Ανεβάζουν ρολά τα καταστήματα - Οι φόβοι των εμπόρων της Κρήτης

Κρήτη
Ανεβάζουν ρολά τα καταστήματα - Οι φόβοι των εμπόρων της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με δυσκολίες, μετά από 42 μέρες καραντίνας ξεκινά και στην Κρήτη το σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων

Με μεγάλη αγωνία περιμένουν οι καταστηματάρχες τη στιγμή που θα ανεβάσουν επιτέλους σήμερα, μετά από περίπου 1,5 μήνα καραντίνας, και πάλι τα ρολά των καταστημάτων τους, κι ας ξέρουν ότι ουσιαστικά από σήμερα μπαίνουμε σε μια νέα φάση "πολέμου" κατά του κορωνοϊού και τίποτα δε θα είναι πια όπως "χθες". Η "επόμενη μέρα" λοιπόν που ξημερώνει σήμερα έχει τεράστια σημασία και για το... "αύριο" στη χώρα μας!

Χθες, ανακοινώθηκαν 6 νέα κρούσματα σε 24 ώρες, φτάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 2.626. Τα τεστ που μέχρι και χθες είχαν ελεγχθεί είναι 79.332, ενώ 37 άτομα βρίσκονταν στις ΜΕΘ και 78 είχαν εξέλθει από αυτές. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ένας νέος θάνατος - 144 στο σύνολο μέχρι και χθες.

Αναλυτικότερα: 42 ημέρες, 1.008 ώρες καραντίνας, στις 6 σήμερα το πρωί φτάνουν στο τέλος τους. Όπως τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, χρειάζεται συνέπεια και υπομονή στη μάχη και το βασικό "όπλο" που διαθέτουμε είναι η τήρηση των κανόνων στις κοινωνικές επαφές μας και στις μετακινήσεις.

Η εξίσωση της επιστροφής

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας όρισε την "εξίσωση" της επιστροφής μας στην κανονικότητα. «Τηρούμε τα μέτρα; Τότε μπορούμε να έρθουμε σταδιακά και πιο κοντά στην κανονικότητά μας. Δεν τηρούμε τα μέτρα; Ελλοχεύει ο κίνδυνος να επανέλθουν οι συνθήκες των προηγούμενων εβδομάδων και τότε η επιστροφή σε καταστάσεις δύσκολες θα είναι αναπόφευκτη».

Έτσι, λοιπόν, τα καταστήματα που θα επαναλειτουργήσουν είναι: λιανικό εμπόριο βιβλίου, εφημερίδων και γραφικής ύλης, ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικού εξοπλισμού και ανθέων, καθώς και ΚΤΕΟ, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων και καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Κανόνες ασφαλείας

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα και τους κανόνες λειτουργίας, όπως την αναλογία των τετραγωνικών μέτρων ως προς τους παρευρισκόμενους στους χώρους, την απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας, την τήρηση καταλόγου που αφορά στα ραντεβού των πελατών - όπου απαιτείται - και τα ατομικά μέσα προστασίας, δηλαδή τη μάσκα και την υγιεινή των χεριών.

Για τις παραβάσεις των κανόνων προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις και οι καταναλωτές μπορούν μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1520 να καταγγέλλουν τη μη τήρηση των μέτρων, αισχροκέρδεια και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Ωράριο και αποστάσεις

Οι καταστηματάρχες οφείλουν να τηρούν το ωράριο λειτουργίας. Το ωράριο που ισχύει στις επιχειρήσεις τροφίμων για την Κρήτη και για την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως για παράδειγμα τα σούπερ-μάρκετ, παραμένει έως το ερχόμενο Σάββατο ‪9 Μαΐου ως εξής: από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή από τις ‪7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και το Σάββατο από τις ‪7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Επίσης, παραμένουν σε ισχύ οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών για τις τουριστικές περιοχές ως προς τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων με κωδικό δραστηριότητας 9602, δηλαδή κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, μπορεί να είναι διευρυμένο από τις ‪7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και το Σάββατο από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας είναι κατ' ελάχιστο 2 μέτρα και είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους εργαζόμενους, ενώ παραμένει ισχυρή σύσταση για τους πελάτες. Σε περίπτωση που οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις διαθέτουν και τον κωδικό δραστηριότητας για άλλες υπηρεσίες, όπως μασάζ, πιλάτες ή πέρσοναλ τρέινινγκ, απαγορεύεται ρητά η παροχή τους.

Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν οποιονδήποτε κωδικό δραστηριότητας που τίθεται σε επαναλειτουργία υπό όρους υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι πωλούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στους εν λόγω κωδικούς δραστηριότητας.

Η χρήση μάσκας στα σούπερ-μάρκετ είναι υποχρεωτική μόνο για το προσωπικό που χειρίζεται μη τυποποιημένα προϊόντα-τρόφιμα, ενώ ισχύει η σύσταση για το υπόλοιπο προσωπικό και τους πελάτες.

Για τα γραφεία ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και η απόσταση 1,5 μ. Οφείλουν να αναρτήσουν στην είσοδο πινακίδα για τον επιτρεπόμενο αριθμό εντός του χώρου ατόμων.

Οι επιφυλάξεις των εμπόρων

Στο μεταξύ, ο εμπορικός κόσμος της χώρας - σύμφωνα με τους εκπροσώπους του σε ΓΣΕΒΕΕ και Επιμελητήρια - εκφράζει το παράπονό του «όσον αφορά στην ημερομηνία έναρξης των επιχειρήσεων. Οι έμποροι είχαν την αίσθηση ότι θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου, αλλά τελικά αυτό θα γίνει στις 11 Μαΐου. Είχαν προετοιμαστεί ψυχολογικά, και εντέλει δεν ανοίγουν. Λένε ότι υπάρχει κατεύθυνση συγκεκριμένη για ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι για τα μικρά εμπορικά καταστήματα. Σε αυτό το επίπεδο εστιάζονται τα παράπονα, ότι ανοίγουν αθλητικά είδη, αλυσίδες, κι εμείς όχι».

Μάλιστα, να επαναλειτουργήσουν μαζί με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και όχι από 1η Ιουνίου ζητά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μίχαλος, για τις επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης.

«Για την επιστροφή στην κανονικότητα απαιτείται η επαναλειτουργία κάτω από αυστηρούς όρους των προαναφερόμενων τομέων της οικονομίας, καθώς από αυτούς τους τομείς ενισχύεται η αγορά, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο του θέρους.

Θα πρέπει, λοιπόν, να επαναλειτουργήσουν μαζί με τις άλλες επιχειρήσεις, και όχι από την 1η Ιουνίου, και τα καταστήματα στον κλάδο της εστίασης και αναψυχής, καθώς άλλωστε η απόφαση είναι η επαναλειτουργία μόνο των εξωτερικών τους χώρων, όπου ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού ελαχιστοποιείται.

Ταυτόχρονα, πρέπει να ξεκινήσει και μια σοβαρή συζήτηση για την ουσιαστική ενίσχυση και άλλων κλάδων της οικονομίας, όπως για παράδειγμα της ενέργειας, των logistics, της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και, βέβαια, των εξαγωγών μας, ώστε με δεδομένο το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, στον τουρισμό, από την πανδημία, να αμβλυνθεί με τη σημαντικότερη συνεισφορά στο ΑΕΠ αυτών των κλάδων της οικονομίας που σας ανέφερα», σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του κ. Μίχαλου.

«Πολλοί έμποροι σκέφτονται να μην ανοίξουν»

Να υπενθυμίσουμε, εξάλλου, ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός και σε επίπεδο νομού Ηρακλείου ως προς τους επαγγελματοβιοτέχνες. Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, Μπάμπης Λεκάκης, δήλωσε στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ότι πολλοί έμποροι με όλα αυτά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, και έχοντας ήδη υποστεί τις ζημιές από την καραντίνα, σκέφτονται πολύ σοβαρά να μην ανοίξουν καθόλου.

