Μεγάλες επενδύσεις στο τουριστικό «πακέτο» της Κρήτης

Κρήτη
Μεγάλες επενδύσεις στο τουριστικό «πακέτο» της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδοτεί νέες μικρομεσαίες τουριστικές επενδύσεις στο νησί

Δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ θα διαθέσει, επιπλέον, η Περιφέρεια Κρήτης για να χρηματοδοτήσει μικρές τουριστικές επενδύσεις σε όλο το νησί από το ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020, με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Με τη χρηματοδότηση αυτή ανεβαίνει το συνολικό ποσό που έχει διαθέσει το 2019 η Περιφέρεια Κρήτης για επενδυτικά σχέδια που έχουν κατατεθεί από μικρομεσαίους επιχειρηματίες του νησιού στα 28 εκατομμύρια ευρώ.

Το αξιοσημείωτο είναι πως τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια μπορούν να ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Κρήτης και να μη χαθούν ώριμες επενδυτικές προτάσεις, οι οποίες αναβαθμίζουν τον τουρισμό της Κρήτης, εξαιτίας της «λύσης Αρναουτάκη», που υιοθετήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ήταν μια πρόταση του περιφερειάρχη Κρήτης, που έδωσε διέξοδο για να προχωρήσουν εκατοντάδες τουριστικές επενδύσεις στην Κρήτη και την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η πρακτική που είχε υιοθετήσει το υπουργείο ήταν να χρηματοδοτεί μόνο τις κορυφαίες σε βαθμολογία προτάσεις, οι οποίες όμως εγκλωβίζονταν σε μια παρά πολύ υψηλή βαθμολογία, αδικώντας ώριμες και καλά προετοιμασμένες προτάσεις, που είχαν χαμηλότερη βαθμολόγηση.

Αυτό οδηγούσε στο να μην εντάσσονται στο πρόγραμμα χρηματοδότησης και να προκύπτει μεγάλη καθυστέρηση στην ένταξη προτάσεων στο πρόγραμμα και βέβαια στην εκταμίευση πόρων και στη δημιουργία νέων υποδομών στον τουρισμό και σε μικρές τουριστικές μονάδες. Η Κρήτη, δηλαδή, έχανε σε ποιοτικές και αναβαθμισμένες υποδομές, που είναι εξαιρετικά προσοδοφόρες τα τελευταία χρόνια για τον τουρισμό του νησιού.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Κρήτη, με βάση τον τρόπο αυτό αξιολόγησης, είχε αξιοποιήσει τον Δεκέμβριο του 2018, στην κατανομή που είχε γίνει, μόλις 5,9 εκατ. ευρώ για 35 προτάσεις που πληρούσαν τις προδιαγραφές αυτές.

Έτσι, στις αρχές του 2019 ο Σταύρος Αρναουτάκης εξηγούσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης πως η βάση βαθμολογίας για την έγκριση των προτάσεων παρέμενε - χωρίς λόγο - σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Πρότεινε λοιπόν να εξεταστεί η ένταξη όλων των επενδυτικών σχεδίων που είχαν περάσει επιτυχώς το στάδιο των δικαιολογητικών με βαθμολογία άνω του 50, με ορισμένες προϋποθέσεις (άριστα το 100). Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα να στηριχθεί η προοπτική ένταξης πολλών ώριμων και αξιόπιστων επενδυτικών προτάσεων στην Κρήτη και την Ελλάδα.

Η πρόταση έγινε αποδεκτή από το υπουργείο, το οποίο κατανόησε πως «η λύση Αρναουτάκη», άνοιγε μια πόρτα για υλοποίηση σοβαρών επενδυτικών σχεδίων. Η πρόταση του περιφερειάρχη Κρήτης υιοθετήθηκε και έδωσε προοπτική στην περαιτέρω ένταξη επενδυτικών προτάσεων και στο νησί. αλλά και στις άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας.

Ουσιαστικά απελευθέρωσε τη δυνατότητα χρηματοδότησης δεκάδων επενδυτικών προτάσεων σε όλη την Κρήτη. Έτσι, μετά τα 35 πρώτα σχέδια τον Δεκέμβριο του 2018, χρηματοδοτήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο με σχετική απόφαση του περιφερειάρχη, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κρήτη 2014-2020”, 43 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 7.272.039,79 € (επιλέξιμη δημόσια δαπάνη).

Με τις πρώτες προσκλήσεις έφτασε η Κρήτη στα 13,2 εκατομμύρια ευρώ και σε 78 προτάσεις που χρηματοδοτήθηκαν. Τώρα, με την υπογραφή επιπλέον από τον περιφερειάρχη Κρήτης της απόφασης για 15 εκατομμύρια ευρώ, εκτιμάται πως θα διπλασιαστούν τα επενδυτικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν, με τη δημόσια δαπάνη να ξεπερνά τα 28 εκατ. ευρώ και το σύνολο των επενδύσεων τα 50 εκατομμύρια ευρώ, με δεδομένο ότι η ιδιωτική συμμετοχή στο κάθε επενδυτικό σχέδιο είναι 50% του συνολικού προϋπολογισμού του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News