Ελλάδα

Νεκρό παιδί από διφθερίτιδα

Η ασθένεια είχε εξαφανιστεί από το «χάρτη»  

Από διφθερίτιδα έχασε τη ζωή του ένα παιδάκι 8 ετών στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.

Το παιδί εισήχθη στο νοσοκομείο Παίδων στις 22 Νοεμβρίου με οξύ αναπνευστικό πρόβλημα και κατέληξε στις 26 Νοεμβρίου.

Το παιδάκι, ελληνικής καταγωγής, ήταν ορφανό. Έως την ηλικία των 5 ετών βρισκόταν σε ίδρυμα, ενώ αμέσως μετά, την κηδεμονία του ανέλαβε ανάδοχη οικογένεια.

Την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου εστάλησαν δείγματα για εργαστηριακή εξέταση όπου και βρέθηκε το μικρόβιο της διφθερίτιδας.

Όμως οι ειδικοί αναμένουν τις τοξικολογικές εξετάσεις και τη νεκροτομή για να διαπιστώσουν τα πραγματικά αίτια του θανάτου, καθώς μπορεί να έχασε τη ζωή του και από άλλη αιτία, ανεξάρτητα από εάν βρέθηκε το μικρόβιο της διφθερίτιδας στον οργανισμό του.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

Η ανακοίνωση του νοσηλευτικού ιδρύματος αναφέρει τα εξής: «Στις 22/11/2019 προσήλθε στο  ΓΝΠΑ ‘Π. & Α. Κυριακού’ ο ασθενής Δ.Α. ηλικίας 8 ετών, με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του ασθενούς στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. Ο ασθενής κατέληξε στις 26/11/2019 με πιθανή αιτία θανάτου οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα. Εστάλη για νεκροτομή.

Από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε στις 27/11/2019 κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae)».

Ήταν ανεμβολίαστο

Σημειώνεται πως το παιδάκι είχε λάβει μόνο τις δύο από τις πέντε δόσεις του συνδυασμένου εμβολίου DTaP που προστατεύει από τον τέτανο, τη διφθερίτιδα και τον κοκίτη. Επίσης, δεν είχε εμβολιαστεί για κανένα άλλο μολυσματικό νόσημα, όπως ορίζει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της μολυσματικής αυτής νόσου, και μάλιστα θανατηφόρο, που καταγράφεται τα τελευταία - σχεδόν - 30 χρόνια στην Ελλάδα.

Τι είναι η διφθερίτιδα;

Το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας προκαλεί νόσο της ανώτερης αναπνευστικής οδού που χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό και προσκολλημένη μεμβράνη που καλύπτει τις αμυγδαλές, τον φάρυγγα ή και τη μύτη. Σταδιακά δυσκολεύει την κατάποση ή την αναπνοή, προκαλώντας ακόμη και ασφυξία. Η δε τοξίνη που παράγεται μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιακή ανεπάρκεια και παράλυση.

(Με πληροφορίες από protothema.gr, ethnos.gr)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια