Με «καρφιά» και «αγκάθια» ο διάλογος Υπουργείου – Εκκλησίας της Κρήτης

Κρήτη
Με «καρφιά» και «αγκάθια» ο διάλογος Υπουργείου – Εκκλησίας της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολιτεία με Εκκλησία της Κρήτης για το επίμαχο θέμα της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερώνυμου αναφορικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Άνοιξε ο διάλογος της Εκκλησίας της Κρήτης με την Πολιτεία μετά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εθνικής Παιδείας και της εξαμελούς αντιπροσωπίας από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης.

Παρά το γενικά αποδεκτό καλό κλίμα της συνάντησης, όπως πραγματοποιήθηκε, είναι άξια αναφοράς η δήλωση του αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, Προδρόμου Ξενάκη, ότι δε σημαίνει πως σ’ ένα διάλογο πάντοτε συμφωνούμε, αφήνοντας αιχμές για τον ρόλο της Πολιτείας, η οποία αδιαφόρησε να ρωτήσει την Εκκλησία της Κρήτης για την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση και για την «πρόθεση συμφωνίας» Τσίπρα-Ιερώνυμου. Παρ’ όλα αυτά, ο διάλογος ανοίγει...

Συγκεκριμένα, χθες συναντήθηκε η εξαμελής αντιπροσωπία της Εκκλησίας της Κρήτης με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο Μαρούσι. Στην αντιπροσωπία συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος, Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, καθώς επίσης ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Πρόδρομος Ξενάκης, ο νομικός σύμβουλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Δημήτρης Μηλαθιανάκης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Κρήτης, πατήρ Ζαχαρίας Αδαμάκης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα, ενώ τα ζητήματα που ετέθησαν επί τάπητος ήταν οι εξελίξεις που προέκυψαν μετά την επίμαχη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου, και κυρίως η Αναθεώρηση του Συντάγματος και ο διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους. Ήταν μια συνάντηση κομβικής σημασίας, καθώς για πρώτη φορά θεσμικοί εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Κρήτης συναντήθηκαν με εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

Να υπενθυμίσουμε πως η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία συνήλθε στις 10 Νοεμβρίου 2018, σε έκτακτη συνεδρίαση, ασχολήθηκε με θέματα της τότε επικαιρότητας, όπως την προτεινόμενη αναθεώρηση των άρθρων του Ελληνικού Συντάγματος, τη μισθοδοσία του ιερού κλήρου και την εκκλησιαστική. Η Εκκλησία της Κρήτης εξέφρασε τις αμφιβολίες της για τις προταθείσες συνταγματικές αλλαγές.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, όπως αναφέρουν πηγές. Παρά τις διαφορές προσεγγίσεων και ερμηνειών Εκκλησίας Κρήτης-Πολιτείας, οι δύο πλευρές φάνηκαν από την αρχή πρόθυμες να εκκινήσουν ένα διάλογο με σκοπό την εύρεση χρυσής τομής στα αντιτιθέμενα συμφέροντα.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός Εθνικής Παιδείας κ. Γαβρόγλου και ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης προέβησαν σε δηλώσεις.

«Είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο υπουργείο Παιδείας αντιπροσωπία της Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης. Είχαμε μια πολύ αναλυτική και εκτεταμένη συζήτηση εφ' όλης της ύλης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου στις δηλώσεις του, αναφέροντας ότι συζητήθηκαν οι απόψεις για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και το πλαίσιο της συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική Πολιτεία και την Εκκλησία της Ελλάδος.

«Υπάρχουν διαφορές προσεγγίσεων από την Εκκλησία της Κρήτης. Σημαντικές δεν είναι τόσο οι διαφορές που μας ήρθαν γραπτές και τις ξέραμε, όσο η πεποίθηση ότι μπορούν τα προβλήματα να λυθούν μέσα από τον διάλογο», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι πεποίθηση του υπουργείου είναι η συνέχιση του διαλόγου.

«Με πολύ μεγάλη χαρά καταλήξαμε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου των κληρικών της Κρήτης να συναντηθούμε άμεσα και να συνεχίζουμε να διευκρινίζουμε θέματα. Ελπίζουμε ο διάλογος να οδηγήσει σε ένα πολύ δημιουργικό αποτέλεσμα», κατέληξε.

Αρχιγραμματέας Ιεράς Συνόδου: «Δε σημαίνει ότι σε έναν διάλογο πάντοτε συμφωνούμε»

Από την πλευρά του, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, Αρχιμανδρίτης Πρόδρομος Ξενάκης, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος, ωστόσο πρόσθεσε: «Δε σημαίνει ότι σε έναν διάλογο πάντοτε συμφωνούμε. Υπάρχουν σημεία που έχουμε άλλη προσέγγιση και μια άλλη προοπτική. Χαιρόμαστε όμως ως Εκκλησία Κρήτης που απόψε ξεκινά αυτός ο διάλογος γι’ αυτά τα θέματα που είναι στην επικαιρότητα, και διαβεβαιώνουμε τον κ. υπουργό πως, επιστρέφοντας πίσω στην Κρήτη και ενημερώνοντας την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο για όσα συζητήθηκαν, θα συνεχίσουμε σε αυτή τη βάση».

Τέλος, τόνισε ότι στόχος είναι η συνέχιση του «ειλικρινούς διαλόγου», στον οποίο θα μετέχουν και όλοι οι ιερείς της Κρήτης διά των εκπροσώπων τους.

Να υπενθυμίσουμε πως σήμερα θα συναντηθεί η εξαμελής αντιπροσωπία της Εκκλησίας της Κρήτης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και με αρχηγούς-εκπροσώπους άλλων πολιτικών σχηματισμών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News