Χαρδαλιάς: Η «γεωγραφία» των ενεργών κρουσμάτων στην χώρα

Ελλάδα
Χαρδαλιάς: Η «γεωγραφία» των ενεργών κρουσμάτων στην χώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Που βρίσκονται τα περισσότερα ενεργά κρούσματα

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε κατά την έναρξη της ενημέρωσης του πως η χθεσινή ανακοίνωση για παράταση του lockdown τουλάχιστον μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, ήταν «ξεκάθαρη με βάση την επιδημιολογική εικόνα στην χώρα.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως στην χώρα εντοπίζονται αυτή την στιγμή 16.617 ενεργά κρούσματα, άνθρωποι που νοσούν δηλαδή και είτε βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό είτε νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας.

Οι πιο επιβαρυμένες περιοχές ως προς τα ενεργά κρούσματα είναι οι εξής:

  • 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
  • 3.267, δηλαδή ποσοστό 19,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια της Αττικής
  • 1.777, δηλαδή 10,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας
  • 1.590, δηλαδή 9,6%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
  • 632, 3,8%, στη Δυτική Μακεδονία.

Όπως τόνισε, το 86.1% των ενεργών κρουσμάτων, εντοπίζεται στις παραπάνω 5 από τις 13 υγειονομικές περιφέρειες της χώρας.

Παράλληλα, το 66.4% των ενεργών κρουσμάτων εντοπίζεται στο Βόρειο Τμήμα της χώρας και η Αττική κατέχει το 19.7% ενεργών κρουσμάτων.

Τα στοιχεία δείχνουν πως τα μέτρα δεν τηρούνται με τη συνέπεια που απαιτούν οι περιστάσεις σε κάποιες περιοχές, μεταξύ των οποίων οι Ξάνθη, Δράμα, Πέλλα, Πιερία, Ημαθία, Φλώρινα.

Τα ενεργά κρούσματα όπως διαμορφώνονται στις συγκεκριμένες περιοχές έχουν ως εξής:

Πιο συγκεκριμένα, τα ενεργά κρούσματα σε αυτές τις 6 περιφερειακές ενότητες έχουν ως εξής:

  • 587 κρούσματα στην Πιερία από τα οποία νοσηλεύονται τα 80
  • 548 κρούσματα στην Πέλλα από τα οποία νοσηλεύονται τα 84
  • 486 κρούσματα στην Ημαθία, από τα οποία νοσηλεύονται τα 103
  • 454 κρούσματα στη Δράμα από τα οποία νοσηλεύονται τα 83
  • 376 κρούσματα στην Ξάνθη από τα οποία νοσηλεύονται τα 38 και
  • 172 κρούσματα στη Φλώρινα από τα οποία νοσηλεύονται 26.

Σε αυτές τις περιοχές το επιδημιολογικό φορτίο δεν υποχωρεί, ενώ μεταφέρεται από τα αστικά κέντρα προς τα χωριά.

«Τα επόμενα 24ωρα είναι καθοριστικά για την έκβαση της προσπάθειάς μας και πρέπει να αποτραπεί η οποιαδήποτε περαιτέρω διασπορά του ιού και προφανώς, και η οποιαδήποτε περαιτέρω αυστηροποίηση των ήδη υφισταμένων μέτρων», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα εκτός από αυτές τις έξι περιοχές υπάρχουν κι άλλες που είναι επιβαρυμένες επιδημιολογικά, «παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο παρά την όποια μικρή είτε υποχώρηση είτε επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων». Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες:

- της Θεσσαλονίκης με 4375 ενεργά κρούσματα από τα οποία 1297 νοσηλεύονται

- των Γρεβενών με 123 κρούσματα από τα οποία 42 νοσηλεύονται

- της Λάρισας με 873 κρούσματα από τα οποία 111 νοσηλεύονται

- της Μαγνησίας με 402 κρούσματα από τα οποία 36 νοσηλεύονται

- της Χαλκιδικής με 276 κρούσματα από τα οποία 60 νοσηλεύονται

- του Κιλκίς με 181 κρούσματα από τα οποία 28 νοσηλεύονται

- της Καρδίτσας με 253 κρούσματα από τα οποία 44 νοσηλεύονται

- των Σερρών με 572 κρούσματα από τα οποία 152 νοσηλεύονται

- των Τρικάλων με 249 κρούσματα από τα οποία 39 νοσηλεύονται και

- της Καβάλας με 338 κρούσματα από τα οποία 52 νοσηλεύονται

Παράλληλα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως οι από τις 7 Νοεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 1.783.329 έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων.

Σε αυτούς τους ελέγχους εντοπίστηκαν 46.383 παραβάσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικούς ύψους 9.485.677 ευρώ και αναστολές λειτουργίας σε καταστήματα συνολικά 1.326 ημερών.

