Μάχη της Κρήτης: Το έπος της Κρήτης, η ζώσα ιστορία μας

Κρήτη
Μάχη της Κρήτης: Το έπος της Κρήτης, η ζώσα ιστορία μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μάχη της Κρήτης που ξεκίνησε στις 20 Μαΐου 1941 και τα αντίποινα που ακολούθησαν από τους ναζί για τη σθεναρή αντίσταση του νησιού

Διηγήσεις ποτισμένες από το αίμα των χιλιάδων εκτελεσθέντων και πεσόντων στη Μάχη της Κρήτης, στην αντίσταση και στα φρικτά αντίποινα των Γερμανών χώματα του νησιού. Αυτή είναι η ιστορία του νησιού μας! Η μεγάλη αντίσταση στην επέλαση των ναζί καταγράφεται πρώτα από την Κρήτη. Ήταν 20 Μαΐου 1941 όταν οι Κρητικοί ήρθαν αντιμέτωποι με την απειλή από τον αέρα...

Η ιστορία μιας αναμέτρησης που δόξασε ολόκληρος ο κόσμος, που κυριαρχήθηκε από το μεγαλείο της κρητικής ψυχής... Η μάχη ενός υπερήφανου λαού απέναντι σε έναν αδίστακτο κατακτητή, ο οποίος εξαπέλυσε, στα βήματα του αρχαίου θεού του πολέμου, του Άρη, την εκδικητική του μανία με θηριωδίες που ακόμα και σήμερα περιμένουν τη Θεία Δίκη. Η Μάχη της Κρήτης, που δεν τελείωσε με την κατάκτηση του νησιού από τους Γερμανούς αλλά συνεχίστηκε σε πόλεις και χωριά, σε βουνά και θάλασσες, από τους αντάρτες που δε σταμάτησαν ούτε λεπτό να πολεμούν τους ναζί.

Μια εποποιία, στην οποία υποκλίθηκε και συνεχίζει να υποκλίνεται ολόκληρος ο κόσμος, καταγράφηκε με το ανεξίτηλο αιματοβαμμένο μελάνι. Ένα γεγονός κομβικής σημασίας για την εξέλιξη και έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς κατέδειξε τον ηρωισμό των Κρητικών, που χωρίς κανένα ουσιαστικό αμυντικό μέσο κατάφεραν να αναμετρηθούν με την ισχυρότερη πολεμική μηχανή της εποχής, εκείνη της ναζιστικής Γερμανίας, να κατατροπώσουν τη στρατιωτική ελίτ των αλεξιπτωτιστών και σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς να αναγκάσουν τον Χίτλερ να αλλάξει τα σχέδιά του απέναντι στον βασικό στόχο του, που ήταν η Ρωσία.

Η Μάχη της Κρήτης δεν ήταν ένα απλό περιστατικό στην ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά εκείνο που κατέδειξε τη δύναμη της κρητικής ψυχής, το μεγαλείο της και έδωσε ορισμό στην αντίσταση με βαρύ τίμημα για ολόκληρο το νησί μας.

Η Μάχη της Κρήτης συγκλόνισε, συγκίνησε, αναθάρρησε τον κόσμο που μάχονταν τις δυνάμεις του Άξονα και έκανε τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της εποχής να υμνήσουν την αντίσταση των Κρητικών και τη σημασία εκείνης της γιγαντομαχίας.

Από τα πιο χαρακτηριστικά είναι τα λόγια τού τότε Βρετανού ηγέτη, του «πρωθυπουργού της Νίκης», όπως έμεινε στην Ιστορία ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος στην αυτοβιογραφία του αναφέρθηκε στον αρχηγό της Λουντβάφε Χέρμαν Γκέρινγκ, σημειώνοντας ότι «ήταν ηλίθιος», καθώς για μια «πύρρειο νίκη» θυσίασε «αναντικατάστατες δυνάμεις», με τις οποίες θα μπορούσε να είχε καταλάβει «την Κύπρο, το Ιράκ, τη Συρία, ίσως ακόμη και την Περσία».

