Κρήτη

2.5 εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από αρθρίτιδα κ΄ ρευματισμούς

Η 12η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί από το 1996 ως Ημέρα Αρθρίτιδας/Ρευματισμού, έπειτα από πρωτοβουλία της Διεθνούς Οργάνωσης για την Αρθρίτιδα και το Ρευματισμό με τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Εκτιμάται ότι 2.500.000 άτομα στην Ελλάδα πάσχουν από ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις.

Το 13% των ενηλίκων πάσχει από οστεοαρθρίτιδα, 11% από οσφυαλγία, 4,8% από αυχεναλγία, 4,5% από οστεοπόρωση και 2,1% από φλεγμονώδη συστηματικά νοσήματα (ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα). Τα ρευματικά νοσήματα ευθύνονται για:

* 50% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας.

* 30% όλων των απουσιών από την εργασία.

* 20% όλων των ιατρικών επισκέψεων.

* 25% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τα ρευματικά νοσήματα, αλλά και δωρεάν εργαστηριακές εξετάσεις σε Κρητικούς που δεν έχουν ποτέ επισκεφτεί ρευματολόγο πραγματοποιεί και στους τέσσερις νομούς του νησιού ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης.

Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας περισσότερα από 2.500.000 (!) άτομα πάσχουν από ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις, ενώ ένας μεγάλος αριθμός δε γνωρίζει ότι νοσεί.

Η έγκαιρη, ακριβής διάγνωση και η κατάλληλη αντιμετώπιση από τον ειδικό γιατρό συμβάλλουν θετικά στην εξέλιξη των ρευματικών νοσημάτων και προλαμβάνουν δυσλειτουργία και αναπηρίες.

Για το λόγο αυτό και με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης συντάσσει τη δράση του με όλες τις οργανώσεις ασθενών στην Ευρώπη και διοργανώνει μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τα ρευματικά νοσήματα. Κύριος στόχος της εκστρατείας είναι να εντοπίσει άτομα που πιθανόν έχουν κάποιο ρευματικό νόσημα και δεν το γνωρίζουν.

Η εκστρατεία θα ξεκινήσει σήμερα Τετάρτη με ενημέρωση του κοινού στις τέσσερις μεγάλες πόλεις της Κρήτης και σε δεύτερη φάση θα συνεχιστεί από τις 17 έως τις 21 Οκτωβρίου, με παροχή δωρεάν εργαστηριακών εξετάσεων μόνο σε άτομα χωρίς διάγνωση. Τα άτομα αυτά, εφόσον έχουν ύποπτα συμπτώματα, θα παραπέμπονται για δωρεάν πρώτη επίσκεψη σε ρευματολόγο, κατόπιν συνεννόησης με το γραφείο του συλλόγου. Ο ρευματολόγος θα κρίνει εάν χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και σε αυτή την περίπτωση θα τους παρέχεται δωρεάν εργαστηριακός έλεγχος σε συνεργαζόμενα διαγνωστικά κέντρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης. Η δωρεάν επίσκεψη και ο εργαστηριακός έλεγχος προσφέρονται δωρεάν για μια φορά στην πρώτη επίσκεψη και αφορά μόνο άτομα που δεν έχουν επισκεφτεί ξανά ρευματολόγο και δεν έχουν διαγνωστεί με κάποιο ρευματικό νόσημα.

Τα περίπτερα ενημέρωσης

Τα σημεία που θα στηθούν σήμερα Τετάρτη τα περίπτερα ενημέρωσης του συλλόγου είναι:

• Στο Ηράκλειο, στην πλατεία Ελευθερίας, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

• Στο Ρέθυμνο, στην πλατεία Άγνωστου Στρατιώτη, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

• Στα Χανιά, στη Δημοτική Αγορά, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα και

• Στον Άγιο Νικόλαο, στην είσοδο του νοσοκομείου, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Οι πιο συχνές ρευματοπάθειες

Σχόλια