Τέλος, η κυβέρνηση ενεργοποιεί από την εργαλειοθήκη της δύο επιπλέον μέτρα, από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί, με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Πρώτον, όσοι ανιχνεύονται θετικά στους ελέγχους που γίνονται στα χερσαία σύνορα της χώρας, δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεύτερον, δεν επιτρέπονται πλέον επισκέψεις όσοι δεν εγκαταβιώνουν μόνιμα στις μονές του Αγίου Όρους» εξήγησε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα, η λήψη αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο.

Για την ιχνηλάτηση

Ερωτηθείς πώς γίνεται η διαδικασία της ιχνηλάτησης αποτελεσματικά με 190 άτομα προσωπικό σε 2.000 και 2.500 κρούσματα την ημέρα, ενώ υπάρχουν οργανισμοί που συνιστούν 1.500 έως 3.000 ιχνηλάτες για πληθυσμό 10 εκατομμυρίων, και αντιστοιχία 300 ιχνηλατών για 1.000 κρούσματα την μέρα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι γνωρίζει για την πρόταση για 300 ιχνηλάτες ανά 1.000 κρούσματα, ωστόσο για εκείνον αυτό «φαντάζει εξωπραγματικό και ανεδαφικό γιατί ουσιαστικά σημαίνει ότι ο κάθε ιχνηλάτης στο 8ωρο του θα χρεωθεί 3 ενεργά κρούσματα, δηλαδή η διαδικασία της ιχνηλάτησής του θα είναι μια διαδικασία που θα φτάσει τις 3,5 ώρες».

Συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι ο μέσος όρος μιας ιχνηλασίας είναι περίπου 23,3 λεπτά, ενώ προσέθεσε ότι υπάρχουν κάποιες ιχνηλασίες που κλείνουν στο δεκάλεπτο αν δεν υπάρχουν στενές επαφές, υπάρχει πλήρη καταγραφή των χώρων που κινήθηκε, των δεδομένων της έναρξης των συμπτωμάτων, αλλά υπάρχουν κι άλλες που λόγω πολλών στενών επαφών μπορεί να φτάσουν και τα 45 λεπτά, υπάρχει και το ρεκόρ της 1 ώρας και 22 λεπτά που ήταν μια ιχνηλάτηση που αφορούσε κάποιους εργάτες γης, και υπήρχε πρόβλημα με τη συνεννόηση και την επικοινωνία. Επιπλέον γνωστοποίησε ότι όταν είχαν ανακοινωθεί 3.500 κρούσματα, στους 190 ιχνηλάτες επεκτάθηκε το ωράριο, όπως προβλέπει το πρωτόκολλό τους.

«Από τις 8 ώρες επεκτάθηκε το ωράριο στις 11 ώρες με μισή ώρα διάλειμμα. Χρεώθηκαν περίπου 17-18 φακέλους ο καθένας και σε 24 περίπου με 28 ώρες είχαμε τελειώσει. Χρειάστηκε σε όλη την πανδημία τρεις φορές να κάνουμε ανάκληση ρεπό και επέκταση του ωραρίου λόγω όγκου δουλειάς καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας», σημείωσε. Παράλληλα τόνισε ότι η ιχνηλάτηση σε εκείνους ξεκινά από την ώρα που ο ΕΟΔΥ θα τους κοινοποιήσει το excel με τα ημερήσια κρούσματα που ούτως ή άλλως υπάρχουν και καταχωρούνται στον ΗΔΙΚΑ που είναι και ο μόνος φορέας καταγραφής των κρουσμάτων.

«Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από παιδιά που νυχθημερόν ξενυχτάνε αντιμετωπίζουν κάθε περίπτωση σαν μια μοναδική περίπτωση που η σοβαρή ιχνηλάτηση αυτής της περίπτωσης μπορεί να κρίνει την εξέλιξη της πανδημίας. Είμαι περήφανος γι αυτά τα παιδιά που έχουν βρεθεί από διαφορετικά μετερίζια, από διαφορετικούς οργανισμούς, έχουν ενώσει δυνάμεις λειτουργούν με μόνο γνώμονα πώς θα προασπίσουν το δημόσιο συμφέρον, τη δημόσια υγεία, την ανθρώπινη ζωή.

Καλό είναι πέρα από την θεωρητική ανάλυση βασισμένη στην όποια βιβλιογραφία ας ασχοληθούμε και με τον πραγματικό κόσμο της επιχειρησιακής καθημερινότητας. Στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνουμε πρόσκληση σε όλους όσους έχουν εύλογες απορίες, και ερωτήσεις να μας επισκεφθούν να τους δείξουμε πώς ιχνηλατούμε, πώς καταχωρούμε, πώς επιδημιολογικά σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τους επιστήμονές μας παρατηρούμε και αναλύουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ιχνηλατουμένων και πώς τα επεξεργαζόμαστε πάντα με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα», κατέληξε.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News