Λιμενικό Περίπτερο: Έγγραφο «βόμβα» - Να κατεδαφιστεί λέει υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ

Κρήτη
Λιμενικό Περίπτερο: Έγγραφο «βόμβα» - Να κατεδαφιστεί λέει υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως αποκάλυψε η “ΚΡΗΤΗ TV”, η Διεύθυνση Αναστήλωσης του ΥΠ.ΠΟ. θέτει θέμα αποχαρακτηρισμού και κατεδάφισής του.

Νέες αναταράξεις και “φουρτούνες” με φόντο το παλιό Λιμενικό Περίπτερο στο Ηράκλειο, καθώς οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες εμφανίζονται διχασμένες για το κατά πόσον το διατηρητέο κτίσμα θα πρέπει να αποκατασταθεί ή να αποχαρακτηριστεί από νεότερο μνημείο και να κατεδαφιστεί, ώστε να πάψει να αποτελεί κίνδυνο για τα ενετικά τείχη ακριβώς από κάτω του!

Τελευταίο επεισόδιο στο... πολύχρονο σίριαλ που λέγεται “Λιμενικό Περίπτερο” αποτέλεσε το έγγραφο- “βόμβα” για την... τύχη του μνημείου στη χερσαία ζώνη του λιμανιού του Ηρακλείου, το οποίο αποκάλυψε χθες η “KΡHTH TV”.

Όπως αποκαλύφθηκε, κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, με έγγραφο που απέστειλε πριν δέκα μήνες προς την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης, ζητά ουσιαστικά τον αποχαρακτηρισμό του πρώην Λιμενικού Περιπτέρου από διατηρητέο μνημείο και την κατεδάφισή του.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι επί του θέματος καταγράφεται διάσταση απόψεων μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών!

Σε ό,τι αφορά το μνημείο, το οποίο κατασκευάστηκε το 1951 και χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο το 2006, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, με έγγραφό της προς την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης, γνωστοποιεί ότι δε συμφωνεί με την αποκατάσταση του κτηρίου- “φαντάσματος”, αλλά, αντιθέτως, συμφωνεί με την άποψη της Εφορίας Αρχαιοτήτων για τον αποχαρακτηρισμό και την άμεση κατεδάφιση του Λιμενικού Περιπτέρου που επιβαρύνει στατικά τα ενετικά τείχη.

Τα νέα δεδομένα προκαλούν αναταράξεις μεταξύ υπηρεσιών, βάζοντας παράλληλα μπλόκο στην εκπόνηση της οριστικής μελέτης για τη δρομολόγηση των απαραίτητων παρεμβάσεων στο κτήριο, ώστε στη συνέχεια να ανακατασκευαστεί και να δοθεί σε χρήση.

«Πράγματι εδώ τίθεται ένα θέμα... Υπάρχει ένα έγγραφο από το υπουργείο Πολιτισμού, από την Αθήνα, το οποίο συναινεί στην άποψη της τοπικής Εφορίας Αρχαιοτήτων, υπέρ δηλαδή του αποχαρακτηρισμού και της κατεδάφισης του κτίσματος», ανέφερε ο διευθυντής Τεχνικών Έργων και Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Σταύρος Λυριτζάκης και σημείωσε: «Εμάς δε μας αφορά άμεσα, μας στάλθηκε ως κοινοποίηση το εν λόγω έγγραφο, το οποίο έχει αποσταλεί στην Εφορία Νεότερων Μνημείων. Ωστόσο, όπως γίνεται αντιληπτό, το χαρτί αυτό περιπλέκει την όλη κατάσταση. Πλέον περιμένουμε τις εξελίξεις και τις αποφάσεις εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού. Είτε θα το πάει στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για έγκριση, είτε θα δώσει απευθείας αποχαρακτηρισμό και εντολή κατεδάφισης του πρώην Λιμενικού Περιπτέρου. Είμαστε, συνεπώς, εν αναμονή εξελίξεων από την Αθήνα»...

Το έγγραφο

Τι αναφέρει όμως το επίμαχο έγγραφο της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού; «Σας γνωρίζουμε ότι η υπηρεσία μας καταρχήν δε συμφωνεί με την αποκατάσταση του κτηρίου, λόγω του ότι η παρουσία του επί των ενετικών οχυρώσεων του λιμένος Ηρακλείου, και ενδεχομένως ταυτόχρονα επί προγενέστερης περιόδου αντίστοιχων οικοδομικών κατασκευών, έχει προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στα παραπάνω.

Ειδικότερα, έχουν εντοπιστεί μεγάλες ρωγμές και σπηλαιώσεις, που κατά ένα ποσοστό οφείλονται στα φορτία του υπερκείμενου νεωτερικού κτίσματος», αναφέρει χαρακτηριστικά η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και σημειώνει ακόμα: «Άλλωστε σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσαν να εκτελεστούν οι οποιεσδήποτε εργασίες αποκατάστασης του νεωτερικού κτηρίου πριν την πλήρη εκτέλεση αυτών που αφορούν στο επιθαλάσσιο ενετικό τείχος στη συγκεκριμένη θέση.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η υπηρεσία μας συμφωνεί με την άποψη της Εφορίας για τον αποχαρακτηρισμό του κτηρίου και την άμεση κατεδάφισή του».

Ο ΟΛΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2014 η προηγούμενη διοίκηση του ΟΛΗ, μέσω αιχμηρής επιστολής προς την τότε διοίκηση, αναφερόταν στις διαδικασίες που είχαν “παγώσει” για αρκετά χρόνια, για την αξιοποίηση του Λιμενικού Περιπτέρου Ηρακλείου.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στις 10 Δεκεμβρίου 2014 ο πρώην αντιπρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Νίκος Αντωνακάκης, «ενώ είχαμε προκρίνει διαγωνισμό για την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης του παλιού Λιμενικού Περιπτέρου, κι ενώ εμείς είχαμε προχωρήσει τις διαδικασίες, ο διαγωνισμός δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Και το κτίσμα έμεινε εγκαταλειμμένο».

Τον Αύγουστο του 2016, το τότε Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου άναψε το “πράσινο φως” για την ανάθεση μελέτης για τη στατική και αρχιτεκτονική επάρκεια του διατηρητέου κτηρίου, το οποίο είχε αφεθεί στη τύχη του.

Ο τότε πρόεδρος του ΟΛΗ Απόλλωνας Φιλιππής έκανε λόγο στις τότε δηλώσεις του για την ανάγκη διάσωσης-αποκατάστασης του Λιμενικού Περιπτέρου.

Τον Απρίλιο του 2017, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου είχε στα χέρια του τους φακέλους όσων κατέθεσαν προσφορές για τη μελέτη στην οποία θα βασιζόταν η προσπάθεια αναστήλωσής του. O τότε πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιάννης Χαρωνίτης επισήμανε χαρακτηριστικά σε σχετικές δηλώσεις του στις 4 Απριλίου του 2017 πως «αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία με την εκπόνηση της μελέτης να γίνει μια σωστή εργασία στο κτήριο».

Τέλος σε ένα σίριαλ ετών  - Εν αναμονή της απόφασης του ΚΑΣ

Την ίδια ώρα πάντως, όπως γίνεται εμφανές με την αποκάλυψη- “βόμβα” της “ΚΡΗΤΗ TV”, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού φαίνεται ότι διχάζονται, με τις εξελίξεις να φέρνουν τα πάνω κάτω στο διαχρονικό αυτό σίριαλ του κτηρίου- “φαντάσματος” στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στην απόφαση που πρόκειται να λάβει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων του υπουργείου, πριν την τελική απόφαση του υπουργού για την τύχη του Λιμενικού Περιπτέρου.

Ακολουθεί το έγγραφο της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News