Ο Μπάμπης Λεκάκης, μάλιστα, τονίζει ότι ο εμπορικός κόσμος δεν έχει ενισχυθεί με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για άλλους επαγγελματικούς κλάδους, έχοντας ωφεληθεί μέχρι σήμερα στη μεγαλύτερή του πλειοψηφία μόνο από την αναστολή της πληρωμής των εισφορών προς το Δημόσιο και προς τις τράπεζες, κάτι όμως που δε φτάνει για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο Μπάμπης Λεκάκης επιμένει, εξάλλου, να διερωτάται γιατί να μην ανοίξουν όλα τα είδη των καταστημάτων την ίδια μέρα, προκειμένου να προσπαθήσει ο εμπορικός κόσμος να ξαναβρεί σιγά-σιγά τα βασικά του βήματα.

Η σειρά ανοίγματος

Γιατί όμως ανοίγουν κάποια είδη καταστημάτων σήμερα και κάποια άλλα είδη καταστημάτων θα ανοίξουν αργότερα; Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, όταν δέχτηκαν τη συγκεκριμένη ερώτηση κατά την προηγούμενη ενημέρωση της κοινής γνώμης οι Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς, τότε ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε ότι δεν είναι το είδος αλλά ο αριθμός των καταστημάτων που βάρυνε στις αποφάσεις της κυβέρνησης. Όπως είπε, οι επιστήμονες δεν ήθελαν τεράστιο όγκο εργαζομένων στους δρόμους από Δευτέρα, με κίνδυνο να αυξηθούν οι επαφές με πελάτες σε εκατομμύρια ανά ημέρα. Μάλιστα, σημείωσε πως ο υπουργός Ανάπτυξης αποφάσισε τα καταστήματα που θα ανοίξουν. «Επέλεξε να ανοίξει το 10% τον καταστημάτων όπως προτείναμε», είπε χαρακτηριστικά.

Δίνοντας περαιτέρω εξηγήσεις για το είδος των καταστημάτων που ανοίγουν σήμερα, έφερε ως παραδείγματα τα καταστήματα αθλητικής υπόδησης-ένδυσης, λέγοντας πως η λειτουργία τους συνδέεται με την ατομική άθληση που επιτρέπεται κανονικά. «Όπως και με τα κέντρα αισθητικής, που έχουν να κάνουν με την ατομική υγιεινή μας. Με αυτό το σκεπτικό φαντάζομαι ότι καλά έκανε το υπουργείο Ανάπτυξης και προέκρινε κάποιες επιχειρήσεις να ανοίξουν έναντι άλλων», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

Ο υφυπουργός Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, εξήγησε ότι τα κριτήρια για το άνοιγμα των καταστημάτων βασίστηκαν και στο βάρος που θα μπορούσαν οι Αρχές να σηκώσουν επιχειρησιακά. «Έπαιξε ρόλο η χωροταξική διασπορά αυτών των επιχειρήσεων. Πόσο εύκολο θα ήταν να ελέγξουμε περιοχές ή οικοδομικά τετράγωνα που έχουν σε ποσοστό 90% λιανεμπόριο και καφέ;», διερωτήθηκε, τονίζοντας πως έπαιξε ρόλο και η δυνατότητα ελέγχου τήρησης των μέτρων.

Πρωτόγνωρες καταστάσεις

Είναι πολύ χαρακτηριστικά όσα προβλέπονται στα κέντρα αισθητικής αλλά και στα κομμωτήρια.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι του κλάδου δε θα μπορούν πια να προσφέρουν καφέ ή κάποιο αφέψημα στους πελάτες όπως γινόταν στην προ κορωνοϊού εποχή, έτσι ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα αφαίρεσης της μάσκας από την πλευρά του πελάτη.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι τα περιοδικά που οι πελάτες συνήθιζαν να ξεφυλλίζουν θα εξαφανιστούν από όλα τα μαγαζιά.

Και ο πελάτης θα πρέπει να λαμβάνει κάποια μέτρα πριν εισέλθει στο κατάστημα.

Ειδικότερα οι πελάτες στα κομμωτήρια αλλά και κέντρα αισθητικής δε θα πρέπει να έχουν μαζί τους σακούλες από άλλα καταστήματα, παρά μόνο την τσάντα τους με τα απαραίτητα.

Επίσης, αντικείμενα όπως το κινητό τηλέφωνο, το οποίο πολλοί συνήθιζαν να αφήνουν πάνω σε επιφάνειες, θα παραμένει στην τσάντα του πελάτη.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News