Κρήτη

Αντιδρούν οι αυτοδιοικητικοί για το έγγραφο Τσακίρη που τινάζει στον "αέρα" το ΕΣΠΑ

Την αντίδραση των αυτοδιοικητικών της Κρήτης αλλά και του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, προκάλεσε το έγγραφο «βόμβα» που απεστάλη από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Ιωάννη Τσακίρη και αποκάλυψε σήμερα το neakriti.gr ,το οποίο επι της ουσίας τινάζει στον «αέρα» τον προγραμματισμό των έργω μέσω ΕΣΠΑ που έχει γίνει για την Κρήτη , καθώς και για άλλες περιφέρειες της χώρας, έργα που συνολικά αγγίζουν τα 8 δις ευρώ!

Αυτά τα χρήματα ουσιαστικά το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ζητάει να επιστραφούν στο κεντρικό κορβανά , ελέω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και δράσεων που προγραμματίζονται. Το θέμα προκαλεί προβληματισμό καθώς πρόκειται για τεράστια κονδύλια που «χάνονται» και κατευθύνονται σε άλλες δράσεις , έργα που μένουν ξαφνικά εκτός προγραμματισμού, ενώ στα έργα που «παγώνουν» άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα, περιλαμβάνονται και αυτά για τα οποία έχουν γίνει ώριμες μελέτες οι οποίες ουσιαστικά έγιναν χωρίς καμία χρησιμότητα.

Από την πλευρά του το υπουργείο κάνει λόγο για ένα αναγκαίο πλέγμα δράσεων και διαβεβαιώνει ότι θα υπάρξει κάθε δυνατή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες που θα κληθούν να υλοποιήσουν το αλλαγμένο πλάνο. Ακόμη όπως τονίζεται, όλες οι νέες δράσεις θα πρέπει να αφορούν κυρίως την πανδημία του covid-1

Στο έγγραφο γίνεται αναφορά σε όσα έργα έχουν ώριμες αλλά και μη ώριμες μελέτες για να υλοποιηθούν. Όπως τονίζει ο κ. Τσακίρης οι δράσεις  που έχουν ξεκινήσει δηλαδή τα συμβασιοποιημένα έργα θα συνεχιστούν. Ωστόσο οι δράσεις που δεν έχουν συμβασιοποιηθεί θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στο υπουργείο.

Η απάντηση Αρναουτάκη

Από την πλευρά τους οι αυτοδιοικητικοί  εξέφρασαν την ανησυχία  και τόνισαν την ανάγκη να ολοκληρωθούν τα έργα που είχαν προβλεφθεί για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Ο κ. Αρναουτάκης ενημέρωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας διαφωνούν  ενώ την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί νέα συζήτηση της ΕΝΠΕ με το αρμόδιο Υπουργείο και θα ακολούθως  θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

Άγνωστο ποια έργα μένουν στον «αέρα»

 Στο Υπουργείο ανάπτυξης θα πρέπει να γνωστοποιηθούν οι δράσεις που δεν έχουν συμβασιοποιηθεί, οπότε και θα γίνει το οριστικό ξεκαθάρισμα, ποια προχωρούν και ποια μένουν στο «αέρα» κυριολεκτικά. Έτσι η Διαχειριστική Αρχή θα πρέπει να ενημερώσει με αναλυτικούς πίνακες για τη φάση στην οποία βρίσκονται τα έργα και ουσιαστικά τα μη συμβασιοποιημένα μένουν «εκτός».

 Μάλιστα όπως επισημαίνεται στο σημείο 2 του σχετικού εγγράφου, που το neakriti.gr αποκαλύπτει: «Οι δράσεις που έχουν ακόμα συμβασιοποιηθεί αλλά υπάρχουν επαρκείς λόγοι άμεσης προώθησής τους, θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων  Επενδύσεων και ΕΣΠΑ με κοινοποίηση στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού της Εφαρμογής (ΕΥΣΕ) προκειμένου να λάβουν σύμφωνη γνώμη. Ο προγραμματισμός εξειδικεύσεων, προσκλήσεων, εντάξεων κ.λπ. για τέτοιες δράσεις, και εφόσον αυτές αποτελούν ανελαστικές υποχρεώσεις/δεσμεύσεις θα πρέπει να αποσταλούν ηλεκτρονικά έως την Παρασκευή 10/4/2020 στην ηλεκτρονική Διεύθυνση hellaskps@mnec.gr και στο scos@mnec.gr (ΕΥΣΕ). Έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής δε θα εγκρίνονται νέες εξειδικεύσεις και δεν θα εκδίδονται νέες προσκλήσεις και νέες αποφάσεις ένταξης, εφόσον αυτές δεν σχετίζονται με τις προαναφερθείσες οριζόντιες δράσεις αντιμετώπισης, των συνεπειών της πανδημίας".

 Οι νέες σχεδιαζόμενες δράσεις προμηθειών και εξοπλισμού του Τομέα Υγείας, πρέπει να αφορούν αποκλειστικά την πανδημία και όχι ευρύτερες ανάγκες, ενώ προκειμένου να εξασφαλιστεί ο κεντρικός συντονισμός, και ιδανικά αν είναι εφικτό η κεντρική προμήθεια, απαιτείται κάθε τέτοια δράση να προωθείται μόνο με προηγούμενη συνεργασία και σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου υπουργείου Υγείας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια