Δίκη Λεμπιδάκη: Νέες μαρτυρίες για την απαγωγή του επιχειρηματία

Κρήτη
Δίκη Λεμπιδάκη: Νέες μαρτυρίες για την απαγωγή του επιχειρηματία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαφωτιστικές καταθέσεις με πολλές λεπτομέρειες από τον απαχθέντα και μέλη της οικογένειας του στη χθεσινή διαδικασία

Τα βλέμματα και σήμερα στραμμένα στο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου όπου συνεχίζεται η πολύκροτη δίκη.

Σειρά έχουν σήμερα, στην ακροαματική διαδικασία οι καταθέσεις μαρτύρων, που αναμένεται να ρίξουν ακόμη περισσότερο φως στην υπόθεση της πολύμηνης απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.

 Στο μεταξύ εν μέσω εντάσεων συνεχίστηκε χθες η δεύτερη ημέρα της πολύκροτης δίκης για την υπόθεση απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Ο 54χρονος επιχειρηματίας έδωσε τελικά χθες το “παρών” ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, παρά το ότι την περασμένη Πέμπτη, μετά την πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου, είχε δηλώσει ότι δε θα μπορέσει να παρευρεθεί - και να συνεχίσει την κατάθεσή του - λόγω ανειλημμένης υποχρέωσής του.

Τη χθεσινή ημέρα, η Έδρα ζήτησε ουκ ολίγες φορές από τον Μιχάλη Λεμπιδάκη αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, που κατέθεσαν ως μάρτυρες, να... μιλήσουν και να βοηθήσουν έτσι το δικαστήριο, προκειμένου να αποδώσει Δικαιοσύνη: Εξάλλου, η Έδρα επανέλαβε πολλές φορές το ερώτημα εάν έχει μεσολαβήσει κάποιο γεγονός από την προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου μερικές ημέρες πριν ή εάν η οικογένεια δέχτηκε το εν λόγω διάστημα απειλές από κάποιον.

Εξεταζόμενος, χθες, από την Έδρα, ο 54χρονος επιχειρηματίας ερωτήθηκε για το αν μπορεί να αναγνωρίσει κάποιους από τους κατηγορούμενους με βάση είτε το σωματότυπό τους, είτε τη φωνή-προφορά τους, δεδομένου ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της απαγωγής, όλοι οι εμπλεκόμενοι που έρχονταν σε επαφή με τον απαχθέντα είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Έδρας ζήτησε από τον νεαρότερο κατηγορούμενο (σ.σ. τον 23χρονο από τα Σφακιά) να σηκωθεί όρθιος, προκειμένου ο Μιχάλης Λεμπιδάκης να τον δει και να πει στο δικαστήριο εάν μπορεί να τον αναγνωρίσει.

«Είναι ψηλός», σχολίασε ο κ. Λεμπιδάκης. «Απλά ψηλός;», ρώτησε τον επιχειρηματία η προεδρεύουσα εφέτης. «Δε θα μπορούσα να πω με σιγουριά αν τον αναγνωρίζω, γιατί μπορεί να ήταν άλλο άτομο με τον ίδιο σωματότυπο», εξήγησε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης. «Αν είναι αυτός ή όχι θα το κρίνει το δικαστήριο», συμπλήρωσε ο 54χρονος, με την Έδρα να απαντά: «Εμείς είμαστε το δικαστήριο, αλλά πρέπει να μας βοηθήσετε όμως!».

«Σήμερα σας βλέπω πιο κουμπωμένο... Προχθές (σ.σ. την περασμένη Πέμπτη) ήσασταν πιο άνετος», ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενη στον Μιχάλη Λεμπιδάκη η προεδρεύουσα εφέτης, με τον κ. Λεμπιδάκη να απαντά ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Η Έδρα ρώτησε, εξάλλου, τον κ. Λεμπιδάκη για το αν μπορεί να αναγνωρίσει τον 3ο κατηγορούμενο (σ.σ. ο 45χρονος Ρεθυμνιώτης) από τη φωνή του. Η Έδρα ζήτησε από τον 45χρονο να σηκωθεί όρθιος και να μιλήσει στον Μιχάλη Λεμπιδάκη. Όντως, ο 45χρονος σηκώθηκε και είπε, μεταξύ άλλων, «αρνούμαι την οποιαδήποτε κατηγορία για την απαγωγή Λεμπιδάκη». Εντούτοις, ο κ. Λεμπιδάκης δεν μπόρεσε να απαντήσει με σιγουριά για το αν έχει ακούσει ξανά ή όχι τη συγκεκριμένη φωνή. Εξάλλου, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης δεν αναγνώρισε χθες κάποιο άλλο άτομο ως απαγωγέα του, πέραν εξ αυτών που φέρονται να έχουν ομολογήσει την εμπλοκή τους.

Η κατάθεση του αδελφού του

Λίγο μετά τις 10:30 το πρωί ξεκίνησε η κατάθεση του αδερφού τού Μιχάλη Λεμπιδάκη, Μανόλη. Ο τελευταίος ανέφερε - μεταξύ άλλων - ότι όλα τα μέλη της οικογένειας Λεμπιδάκη έμεναν μαζί στο σπίτι της θείας του, κοντά στο κέντρο του Ηρακλείου, καθ’ όλη τη διάρκεια της εξάμηνης απαγωγής του αδερφού του.

Η Έδρα ρώτησε τον Μανόλη Λεμπιδάκη για το πώς γίνεται οι απαγωγείς να γνώριζαν όλες αυτές τις πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα και τις κινήσεις του αδερφού του.

«Δε σας απασχόλησε καθόλου πώς ήξεραν οι απαγωγείς όλες αυτές τις πληροφορίες;». «Μας απασχόλησε πάρα πολύ. Αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το πώς», απάντησε ο Μανόλης Λεμπιδάκης.

Στη συνέχεια, ο αδερφός τού απαχθέντος αναφέρθηκε στις επικοινωνίες που είχαν με την οικογένεια οι απαγωγείς. Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότερες επικοινωνίες των απαγωγέων με την οικογένεια έγιναν μέσω του Μανόλη Λεμπιδάκη. Ωστόσο, την ώρα που ο τελευταίος εξεταζόταν από την Έδρα, η πρόεδρος του Δικαστηρίου τον διέκοψε για να σχολιάσει το τρέμουλό του...

«Κύριε Λεμπιδάκη, σας βλέπω και τρέμετε... Είστε συγκινημένος; Φοβισμένος; Δεν είναι και λίγα αυτά που περάσατε», είπε η προεδρεύουσα εφέτης. Εξάλλου, ο αδερφός τού Μιχάλη Λεμπιδάκη μίλησε και για τις προτάσεις που έκανε η οικογένεια στους απαγωγείς αναφορικά με τα απαιτούμενα λύτρα για την απελευθέρωση του απαχθέντος. Σύμφωνα με τον κ. Λεμπιδάκη, αρχικά τους πρόσφεραν 6.140.000 ευρώ, ποσό το οποίο οι απαγωγείς - οι οποίοι ζητούσαν αρχικά ακατέβατα 100 εκατομμύρια ευρώ - απέρριψαν.

Ο Μανόλης Λεμπιδάκης μίλησε και για τη βελτιωμένη πρόταση της οικογένειας προς τους απαγωγείς. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις αρχές Μαΐου η οικογένεια πρόσφερε το ποσό των 8.250.000 ευρώ, ωστόσο οι απαγωγείς ήταν και πάλι αρνητικοί. Εξάλλου, ο κ. Λεμπιδάκης αναφέρθηκε και στο ότι, πέρα από την πίεση που ασκούσαν στην οικογένεια οι απαγωγείς - ισχυριζόμενοι ότι ο αδερφός του δεν είναι καλά στην υγεία του - επιπρόσθετα τους γέμιζαν ενοχές για το ότι δήθεν δεν έκαναν το καλύτερο δυνατό για τον άνθρωπό τους.

Ο Μανόλης Λεμπιδάκης μίλησε και για την πολυήμερη διακοπή των επικοινωνιών των δύο πλευρών, από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αφού οι απαγωγείς έστειλαν μήνυμα ότι «παίξαμε και χάσαμε κι οι δυο»...«Πιστέψατε ότι ο αδερφός σας ήταν νεκρός τότε;», ρώτησε η Έδρα τον Μανόλη Λεμπιδάκη, ο οποίος απάντησε ότι, «αν και όλα περνούν από το μυαλό, όχι, πίστευα ότι ο αδερφός μου είναι ζωντανός».

Μετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο κ. Λεμπιδάκης είπε ότι η οικογένεια πρόσφερε ακόμη μεγαλύτερο ποσό, φτάνοντας σταδιακά τα 9 εκατομμύρια ευρώ, πρόταση η οποία - επίσης - απορρίφθηκε από τους απαγωγείς.

Εξάλλου, ο Μανόλης Λεμπιδάκης αναφέρθηκε και στα απειλητικά μηνύματα που απέστειλαν οι απαγωγείς, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, είχαν ισχυριστεί ότι ο αδερφός του προσπάθησε να αυτοκτονήσει.

Το τέλος του μαρτυρίου

Εξάλλου, ο αδερφός τού 54χρονου επιχειρηματία μίλησε και για το πρωινό της 2ας Οκτωβρίου, ημέρα που το εξάμηνο μαρτύριο του αδερφού του έλαβε τέλος. Ο κ. Λεμπιδάκης μίλησε συγκεκριμένα για το τηλεφώνημα που δέχτηκε από αστυνομικούς, οι οποίοι τον ενημέρωσαν ότι ο αδερφός του είναι ελεύθερος και ότι είναι καλά. 

«Ήταν το πιο χαρμόσυνο τηλεφώνημα που έχω λάβει στη ζωή μου», σχολίασε ο Μανόλης Λεμπιδάκης.

Σημειώνεται ότι ο αδερφός του απαχθέντος επισήμανε ότι η Αστυνομία σε καμία φάση της απαγωγής δεν ενημέρωνε την οικογένεια για το επιχειρησιακό σκέλος της υπόθεσης. Δεν παρέλειψε, πάντως, να ευχαριστήσει για μια ακόμη φορά την ΕΛ.ΑΣ., καθώς και εν γένει όλους τους ανθρώπους που στήριξαν την οικογένεια και προσευχήθηκαν για να επιστρέψει σώος στο σπίτι του ο Μιχάλης Λεμπιδάκης.

Αξίζει να τονιστεί ότι, ερωτώμενος από την Έδρα για το τι γνωρίζει για την υπόθεση - πέραν του σκέλους των επικοινωνιών με τους φερόμενους δράστες - ο Μανόλης Λεμπιδάκης δεν ήταν ιδιαίτερα ομιλητικός.

«Δεν έχετε αυτό το δικαίωμα, κύριε Λεμπιδάκη. Έχετε υποχρέωση να αναφέρετε όχι μόνο όσα είδατε, αλλά και όλα όσα ακούσατε. Πρέπει να απαντήσετε», ανέφερε, εμφανώς φορτισμένη, η πρόεδρος του Δικαστηρίου, απευθυνόμενη προς τον κ. Λεμπιδάκη, συμπληρώνοντας πάντως: «Καταλαβαίνω να είστε τρομοκρατημένοι... όχι απλά φοβισμένοι».

«Με όλο τον σεβασμό, δεν είμαστε τρομοκρατημένοι και αυτό του αποδείξαμε σ’ αυτούς τους έξι μήνες», απάντησε ο κ. Λεμπιδάκης.

«Δεν ξέρω ποιοι σας δασκάλεψαν και σας είπαν να μην πείτε τίποτα. Όμως αυτή κατάθεση ουσιώδους μάρτυρα δεν είναι», ανέφερε η Έδρα, καθώς ο Μανόλης Λεμπιδάκης παρέμεινε αμίλητος όταν ερωτήθηκε από την Έδρα για το αν ο αδερφός του τού είχε μιλήσει για το αν ανέπτυξε περισσότερες σχέσεις με κάποιους απαγωγείς συγκριτικά με κάποιους άλλους.

Κλείνοντας την κατάθεσή του, ο κ. Λεμπιδάκης είπε ότι η πίστη στην Παναγία, αλλά και η ανοικτή επιστολή που κοινοποίησε τον Σεπτέμβριο του 2017 ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ζητώντας από τους απαγωγείς να απελευθερώσουν τον αδερφό του, βοήθησαν στο να έχει αίσιο τέλος η απίστευτη περιπέτεια του αδερφού του.

«Ο Χριστός κι η Παναγία μπορεί να σας βοήθησαν, αλλά πρέπει να μας βοηθήσετε κι εσείς για να αποδώσουμε ανθρώπινη δικαιοσύνη», είπε η Έδρα.

Η σύζυγος

Μετά το πέρας της κατάθεσης της μητέρας του Μιχάλη Λεμπιδάκη, ήταν η σειρά της συζύγου του να εξεταστεί από το Δικαστήριο. Η σύζυγος του 54χρονου επιχειρηματία μίλησε για τα συναισθήματα φόβου και αγωνίας που βίωσε όλη η οικογένεια εξαιτίας του “Γολγοθά” που ανέβηκε ο άνδρας της. Εξάλλου, η τέταρτη μάρτυρας αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι τα παιδιά τους σταμάτησαν τις σπουδές τους και ήρθαν στην Κρήτη, προκειμένου όλη η οικογένεια να είναι μια γροθιά και να συμπαραστέκεται ο ένας στον άλλον.