Ο ίδιος ο Γερμανός διοικητής του σώματος αλεξιπτωτιστών στη Μάχη της Κρήτης Κουρτ Φον Στουντέντ δήλωσε μετά τον πόλεμο ότι η Κρήτη έγινε «ο τάφος» των Γερμανών αλεξιπτωτιστών.

Το χρονικό του έπους

* 28 Οκτωβρίου 1940: Κήρυξη ελληνο-ιταλικού πολέμου.

* Νοέμβριος 1940: Βρετανικά συμμαχικά στρατεύματα αναλαμβάνουν την άμυνα της Κρήτης. Η 5η Μεραρχία Κρητών μεταφέρεται στην Αθήνα.

* 15 Απριλίου 1941: Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, το γερμανικό επιτελείο αποφασίζει την κατάληψη της Κρήτης. Στο δεύτερο 15νθήμερο του Απριλίου σχεδιάζεται η μεταφορά ελληνικών και βρετανικών δυνάμεων από την ηπειρωτική Ελλάδα στην Κρήτη.

* 23 Απριλίου 1941: Η ελληνική κυβέρνηση μεταφέρεται στη Μεγαλόνησο.

* 25 Απριλίου 1941: Αποβίβαση σημαντικής δύναμης Νεοζηλανδών στην Κρήτη.

* 28 Απριλίου 1941: Υπό την προεδρία του Έλληνα πρωθυπουργού Ε. Τσουδερού πραγματοποιείται στα Χανιά σύσκεψη της ελληνικής ηγεσίας και των Βρετανών αξιωματικών. Ζητείται ενίσχυση για τη στρατιωτική προετοιμασία και την αποτελεσματικότερη άμυνα του νησιού.

* 29 Απριλίου 1941: Ο διοικητής της Νεοζηλανδικής Μεραρχίας στρατηγός Φράιμπεργκ φτάνει στην Κρήτη.

* 30 Απριλίου 1941: Ο Φράιμπεργκ αναλαμβάνει τη διοίκηση των συμμαχικών δυνάμεων του νησιού.

* 14 Μαΐου 1941: Στρατιωτικοί στόχοι της Κρήτης βομβαρδίζονται συστηματικά και γίνεται αρχή της μεγάλης επίθεσης, που ακολουθεί.

* 8-19 Μαΐου 1941: Προσγειώνονται τα πολεμικά αεροπλάνα της γερμανικής αεροπορίας στα αεροδρόμια της Αττικής και της Νότιας Ελλάδας και προετοιμάζονται για επίθεση.

* 20 Μαΐου 1941: Στις 6:30 το πρωί αρχίζει η γερμανική επίθεση. Βομβαρδίζονται και ρίχνονται αλεξιπτωτιστές στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Σημειώνονται κατά τόπους συγκρούσεις των Γερμανών αλεξιπτωτιστών με τα συμμαχικά στρατεύματα, τα οποία ενισχύονται από τον ντόπιο πληθυσμό.

* 21 Μαΐου 1941: Οι Γερμανοί ρίχνουν το βάρος της επίθεσής τους στην κατάληψη του αεροδρομίου του Μάλεμε. Το απόγευμα προσγειώνεται αεροπλάνο με σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις και υλικό για την επίθεση.

Ο βρετανικός ναυτικός στόλος της Μεσογείου χτυπά τη γερμανική νηοπομπή, που κατευθύνεται προς την Κρήτη. Βυθίζονται 15 επιταγμένα σκάφη με άγνωστο αριθμό θυμάτων ή αγνοουμένων.

* 22 Μαΐου 1941: Το αεροδρόμιο του Μάλεμε καταλαμβάνεται οριστικά από τους Γερμανούς. Προσπάθεια ανακατάληψης από ελληνικές και συμμαχικές δυνάμεις δεν αποδίδει.

* 23 Μαΐου 1941: Η ελληνική πολιτική ηγεσία εγκαταλείπει την Κρήτη με το αντιτορπιλικό "Ντικόι". Με το μήνυμά του στο Στρατηγείο ο Τσόρτσιλ τονίζει: «Η Μάχη της Κρήτης πρέπει να κερδηθεί».

