Θάνατος 8χρονου από διφθερίτιδα: Παιδίατροι δεν έχουν δει ποτέ κρούσμα!

Κρήτη
Θάνατος 8χρονου από διφθερίτιδα: Παιδίατροι δεν έχουν δει ποτέ κρούσμα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Μην αμελείτε τα εμβόλια'' προειδοποιούν γιατροί στην Κρήτη

Ο θάνατος 8χρονου αγοριού στην Αθήνα που πιθανολογείται ότι οφείλεται σε διφθερίτιδα- μια ξεχασμένη νόσο στη χώρα μας- έχει προβληματίσει τους γονείς καθώς δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα τις τελευταίες δεκαετίες. Μετά τη δημοσιοποίηση του περιστατικού και την είδηση ότι διερευνάται η πιθανότητα να πρόκειται για κρούσμα διφθερίτιδας κάποιοι γονείς επικοινώνησαν με τον παιδίατρό τους για να διασφαλίσουν ότι έχουν κάνει το εμβόλιο και ότι το παιδί τους δεν κινδυνεύει.

Πολλοί παιδίατροι δεν έχουν δει ποτέ διφθερίτιδα!

Μάλιστα ενδεικτικό της σπανιότητας της νόσου είναι ότι οι περισσότεροι παιδίατροι δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ ανάλογο περιστατικό και κυρίως γιατροί άνω των 60 ετών μπορεί να ήρθαν αντιμέτωποι στην καριέρα τους με ανάλογο κρούσμα! Παρ΄όλα αυτά -εφόσον επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για διφθερίτιδα- δεν σημαίνει ότι με ένα περιστατικό μιλάμε και για επικίνδυνη «επανεμφάνισή» της.

 «Δεν υπάρχει ανησυχία»

Σύμφωνα με τον γιατρό δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλη Λουμπούνη που μίλησε στο neakriti.gr «όλοι είχαν προειδοποιήσει να μην αμελούμε τα εμβόλια γιατί θα αναβιώσουν ξεχασμένες νόσοι, ήταν λογικό να συμβεί αυτό που  συνέβη με την ιλαρά, όπου είχαμε μια «μικροεπιδημία». Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν υπάρχει ανησυχία καθώς η διφθερίτιδα είναι μια αποκομμένη και ξεχασμένη νόσος. Πρόκειται για ένα από τα βασικά εμβόλια που ελάχιστοι δεν το κάνουν, και πρόκειται κυρίως για παθολογικές καταστάσεις».

"Ασπίδα" οι 1-3 δόσεις

Η υπόθεση θανάτου του 8χρονου διερευνάται -καθώς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είχε κάνει κάποιες από τις δόσεις του εμβολίου κατά της διφθερίτιδας ενώ δεν έχει αποκλειστεί και το ενδεχεόμεν να έχει κάνει όλες τις δόσεις- αλλά πέθανε από οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα, συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται στη νόσο. Ωστόσο όπως επισημαίνουν οι γιατροί, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί στην περίπτωση του άτυχου 8χρονου αν όντως έγιναν οι δόσεις του εμβολίου, αν τα εμβόλια ήταν σε άρτια κατάσταση και αν το παιδί είχε αλλά σοβαρά νοσήματα.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τον κ.Λουμπούνη «είναι σημαντικό να γίνεται το εμβόλιο γιατί ακόμη και μια δόση δίνει χρόνο στον οργανισμό και  βοηθάει ώστε να περάσεις περάσεις ελαφρύτερα  τη νόσο ή ακόμα και να σωθείς. Δεν είσαι 100% ασφαλής αλλά είναι πιο δύσκολο να νοσήσεις βαριά, όταν έχεις εμβολιαστεί. Γι’ αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί τι έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση (του 8χρονου παιδιού).»

Ακόμη πιο ασφαλές θεωρείται να έχει έχουν γίνει τουλάχιστον 2-3 δόσεις του εμβολίου στα παιδιά. Άλλωστε πρόκειται συνήθως για το πρώτο εμβόλιο που κάνει ένα μωρό λίγων μηνών ώστε να είναι απόλυτα προστατευμένο.

 Το θέμα πάντως φέρνει στο προσκήνιο την επικινδυνότητα της αμέλειας ως προς τον βασικό εμβολιασμό παιδιών αλλά και το πόσο βλαβερές μπορεί να αποδειχθούν οι «φωνές» του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Τα συμπτώματα της «ξεχασμένης» νόσου

Σύμφωνα με το Wikipedia η διφθερίτιδα είναι οξεία λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα. Η νόσος που προκαλεί χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό, και μια προσκολλημένη μεμβράνη (μια ψευδομεμβράνη) στις αμυγδαλές. Στο αρχικό της στάδιο η διφθερίτιδα μοιάζει με τις λοιμώξεις του ρινοφάρυγγα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News