Δίπλωμα οδήγησης: Ανάσα για χιλιάδες Κρητικούς που είναι στο… περίμενε

Κρήτη
Δίπλωμα οδήγησης: Ανάσα για χιλιάδες Κρητικούς που είναι στο… περίμενε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιτέλους λύση για τις εξετάσεις οδήγησης

“Φως” επιτέλους στο τούνελ για χιλιάδες πολίτες και επαγγελματίες εδώ στην Κρήτη, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, που περιμένουν να ξεκινήσουν ξανά οι “παγωμένες” εδώ και κοντά τρεις μήνες, από τους διαμαρτυρόμενους εξεταστές των Διευθύνσεων Συγκοινωνιών των Περιφερειών, εξετάσεις οδήγησης!

Μετά από καθυστερήσεις και μεγάλη ταλαιπωρία, που σε επίπεδο Κρήτης μεταφράζεται σε 3.000 πολίτες που είναι στο... περίμενε εδώ και μήνες για να βγάλουν δίπλωμα οδήγησης, το υπουργείο Υποδομών - Μεταφορών δρομολογεί τώρα λύση στο πρόβλημα.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη χθεσινή συζήτηση επερώτησης του Βασίλη Κεγκέρογλου στη Βουλή, στη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Υποδομών- Μεταφορών δεσμεύτηκε στον γραμματέα της Κ.Ο. και βουλευτή Ηρακλείου ότι εντός των ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή το αναμενόμενο εδώ και καιρό σχέδιο νόμου, στο οποίο έχει ενταχθεί και η τροπολογία που κατατέθηκε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Σπίρτζης εξήγγειλε ότι σήμερα ή αύριο θα έρθει το σχέδιο νόμου στη Βουλή, αφού τελείωσαν οι διαδικασίες από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ακριβώς το περιεχόμενο της τροπολογίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την υπερωριακή απασχόληση των εξεταστών. Ο υπουργός αναφέρθηκε σε κυκλώματα εξεταστών, αρνούμενος ωστόσο να καταθέσει στα πρακτικά της Βουλής τα σχετικά έγγραφα.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του κ. Κεγκέρογλου, που ζήτησε να επιλυθεί επιτέλους το πρόβλημα που έχει προκύψει και δε διενεργούνται εξετάσεις για την απόκτηση άδειας οδήγησης ή αναβάθμισης της κατηγορίας του διπλώματος.

Αναλυτικότερα, στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε χθες η επίκαιρη ερώτηση του γραμματέα της Κ.Ο. και βουλευτή Ηρακλείου, κ. Β. Κεγκέρογλου, προς το υπουργείο Υποδομών, ώστε να επιλυθεί επιτέλους το πρόβλημα που έχει προκύψει και δε διενεργούνται εξετάσεις για την απόκτηση άδειας οδήγησης ή αναβάθμισης της κατηγορίας του διπλώματος.

Ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι αυτό έχει ως συνέπεια να απαξιώνεται η διαδικασία αξιολόγησης και εξετάσεων για την απόκτηση άδειας οδήγησης, να υπονομεύεται η επαγγελματική δραστηριότητα των σχολών οδήγησης και να μην εξυπηρετούνται οι πολίτες και ιδιαίτερα οι υποψήφιοι οδηγοί, είτε είναι ιδιώτες, είτε άνεργοι που επιθυμούν να εργαστούν, είτε εργαζόμενοι ή και ηλικιωμένοι που θέλουν να αναβαθμίσουν την κατηγορία της άδειας οδήγησής τους.

Επιπλέον υπενθύμισε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη έγκαιρα με τροπολογίες που κατέθεσαν οι βουλευτές και τον Μάιο αλλά και τον Οκτώβρη του 2018 έδινε λύση στο πρόβλημα, χωρίς να απαξιώνεται η όλη διαδικασία, αλλά δεν έγιναν δεκτές.

«Ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας του τεχνολογικού εξοπλισμού δεν πρέπει να οδηγεί στην αναστολή λειτουργίας όσων εφαρμόζονται, και εσείς, κύριε υπουργέ, επειδή όπως λέτε θα φέρετε ρύθμιση με το νομοσχέδιο, με τον τρόπο που το χειρίζεστε οδηγείτε σε απαξίωση το όλο σύστημα. Εμείς θα τοποθετηθούμε για το περιεχόμενο όταν συζητηθεί το νομοσχέδιο, όμως τονίζω ότι χρειάζεται μεταβατικό διάστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου, και κάλεσε τον υπουργό να υιοθετήσει την τροπολογία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που το διασφαλίζει.

Και συνέχισε σημειώνοντας πως οι εξεταστές είναι απλήρωτοι σε ό,τι αφορά την υπερωριακή τους απασχόληση 7 μήνες τώρα, απαιτώντας παράλληλα συγκεκριμένα μέτρα διασφάλισης της διαφάνειας και του δημόσιου χαρακτήρα της διαδικασίας.

Ο υπουργός εξήγγειλε ότι σήμερα ή αύριο θα έρθει το σχέδιο νόμου στη Βουλή, αφού τελείωσαν οι διαδικασίες από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ακριβώς το περιεχόμενο της τροπολογίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την υπερωριακή απασχόληση των εξεταστών, και αναφέρθηκε σε κυκλώματα εξεταστών, αρνούμενος ωστόσο να καταθέσει στα πρακτικά της Βουλής τα σχετικά έγγραφα.

Η εντυπωσιακή διαμαρτυρία

Θυμίζουμε ότι το μπλόκο... διαρκείας στη διενέργεια των εξετάσεων οδήγησης έχει προκαλέσει έντονο αναβρασμό στην Κρήτη. Στο Ηράκλειο είχαμε προ ολίγων ημερών μια εντυπωσιακή διαμαρτυρία, αφού οι εκπαιδευτές έκαναν κανονική “απόβαση” στην πλατεία Ελευθερίας με τα οχήματα των σχολών οδήγησης. Οι συγκεντρωμένοι τόνισαν πως... «ο κόμπος έχει φτάσει πλέον στο χτένι», και κάλεσαν το υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών να δώσει λύση στο εκρηκτικό σκηνικό, ώστε να μπορέσουν 1.500 πολίτες στον νομό Ηρακλείου να δώσουν εξετάσεις για δίπλωμα και την ίδια ώρα να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν και οι επαγγελματίες των σχολών οδήγησης, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στο αδιέξοδο μεταξύ υπουργείου Μεταφορών και εξεταστών, με συνέπεια όμως να μην μπορούν να δουλέψουν επαγγελματικά όπως θέλουν και να έχουν υποστεί οικονομικές συνέπειες.

Ο πρόεδρος των Εκπαιδευτών, κ. Αλέξανδρος Μεϊμαράκης μίλησε στο Ράδιο 98.4 και εξέφρασε την ανησυχία του για τις πραγματικές προθέσεις του Υπουργείου:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News