* 24 Μαΐου 1941: Οι βομβαρδισμοί των πόλεων της Κρήτης συνεχίζονται. Στα Χανιά οι Γερμανοί παίρνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο οι αμυνόμενοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τη μάχη «μέχρις εσχάτων».

* 25 Μαΐου 1941: Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Κάντανο. Η απρόσμενη αντίσταση του λαού της Καντάνου πυροδοτεί το μίσος των Γερμανών, που ξεσπά σε αντίποινα με ομαδικές εκτελέσεις, πυρπολήσεις και άλλες σημαντικές καταστροφές.

* 26 Μαΐου 1941: Καταλαμβάνεται ο Γαλατάς. Οι συμμαχικές δυνάμεις μάχονται απελπιστικά για να προστατέψουν τα Χανιά. Με δήλωσή του ο στρατηγός Φράιμπεργκ επισημαίνει τη δύσκολη θέση στην οποία αυτές έχουν περιέλθει.

* 27 Μαΐου 1941: Ο αρχιστράτηγος της Μέσης Ανατολής Ουέιβελ στέλνει μήνυμα να εκκενωθεί το νησί από τις συμμαχικές δυνάμεις. Για τη διάσωση και μεταφορά τους στέλνονται πλοία του βρετανικού στόλου. Τα Χανιά περιέρχονται στα χέρια των εισβολέων.

* 28 Μαΐου 1941: Αρχίζει η κάθοδος για αποχώρηση των συμμαχικών στρατευμάτων προς τα Σφακιά. Οι Βρετανοί χωρίς να ενημερώσουν τις ελληνικές δυνάμεις εκκενώνουν τη νύχτα την πόλη του Ηρακλείου και επιβιβάζονται στα πλοία, που καταφτάνουν για τον σκοπό αυτό στο λιμάνι. Ιταλικά στρατεύματα, που προέρχονται από τα Δωδεκάνησα, αποβιβάζονται στη Σητεία και καταλαμβάνουν τον νομό του Λασιθίου.

* 29 Μαΐου 1941: Οι τελευταίες εστίες αντίστασης στο Ρέθυμνο καταλαμβάνονται από τους Γερμανούς.

* 30 Μαΐου 1941: Ο στρατηγός Φράιμπεργκ αποχωρεί από την Κρήτη.

* 31 Μαΐου 1941: Το τελευταίο βρετανικό πλοίο παραλαμβάνει μέρος των συμμαχικών στρατευμάτων. Οι δυνάμεις, που δεν κατορθώνουν να επιβιβαστούν, παραδίδονται, συλλαμβάνονται ή καταφεύγουν στα βουνά της Κρήτης. Η γερμανική σβάστικα κυματίζει στο νησί, η κατοχή απλώνεται σε αυτό και ταυτοχρόνως κορυφώνεται η αντίσταση του κρητικού λαού.

Με αφορμή την επέτειο για τη μάχη της Κρήτης ο Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 Σήμερα 79 χρόνια από την έναρξη της μάχης της Κρήτης και το μήνυμα είναι: Δεν ξεχνάμε! Δεν τους ξεχνάμε! Δεν ξεχνάμε το αποτρόπαιο πρόσωπο του ολοκληρωτισμού, όποια μορφή κι αν παίρνει ιστορικά. Δεν το ξεχνάμε γιατί προκαλεί πόνο και δυστυχία. Πόλεμο και καταστροφή. Δεν ξεχνάμε εκείνους που στάθηκαν με θάρρος απέναντι σε αυτό το πρόσωπο. Που αντιστάθηκαν με αυταπάρνηση. Για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι και να δημιουργούμε εν ειρήνη. 

Δεν ξεχνάμε τους παππούδες που ανέτρεψαν όλα τα προγνωστικά. Που αντιστάθηκαν στη ναζιστική πολεμική μηχανή και ανέτρεψαν τα επεκτατικά σχέδια του Χίτλερ.

