Νέα Ζηλανδία: Χαμογελαστός στο δικαστήριο ο μακελάρης - Είχε βρεθεί σε Τουρκία και Βουλγαρία

Κόσμος
Νέα Ζηλανδία: Χαμογελαστός στο δικαστήριο ο μακελάρης - Είχε βρεθεί σε Τουρκία και Βουλγαρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατηγορία για ανθρωποκτονία στον δράστη του μακελειού στη Νέα Ζηλανδία

Ντυμένος με τη λευκή στολή των κρατούμενων και χωρίς παπούτσια 28χρονος Αυστραλός, δράστης του χθεσινού μακελειού σε δύο τεμένη στο Κράισττσερτς εμφανίστηκε  στο δικαστήριο όπου του απαγγέλθηκε μία κατηγορία για ανθρωποκτονία.

Ο Μπρέντον Χάριστον Ταράντ, Αυστραλός υπήκοος, χαμογέλασε όταν οι δημοσιογράφοι τον φωτογράφησαν να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου, σύμφωνα με την εφημερίδα New Zealand Herald. Φωτογραφίες τον δείχνουν να κάνει με το χέρι του το σήμα «OK», μια χειρονομία που συχνά χρησιμοποιείται για να εκφραστεί η στήριξη στην ακροδεξιά ιδεολογία της λευκής υπεροχής.

«Φαινόταν ήρεμος και παρατηρούσε επί πολλή ώρα τους δημοσιογράφους και τους δικηγόρους», μετέδωσε δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Radio New Zealand.

Ο Ταράντ δεν ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, αλλά ούτε και να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά του από το δικαστήριο. Θα παραμείνει υπό κράτηση ως τις 5 Απριλίου οπότε η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ανώτερο Δικαστήριο του Κράισττσερτς.

Ο δικαστής Πολ Κέλαρ επέτρεψε στους φωτορεπόρτερ να τραβήξουν φωτογραφίες του Ταράντ, αλλά ζήτησε να δημοσιευθούν με το πρόσωπό του καλυμμένο από «μωσαϊκό», ενώ η δικαστική αίθουσα ήταν κλειστή για το κοινό.

Σύμφωνα με την αστυνομία, είναι πιθανό να του απαγγελθούν και άλλες κατηγορίες.

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις - Έρευνα στην Βουλγαρία, συναγερμός στην Τουρκία.

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση του μακελειού στην Νέα Ζηλανδία, καθώς πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο 28χρονος δράστης της επίθεσης είχε βρεθεί στην Τουρκία και μάλιστα για αρκετό διάστημα!

Την αποκάλυψη κάνει η τουρκική Daily Sabah, η οποία τονίζει πως ο Μπρέντον Τάραντ, που μετέδιδε live στο Facebook την αιματηρή επίθεση, ταξίδεψε στην χώρα πολλές φορές και μάλιστα μία από αυτές έμεινε για μεγάλο διάστημα στην Τουρκία.

«Πιστεύουμε πως ο ύποπτος ίσως ταξίδεψε και σε άλλες χώρες της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής», τόνισε αξιωματούχος, προσθέτοντας πως η Τουρκία ερευνά τις κινήσεις και τις επαφές του όσο ήταν στη χώρα.

Νωρίτερα, πηγές ανέφεραν πως ο 28χρονος είχε ταξιδέψει στην Ασία και την Ευρώπη μεταξύ 2009 – 2011, εργαζόμενος ως personal trainer.

Έρευνα και στην Βουλγαρία για τον δράστη του μακελειού στην Νέα Ζηλανδία

Οι αρχές της Βουλγαρίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με τα κίνητρα της επίσκεψης στη Βουλγαρία τον Νοέμβριο του 2018 του ακροδεξιού εξτρεμιστή, που διέπραξε την πολύνεκρη επίθεση εναντίον δύο τεμενών στη Νέα Ζηλανδία.

Ο φερόμενος ως δράστης, ένας Αυστραλός ηλικίας 28 ετών, που αιματοκύλισε την πόλη του Κράιστσερτς, είχε διαμείνει στη Βουλγαρία το διάστημα «9ης- 15ης Νοεμβρίου 2018», επισήμανε ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας Σοτίρ Τσατσάροφ.

Έρευνα ξεκίνησε για να καθοριστεί εάν «η εκδοχή που εκείνος παρουσίασε, σύμφωνα με την οποία ήθελε να ανακαλύψει ιστορικά αξιοθέατα και να μελετήσει την ιστορία των βαλκανικών χωρών, είναι σωστή ή εάν είχε άλλους στόχους», εξήγησε ο εισαγγελέας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μλάντεν Μαρίνοφ ανέφερε ότι η έρευνα στοχεύει να αποσαφηνίσει «τα κίνητρα» της επίσκεψης του Αυστραλού και τις ενδεχόμενες «επαφές με άλλα πρόσωπα».

Στα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι βουλγαρικές αρχές δεν υπάρχουν «δεδομένα τρομοκρατικής δράσης και επαφών αυτού του προσώπου στη Βουλγαρία», διευκρίνισε ο εισαγγελέας.

Οι ερευνητές, εξάλλου, έχουν ήδη στη διάθεσή τους συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τη διαμονή του στη Βουλγαρία: Αφίχθη στη Σόφια από το Ντουμπάι την 9η Νοεμβρίου, ενοικίασε ένα όχημα τη 10η Νοεμβρίου και «επισκέφθηκε ιστορικά αξιοθέατα» σε 10 περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Έφυγε από τη Βουλγαρία τη 15η Νοεμβρίου με πτήση για το Βουκουρέστι, όπου ενοικίασε ένα αυτοκίνητο.

Εκτέλεση σε ζωντανή μετάδοση

Σαράντα εννιά νεκροί και 48 τραυματίες είναι τα θύματα της πιο παράλογης ρατσιστικής βίας που ξεδιπλώθηκε χθες στο ήσυχο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο βιώνει την πιο σκοτεινή στιγμή της ιστορίας του, όπως και ολόκληρη η χώρα. Για σχεδόν μισή ώρα, ο δράστης, ένας 28χρονος Αυστραλός, ο Μπρέντον Τάραντ, αποδεκάτιζε με σοκαριστική ψυχραιμία τα θύματά του στα δύο τζαμιά της πόλης, όπου εκδηλώθηκαν οι επιθέσεις την ώρα που ήταν κατάμεστα από μουσουλμάνους πιστούς για την προσευχή της Παρασκευής.

Το μακελειό μεταδιδόταν ζωντανά μέσω της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης του Τάραντ, ο οποίος ήταν τόσο σατανικά ψύχραιμος, ώστε επέστρεψε μια τουλάχιστον φορά στο αυτοκίνητό του για να αλλάξει όπλο και να επιστρέψει στο πρώτο τζαμί για να συνεχίσει το μακελειό, δίνοντας τη χαριστική βολή στους ετοιμοθάνατους. Λίγη ώρα αργότερα, το σκηνικό επαναλήφθηκε σε ένα δεύτερο τέμενος της πόλης, με τις Αρχές να κάνουν λόγο για μια καλοσχεδιασμένη επίθεση, πρωτοφανής για τα χρονικά της Νέας Ζηλανδίας, η οποία είχε προετοιμαστεί μεθοδικά.

Σχεδίαζε να προχωρήσει και σε άλλες εκτελέσεις

Με καταιγιστικό ρυθμό βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας σοκαριστικές λεπτομέρειες για το μακελειό σε δύο τζαμιά στην Νέα Ζηλανδία, όπου ένας 28χρονος Αυστραλός αφαίρεσε την ζωή 49 ανθρώπων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, ο δράστης σκόπευε να συνεχίσει τις επιθέσεις πριν συλληφθεί από την αστυνομία!

«Ο δράστης ήταν σε κίνηση, υπήρχαν άλλα δύο πυροβόλα όπλα μέσα στο όχημά του και είναι απολύτως σίγουρο ότι η πρόσθεσή του ήταν να συνεχίσει τις επιθέσεις του», τόνισε η Άρντερν σε δημοσιογράφους στο Κράιστσερτς, προσθέτοντας ότι νεαρά παιδιά συγκαταλέγονται στα θύματα αυτής της «φρικτής επίθεσης».

Μουδιασμένη η υφήλιος από το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία

Η χθεσινή επίθεση εναντίον δύο τεμενών στο Κράισττσερτς, που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 49 ανθρώπους και την οποία η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική, είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί στη χώρα.

Δύο ακόμη πρόσωπα βρίσκονται υπό κράτηση και η αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει την εμπλοκή τους στην επίθεση. Κανένας από τους συλληφθέντες δεν είχε ποινικό μητρώο, ούτε βρισκόταν σε καταλόγους στη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία με πρόσωπα που παρακολουθούσαν οι αρχές.

Στο μεταξύ ένοπλοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία σε όλες τις πόλεις της Νέας Ζηλανδίας, κάτι που είναι ασυνήθιστο για μια χώρα με πολύ χαμηλά ποσοστά ένοπλης βίας.

Αγαπάμε αυτή τη χώρα, δηλώνει ο ιμάμης του τεμένους στο Κράιστσερτς

Ο ιμάμης, ο οποίος χοροστάτησε της προσευχής της Παρασκευής σε ένα τέμενος στο Κράιστσερτς, όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ, δήλωσε σήμερα ότι η επίθεση δεν θα αλλάξει την αγάπη που τρέφουν οι πιστοί για τη Νέα Ζηλανδία.

«Συνεχίζουμε να αγαπάμε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Αμπντούλ Χαλίμ, ιμάμης του τεμένους Λινγούντ, υποσχόμενος ότι οι εξτρεμιστές «δεν θα πλήξουν ποτέ την εμπιστοσύνη μας».

Ο Χαλίμ έδωσε μια ανατριχιαστική περιγραφή της στιγμής που την γαλήνη της προσευχής διέκοψε οι πυροβολισμοί.

«Όλοι ήταν ξαπλωμένοι στο έδαφος και μερικές γυναίκες άρχισαν να φωνάζουν, μερικοί πέθαναν αμέσως», είπε.

Εντούτοις, διαβεβαίωσε ότι οι μουσουλμάνοι της Νέας Ζηλανδίας εξακολουθούν να αισθάνονται σπίτι τους την χώρα.

«Τα παιδιά μου ζουν εδώ», είπε. «Είμαστε χαρούμενοι».

«Η πλειοψηφία των Νεοζηλανδών αισθάνεται την ανάγκη να δείξει τη στήριξή της, να μας εκφράσει την απόλυτη αλληλεγγύη της».

ΑΠΕ- newsit

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News