Η εισαγγελέας της Έδρας ρώτησε, πάντως, τη σύζυγο του 54χρονου για το πώς εξηγεί τις πληροφορίες που γνώριζαν οι απαγωγείς αναφορικά με τις κινήσεις τού άνδρα της, όπως για παράδειγμα την ακριβή ώρα άφιξης του Μιχάλη Λεμπιδάκη στο Ηράκλειο.

«Δεν είναι λογικό να είχαν πληροφορίες από κάποιον μέσα στην εταιρεία; Πώς αλλιώς τα έμαθαν όλα αυτά;», ρώτησε μια εκ των εφετών τη σύζυγο του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Λίγο μετά τη 1:30 το μεσημέρι χθες Τετάρτη ξεκίνησε η κατάθεση του 70χρονου φίλου και συνεργάτη του Μιχάλη Λεμπιδάκη, ο οποίος ανέφερε πως ούτε κι εκείνος υποπτεύεται ποιος μπορεί να έδωσε πληροφορίες για τις κινήσεις του απαχθέντος στους φερόμενους δράστες.

«Στις 30 Μαρτίου του 2017 ήμουν στην Τουρκία και συγκεκριμένα στη Σμύρνη. Με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ότι ο Μιχάλης χάθηκε κι ότι λένε ότι τον απήγαγαν», είπε ο πέμπτος μάρτυρας του κατηγορητηρίου, προσθέτοντας ότι την επομένη επέστρεψε εσπευσμένα στο Ηράκλειο.

Ο 70χρονος φίλος του Μιχάλη Λεμπιδάκη μίλησε και για τις επικοινωνίες που είχαν οι απαγωγείς μαζί του. Αναφέρθηκε ακόμη και στην ψυχική ανάταση που υπήρξε στην οικογένεια όταν, μετά από την πολυήμερη διακοπή των επικοινωνιών (Μάιος-Ιούνιος 2017) μεταξύ των δύο πλευρών, οι απαγωγείς έκαναν ξανά την εμφάνισή τους. Σύμφωνα με τον 70χρονο, του τηλεφώνησε ο γιος τού Μιχάλη Λεμπιδάκη και βαφτισιμιός του ίδιου, ο οποίος του είπε γεμάτος χαρά «νονέ, ο μπαμπάς ζει!».

Εξάλλου, ο πέμπτος μάρτυρας του κατηγορητηρίου είπε ότι ο φίλος του απέφευγε να μιλά για τα όσα έζησε κατά τους έξι μήνες της ομηρίας του.

«Όταν τον ρωτούσα, μου έλεγε ότι το θέμα έχει λήξει», είπε ο 70χρονος, συμπληρώνοντας ότι σεβάστηκε την επιθυμία του Μιχάλη Λεμπιδάκη και σταμάτησε να τον ρωτά το παραμικρό για την απαγωγή.

Εξάλλου, ο συνεργάτης του κ. Λεμπιδάκη επισήμανε ότι, όταν αντίκρισε τον 54χρονο επιχειρηματία για πρώτη φορά μετά την απελευθέρωσή του, στο Ρέθυμνο, εκείνος ήταν σε «άθλια κατάσταση, υποσιτισμένος, με μακριά γένια».

Κατόπιν κατέθεσε ως μάρτυρας κι άλλος στενός φίλος του Μιχάλη Λεμπιδάκη, με τον οποίο - επίσης - επικοινώνησαν οι απαγωγείς κατά τη διάρκεια της εξάμηνης απαγωγής. Τελευταίος μάρτυρας κατέθεσε χθες ο άνδρας που έτυχε να περνά με το αυτοκίνητό του, πηγαίνοντας προς τα Καλέσα, την ώρα της αρπαγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Ο εν λόγω μάρτυρας είπε ότι είδε δύο άτομα με κουκούλες και στη συνέχεια ένα τρίτο που του είπε με έντονη φωνή «Μη σταματάς. Φύγε!». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας, απομακρύνθηκε καθώς δε γνώριζε τι συνέβαινε, προσθέτοντας πάντως ότι ένας από τους τρεις κρατούσε βαριοπούλα.

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι χθες Τετάρτη, το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση, η οποία θα συνεχιστεί σήμερα στις 9 το πρωί, με καταθέσεις μαρτύρων του κατηγορητηρίου.

Ένταση με συνήγορο υπεράσπισης  -«Είστε επιθετικός και δεν το αποδέχομαι»

Χθες, πάντως, επικράτησαν στιγμές έντασης μεταξύ ενός εκ των συνηγόρων υπεράσπισης και του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Ο δικηγόρος του 45χρονου Ρεθυμνιώτη, κ. Διονύσης Βέρρας, είπε ότι, ενώ την πρώτη ημέρα της δίκης ο κ. Λεμπιδάκης υποστήριζε ότι μπορεί να μιλήσει μόνο για όσα γνωρίζει με βεβαιότητα, χθες ανέφερε πράγματα τα οποία πληροφορήθηκε από άλλους, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ.

Οι τόνοι δεν άργησαν να ανέβουν, με τον Μιχάλη Λεμπιδάκη να απευθύνεται με έντονο ύφος στον εν λόγω συνήγορο, λέγοντάς του: «Χαμηλώστε τη φωνή σας. Όχι σε μένα αυτό το ύφος! Είστε επιθετικός και δεν το αποδέχομαι!».

«Ηρεμήστε, δεν είμαι επιθετικός προς εσάς», τόνισε ο συνήγορος, συμπληρώνοντας ότι «είμαι επενδυτής σας!».

Κατόπιν, η Έδρα διέκοψε για λίγη ώρα τη συνεδρίαση, ούτως ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Τελικά, η κατάθεση του Μιχάλη Λεμπιδάκη ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 10:30 χθες το πρωί. Σημειώνεται ότι ο 54χρονος επιχειρηματίας κατά την αποχώρησή του ήταν ευγενέστατος, λέγοντας «ευχαριστώ πολύ» στην Έδρα και καλημερίζοντας τόσο τους δικαστές, όσο και τους κατηγορούμενους και τους δικηγόρους.

«Θέλουμε να ξεχάσουμε» - Συγκινησιακά φορτισμένη στην κατάθεσή της η μητέρα του επιχειρηματία

Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι έφτασε η σειρά της μητέρας του Μιχάλη Λεμπιδάκη να καταθέσει. Η Έδρα ρώτησε την τρίτη μάρτυρα του κατηγορητηρίου, η οποία ήταν εμφανώς συγκινησιακά φορτισμένη, εάν η οικογένεια υποψιάστηκε κάποιο άτομο από το στενό περιβάλλον της αναφορικά με τις πληροφορίες που είχαν οι απαγωγείς για τις κινήσεις του γιου της.

«Δεν ξέρω, ούτε υποψιάζομαι κανέναν», είπε η μητέρα του απαχθέντος.

«Ζήσαμε έξι εφιαλτικούς μήνες», ανέφερε χθες, μεταξύ άλλων, η μητέρα του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Η τελευταία δήλωσε, εξάλλου, ότι η Αστυνομία δεν ενημέρωνε την οικογένεια σχετικά με την εξέλιξη του επιχειρησιακού κομματιού της υπόθεσης. Πρόσθεσε ακόμη ότι η ίδια δε συμμετείχε καθόλου στις διαπραγματεύσεις που έγιναν με τους απαγωγείς.

«Έχουμε αποφασίσει σαν οικογένεια να γυρίσουμε σελίδα στη ζωή μας... Θέλουμε να ξεχάσουμε», είπε χαρακτηριστικά η μητέρα του 54χρονου επιχειρηματία.

Εξάλλου, η τρίτη μάρτυρας τού κατηγορητηρίου μίλησε για το πώς ένιωσε όταν είδε το παιδί της αφού απελευθερώθηκε από τα δεσμά των απαγωγέων, τον Οκτώβριο του 2017.

«Όταν τον αντίκρισα νόμιζα ότι ήταν βαριά άρρωστος, γιατί το χρώμα του ήταν κίτρινο», είπε η μητέρα του Μιχάλη Λεμπιδάκη. «Καμιά μάνα μα μη ζήσει αυτό που έζησα και καμιά οικογένεια να μη βιώσει αυτό που βιώσαμε εμείς», είπε η εν λόγω μάρτυρας ενώπιον της Έδρας.

Η μητέρα τού κ. Λεμπιδάκη ερωτήθηκε και για το αν γνωρίζει κάτι για τους κατηγορούμενους.

«Δεν τους είδα και δε θέλω να τους δω», είπε με νόημα η μάρτυρας, η οποία αναφέρθηκε και στα απειλητικά μηνύματα που δέχτηκε από τους απαγωγείς, μεταξύ άλλων, περί... κομμένων άκρων του γιου της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News