Δεν ξεχνάμε την εσωτερική δύναμη που κρύβει ο Ελληνισμός. Είναι η κρυμμένη δύναμη που διαμορφώνει την εθνική μας ταυτότητα. Που μας προσδιορίζει και μας ξεχωρίζει.

Δεν ξεχνάμε και έτσι απαντάμε. Σε όλους όσοι επιμένουν να υποτιμούν την εθνική μας ταυτότητα. Όσοι αμφισβητούν την ικανότητα μας να τα καταφέρνουμε στα δύσκολα. Να ανατρέπουμε τα προγνωστικά.

Όσοι υποτιμούν τις εθνικές μνήμες και ευτελίζουν το εθνικό μας υποσυνείδητο θα βρεθούν απομονωμένοι. 

Οι υπόλοιποι ενώνουμε τις δυνάμεις μας, ψυχικές και πνευματικές. Αντιμετωπίζουμε κάθε εχθρό, ορατό και αόρατο, που πάντα παραμονεύει και μας απειλεί”.

Στ. Αρναουτάκης: Τιμούμε τους ήρωες της Μάχης της Κρήτης

 Η 21η Μαΐου είναι ημέρα ορόσημο για τον τόπο μας, είναι βαθιά χαραγμένη στη συλλογική μνήμη όλων των Κρητικών. Η Μάχη της Κρήτης αποτελεί μια από τις φωτεινότερες στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας.  Η φετινή επέτειος για τη συμπλήρωση των 79 χρόνων από τον Μάιο του 1941 είναι ιδιαίτερη. Μας υπενθυμίζει πως σε μια περίοδο κρίσης, καθώς η πανδημία επιφέρει σημαντικές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία, η ενότητα, η ομοψυχία, η συνεργασία, ο αγώνας για το κοινό καλό, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την πρόοδο και την κοινωνική συνοχή.

Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά όλους τους αγωνιστές, Έλληνες και συμμάχους, που συμμετείχαν σε έναν αγώνα τιτάνιο, απέναντι στο ναζισμό. Τους ήρωες που έβαψαν με το αίμα τους τα χώματα της Κρήτης για να γραφτεί στην παγκόσμια ιστορία ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Tους Κρητικούς που δεν δείλιασαν, που δεν φοβήθηκαν το θάνατο, που αποφάσισαν να δώσουν τη ζωή τους για την πατρίδα που τους γέννησε, τα παλικάρια που κάλυπταν τον θόρυβο των στρατιωτικών αεροπλάνων με τον εθνικό μας ύμνο.

Ο αγώνας αυτός  δόθηκε για το σεβασμό στην έννοια της ζωής και της ελευθερίας. Σε κάθε γωνιά του νησιού μας, σε πόλεις και χωριά οι υπερασπιστές της Κρήτης, ξεπέρασαν τον εαυτό τους, έσπασαν τα στενά όρια του χώρου και του χρόνου. Αντιστάθηκαν, πάλεψαν, θυσιάστηκαν ανοίγοντας το δρόμο για την οριστική ήττα κάθε μορφής ολοκληρωτισμού

Ανακοίνωση απο τη ΝΟΔΕ Ηρακλείου 

"Τιμούμε τη Μάχη της Κρήτης, μιας μάχης σημαντικής τόσο για τους Έλληνες, όσο για τους Κρητικούς, λόγω της σθεναρής αντίστασης που κατέβαλαν ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές. 

Ενώ στις μέρες μας καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε έναν διαφορετικό «αγώνα» επιβίωσης, όμως ως απόγονοι αγωνιστών, έχουμε συνηθίσει σε τέτοιες καταστάσεις και ξέρουμε πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό από τον τόπο μας και τα χώματα που πατάμε. Αναγνωρίζουμε πως οι θυσίες για το κοινό καλό, δεν λογούνται ως θυσίες, αλλά ως προσφορά. 

 Δεν ξεχνάμε την Ιστορία του τόπου μας, τιμάμε κάθε ήρωα και δίνουμε μια υπόσχεση, την υπόσχεση πως η ζωή τους κι η ιστορία μας ζουν μέσα μας και μας καθοδηγούν σ’ ένα καλύτερο αύριο."

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News