Φράγμα Αποσελέμη: «Μυστήριο» με νεκρά ψάρια - Τι φοβούνται οι υπεύθυνοι /vid

Κρήτη
Φράγμα Αποσελέμη: «Μυστήριο» με νεκρά ψάρια - Τι φοβούνται οι υπεύθυνοι /vid

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απίστευτες εικόνες, με δεκάδες νεκρά ψάρια, κατέγραψε οφακός στο φράγμα Αποσελέμη

Ανησυχία έχει προκαλέσει μεταξύ των αρμοδίων το πλήθος νεκρών ψαριών που εντοπίστηκαν σε σημείο του φράγματος Αποσελέμη, εικόνες οι οποίες καταγράφηκαν από τον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ TV”.

Το εν λόγω “μυστήριο” βρίσκεται υπό διερεύνηση από τους αρμόδιους φορείς: Από την πλευρά του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης είναι καθησυχαστικοί, χωρίς όμως να αποκλείεται το ενδεχόμενο μόλυνσης του νερού. Ωστόσο, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος, έχει αντίθετη άποψη, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι λύματα περιοχών του δήμου καταλήγουν στο φράγμα Αποσελέμη.

Από τις εικόνες των νεκρών μικρών ψαριών προκλήθηκε προβληματισμός. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι αρμόδιοι προέβησαν σε αυτοψία, ενώ ελήφθη και δείγμα από το νερό, προκειμένου να υποβληθεί στους απαραίτητους ελέγχους και να διαπιστωθεί εάν είναι μολυσμένο.

Μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV”, ο διευθυντής Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης ανέφερε ότι «αυτό που διαπιστώνεται είναι η ύπαρξη πολλών ψαριών που έχουν ψοφήσει. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να έχουν μείνει εκεί πέρα είτε επειδή έχει πέσει η στάθμη, είτε να έχουν εγκλωβιστεί σε κάποιους λάκκους».

Ωστόσο, ο κ. Μαμαγκάκης επισήμανε ότι διερευνάται το ενδεχόμενο να υπάρχει έστω τοπική μόλυνση στο νερό.

«Εμείς ψάχνουμε και το άλλο σενάριο: μήπως υπάρχει τοπικά έστω μια μόλυνση, γιατί συνολικά το νερό που έρχεται στο διυλιστήριο (σ.σ. του φράγματος) είναι ελεγμένο πολύ καλά. Αλλά ελέγχουμε και τα ίδια τα ψάρια και την περιοχή εκεί τοπικά. Έχουμε πάρει δείγματα νερού αλλά και ψαριών», δήλωσε ο διευθυντής Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ.

«Το ελέγχουμε. Όμως όλες οι μετρήσεις που έχουμε κάνει μέχρι τώρα δε δείχνουν κάτι τέτοιο. Δεν έχει αποκλειστεί τίποτα, ωστόσο, καθώς αυτή τη στιγμή το ελέγχουμε», συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Μαμαγκάκης.

Εκτός από στελέχη του ΟΑΚ, στον παραλίμνιο δρόμο, στο ύψος γέφυρας στο φράγμα Αποσελέμη όπου παρατηρήθηκε το πλήθος νεκρών ψαριών, μετέβησαν και ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ.

Μιλώντας για το συγκεκριμένο είδος ψαριών που εντοπίστηκαν νεκρά, ο ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ κ. Παντελής Καθάριος ανέφερε ότι «γενικά πρόκειται για ψάρι πολύ ανθεκτικό τόσο σε έλλειψη οξυγόνου, όσο και σε μεταβολές της θερμοκρασίας. Αυτό δε σημαίνει, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να υποστεί θνησιμότητα. Συνήθως το βασικό πρόβλημα έχει να κάνει με έλλειψη οξυγόνου».

Σύμφωνα με τον κ. Καθάριο, η επίμαχη «υδατοσυλλογή πιθανό να μην είχε ανανέωση νερού».

«Ανεβαίνει η θερμοκρασία και με την άνοδό της έχουμε μείωση του οξυγόνου. Όταν μειωθεί σε κρίσιμα επίπεδα το οξυγόνο, τότε τα ψάρια μπορεί να πεθάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καθάριος.

«Λύματα καταλήγουν στο φράγμα;»

Την ίδια ώρα, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV” και τη “Νέα Κρήτη”, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος έκανε λόγο για μόλυνση, συμπληρώνοντας με νόημα ότι λύματα από συγκεκριμένες περιοχές του δήμου καταλήγουν στο φράγμα Αποσελέμη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο κ. Σέγκος επισήμανε την υποχρέωση της Πολιτείας για να κατασκευαστεί βιολογικός καθαρισμός στην περιοχή της Λαγκάδας, ζητώντας τη δρομολόγηση τέτοιου έργου από τον ΟΑΚ.

«Από κάπου προήλθε ο θάνατος των ψαριών. Για να έχουν θανατωθεί τα ψάρια, πάει να πει ότι υπάρχει μια μόλυνση. Προφανώς, αν δεν υπάρχει κάτι άλλο αυτήν την εποχή... (που τι άλλο να είναι;), θα είναι λύματα. Από μαρτυρίες όμως που έχουμε, λύματα της περιοχής καταλήγουν στο φράγμα», ανέφερε αρχικά ο κ. Σέγκος, ο οποίος κλείνοντας επισήμανε ότι «έχουμε καταδείξει την υποχρέωση της Πολιτείας κατασκευής βιολογικού ή βιολογικών καθαρισμών στην περιοχή της Λαγκάδας. Το επιβάλλει, αν θέλετε, αυτό και η σύμβαση-περιβαλλοντικοί όροι κατασκευής του φράγματος, δίχως αυτό να έχει γίνει».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News