Κρήτη

Στην τελική ευθεία η λειτουργία του φράγματος Αποσελέμη

Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος για το κρίσιμο δοκιμαστικό τεστ της λειτουργίας των διυλιστηρίων και των αγωγών του μεγαλύτερου υδρευτικού έργου της Κρήτης, του φράγματος Αποσελέμη, έργο που εξακολουθεί να ρουφάει εκατομμύρια ευρώ, με το συνολικό κόστος του να υπερβαίνεται τα 220 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτός απροόπτου, από τον ερχόμενο Αύγουστο το Ηράκλειο θα υδρεύεται με 10.000 κυβικά νερού, ημερησίως, ποσότητα που θα αυξηθεί σε 40.000 κυβικά νερού ημερησίως από τον Οκτώβριο και μετά.

Αύριο θα γίνει η σύνδεση με τα διυλιστήρια.

Το νερό του φράγματος Αποσελέμη θα οδηγείται για επεξεργασία στις εγκαταστάσεις επιφάνειας 20 στρεμμάτων στην περιοχή των Αγριανών.

Στο σχέδιο υπάρχουν αρκετά στάδια για την επεξεργασία του νερού όπως εγκαταστάσεις κροκίδωσης, μεταχλωρίωσης, δεξαμενή καθαρού νερού, κτίριο χημικών, βιολογικό εργαστήριο, εγκαταστάσεις μετρήσεων, αναλύσεων και δοκιμών και άλλοι χώροι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών ο δήμος Ηρακλείου χρειάζεται ποσότητα 10 εκατομμυρίων κυβικών νερού το χρόνο, από τα 17 εκατομμύρια κυβικά νερού που υπολογίζεται ότι θα αποδίδει το χρόνο το φράγμα Αποσελέμη σε Ηράκλειο, Χερσόνησο και Άγιο Νικόλαο, ποσότητες όμως που αυξομειώνονται ανάλογα με τις βροχοπτώσεις.

Πέρα από τους αγωγούς που έχουν κατασκευαστεί προς τις δεξαμενές νερού Παπα Τίτου Μετόχι και Αλικαρνασού, σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση αγωγών προς τη δεξαμενή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, εργασίες οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 3 μήνες.

Στα τέλη του χρόνου αναμένεται να φτάσει νερό στην πόλη του Αγίου Νικολάου, καθώς θα πρέπει να υλοποιηθούν δύο έργα, ένα αντλιοστάσιο στο Σίσι και μια δεξαμενή στο Χουμεριάκο.

Σε ό,τι αφορά τη σήραγγα Οροπεδίου, αυτή θα έχει ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια.

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια