Ελλάδα

Βάνα Παπαευαγγέλου: «Δεν πάει να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης»

«Υπάρχει μία πτώση, αλλά όχι αυτή που θα θέλαμε», όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου

Μείωση των κρουσμάτων παρατηρείται στη χώρα μας, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως ανέφερε κατά την έναρξη της σημερινής ενημέρωσης για την πανδημία στη χώρα μας, βρισκόμαστε στην τρίτη εβδομάδα του lockdown και η μείωση των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερη, ωστόσο σε κάποιες περιοχές, όπως διευκρίνισε, αυτό δεν συμβαίνει.

Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου «την εβδομάδα που μας πέρασε παρατηρήθηκε μικρή αύξηση της διάμεσης ηλικίας», όπως είπε «το φορτίο των νέων λοιμώξεων έχει μεταφερθεί στις μεγαλύτερες ηλικίες», ενώ η «η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας παραμένει».

Επίσης η κ. Παπαευαγγέλου, ανακοίνωσε ότι έχουν μειωθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, εκτός από την βόρεια Ελλάδα, ενώ διευκρίνισε ότι πιθανή αιτία της αύξησης του συνεχιζόμενου κύματος, προκαλείται μεταξύ εργασίας και οικογένειας.  

Η κ. Παπαευαγγέλου επανέλαβε για άλλη μία φορά την σειρά εκείνων που θα εμβολιαστούν πρώτοι, ενώ ανακοίνωσε ότι 1.667 νέα κρούσματα καταγράφονται σήμερα, οι ασθενείς στις ΜΕΘ είναι 615, ενώ νέοι καταγεγραμμένοι θάνατοι 98 τις τελευταίες 24 ώρες. 

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Παπαευαγγέλου είπε: «Από τα νέα κρούσμα που ανακοινώθηκαν σήμερα 316 αφορούν την Αττική και 367 στη Θεσσαλονίκη. Η πληρότητα των ΜΕΘ άγγιξε το 84% και 79% στην Αθήνα και 94% στη Θεσσαλονίκη. Τα κρούσματα δείχνουν να μειώνονται σε όλη την επικράτεια. Περίπου 18.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα. Στα 49 χρόνια ανέβηκε ο μέσος προς των νέων μολύνσεων.

Απ’ ό,τι φαίνεται δεν πάει να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης λόγω της μεγάλης διασποράς από την εργασία στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον» τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την αποψινή ενημέρωση.

Γκ. Μαγιορκίνης: «Το ότι δεν ζούνε σε μεγάλες πόλεις δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μας αφορά»

Η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα όσον αφορά ρυθμό αναπαραγωγής RT είναι ξεκάθαρη, καθώς αυτός ο αριθμός παραμένει κάτω από το 1, εξήγησε κατά την αποψινή ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ωστόσο είπε ότι τα ενεργά κρούσματα παραμένουν ακόμη εξαιρετικά υψηλά, παρότι καταγράφεται μείωση των νέων κρουσμάτων 15-20% στην Αθήνα και 20-22% στην Θεσσαλονίκη.

Επίσης, όπως είπε, καταγράφεται μικρή υποχώρηση στην διάγνωση νέων κρουσμάτων στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.
Η μείωση στο προφίλ νοσηρότητας συνεχίστηκε, αν και με πιο αργούς ρυθμούς, από την προηγούμενη βδομάδα τόνισε και κάλεσε όλους να προσέξουν και ιδίως όσοι βρίσκονται σε μικρές πόλεις και χωριά. «Το ότι δεν ζούνε σε μεγάλες πόλεις δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μας αφορά» κατέληξε.

Ν. Χαρδαλιάς - Οι περιοχές που μας προβληματίζουν

Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς οι περιοχές που προβληματίζουν καθώς παραμένει υψηλά το φορτίο είναι η Πέλλα, η Ξάνθη, η Φλώρινα, η Δράμα, η Πιερία και η Ημαθία.

«Εκεί το φορτίο δεν υποχωρεί και βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις των περιοχών που μας απασχολούν», όπως τόνισε, ενώ αναφέρθηκε στην παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου, καθώς τα περισσότερα ενεργά κρούσματα είναι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως επεσήμανε σε αυτές τις περιοχές παρατηρείται μετατόπιση των κρουσμάτων από τις πόλεις στα χωριά και πως τα επόμενα 24ωρα είναι καθοριστικά. Τα μέτρα είναι ίδια για όλες τις περιοχές, είπε και η μόνη διαφορά είναι το πως τα εφαρμόζουμε.

Η κυβέρνηση ενεργοποιεί από την εργαλειοθήκη της δύο επιπλέον μέτρα, από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί, με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. 

«Πρώτον, όσοι ανιχνεύονται θετικά στους ελέγχους που γίνονται στα χερσαία σύνορα της χώρας, δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεύτερον, δεν επιτρέπονται πλέον επισκέψεις όσοι δεν εγκαταβιώνουν μόνιμα στις μονές του Αγίου Όρους» εξήγησε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα, η λήψη αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο.

Π. Σταμπουλίδης - Οι επιχειρήσεις που ανοίγουν

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή,  κ. Σταμπουλίδης ανακοίνωσε ποιες επιχειρήσεις «ανοίγουν» από την Δευτέρα και πώς θα γίνεται η μετακίνηση καθώς και η τήρηση των μέτρων. 

Όπως είπε ο κ. Σταμπουλίδης, για την μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για (Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ).

  • Ωράριο λειτουργίας από 7 π.μ. έως 8:30 μ.μ.

Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων ισχύουν τα κάτωθι:

  • Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100
  • Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.
  • Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.
  • Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.

Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια