, που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται κατακόρυφα από τη ζημιά της πανδημίας.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: «Μεγάλη αναστάτωση και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους παραγωγούς των προϊόντων θερμοκηπίων της Κρήτης, οι οποίοι επλήγησαν από τον κορωνοϊό την περασμένη άνοιξη, το κενό της υπουργικής απόφασης που αφήνει εκτός αποζημιώσεων εκατοντάδες πληγέντες.

Συγκεκριμένα, ενώ η αγροτική παραγωγή Μαρτίου και Απριλίου και εν πολλοίς Μαΐου και Ιουνίου έχει συμπεριληφθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ “επίσπορης καλλιέργειας” του 2019, το ηλεκτρονικό σύστημα στο οποίο γίνονται οι αιτήσεις καταβολής αποζημιώσεων δέχεται μόνο δηλώσεις ΟΣΔΕ 2020.

Επειδή το 50% τουλάχιστον των παραγωγών προϊόντων θερμοκηπίων που ζημιώθηκαν από τον κορωνοϊό την προηγούμενη άνοιξη και οι καλλιέργειες των οποίων δηλώθηκαν στον ΟΣΔΕ 2019 δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις, ερωτάσθε κύριοι υπουργοί:

Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να μην εξαιρεθούν των αποζημιώσεων οι πληγέντες παραγωγοί προϊόντων θερμοκηπίων της Κρήτης που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται κατακόρυφα από τη ζημιά του κορωνοϊού;».

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Σε ερώτησή τους 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. (μεταξύ των οποίων οι Σωκράτης Βαρδάκης του Ηρακλείου και Μανόλης Θραψανιώτης του Λασιθίου) προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Αραχωβίτη και της αν. τομεάρχη Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, ζητούν να ενταχθούν και οι αγρότες ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στο πρόγραμμα επιστρεπτέας ενίσχυσης από το οποίο αδικαιολόγητα έχουν αποκλειστεί.

«Μετά τον πολύ πρόσφατο αποκλεισμό των πολλών κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγών από την κορωνοενίσχυση, ήρθε για όλους τους μικρούς αγρότες της χώρας μας, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία και που ανήκουν στην κατηγορία των αγροτών ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, η στέρηση της ανάσας ρευστότητας από την επιστρεπτέα ενίσχυση. Πρόκειται για έναν ακόμη προκλητικότατο αποκλεισμό, λες και για τους μικρούς επαγγελματίες αγρότες της χώρας μας δεν τρέχουν τα έξοδα των καλλιεργητικών αναγκών, ενώ ταυτόχρονα πλήττονται σκληρά από την πανδημία και το 2o lockdown.

Όταν λοιπόν η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποκλείει τους αγρότες ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, παρόλο που είναι και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ρευστότητα από το πρόγραμμα για να καλύψουν τα έξοδα των καλλιεργητικών τους αναγκών, στην ουσία τους καθιστά ακόμα πιο ευάλωτους στις επιπτώσεις της πανδημίας και θέτει σε σοβαρότερο ακόμα κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους. Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση της Ν.Δ. εφαρμόζει στις εθνικές της πολιτικές επιλογές και στις δράσεις που αφορούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας τον νόμο του ισχυρού. Με αυτά τα πολλαπλά δείγματα ταξικής πολιτικής, η πλειοψηφία των αγροτών θα πρέπει να ανησυχεί πάρα πολύ και για τα κρίσιμα θέματα της νέας ΚΑΠ που την αφορούν και τους χειρισμούς της κυβέρνησης της Ν.Δ. στη διαπραγμάτευση», αναφέρει, μεταξύ των άλλων, η εν λόγω ερώτηση.

Θα έρθουν μαζί με τις επιδοτήσεις;

Πληροφορίες για πίστωσή τους στις 17 ή 18 Δεκεμβρίου

Στο μεταξύ, παραμένει ορατό το ενδεχόμενο να πιστωθούν οι λογαριασμοί των ελαιοπαραγωγών ταυτόχρονα με τα ποσά του κορωνοβοηθήματος των 30 ευρώ ανά στρέμμα και της δεύτερης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης.

Όπως είναι γνωστό, η εξόφληση των αγροτικών επιδοτήσεων γίνεται κάθε χρόνο προς τα τέλη του χρόνου. Ωστόσο, φέτος οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων στις 17 ή στις 18 Δεκεμβρίου για τους δικαιούχους με βιβλιάρια στην Τράπεζα Πειραιώς και μία ή δύο μέρες μετά για τους δικαιούχους στις άλλες τράπεζες.

(Φωτογραφία Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News