Ελλάδα

Βόμβα στον ΣΚΑΪ: Αυτοί είναι οι ύποπτοι της επίθεσης για την «τέλεια έκρηξη»

Τι έδειξαν οι κάμερες ασφαλείας

«Η ενημέρωση δεν τρομοκρατείται, δε φιμώνεται». Το μήνυμα αυτό έστειλαν σύσσωμες οι πολιτικές δυνάμεις, εντός αλλά και εκτός ελληνικών συνόρων, καθώς επίσης και σύσσωμος ο κλάδος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα με την έκρηξη βόμβας μεγάλης ισχύος, η οποία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στις κτηριακές εγκαταστάσεις που στεγάζουν τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την “Καθημερινή”, δίχως ευτυχώς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός, την ώρα που ΕΛ.ΑΣ και Αντιτρομοκρατική “προβληματίζονται” άρδην για τον άριστα μελετημένο τρόπο με τον οποίο κινήθηκαν οι δράστες...

Τα μέχρι στιγμής ευρήματα σκιαγραφούν μια άκρως «επαγγελματική» επιχείρηση, προετοιμασμένη και προμελετημένη μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια. Οι Aρχές δεν έκρυψαν από την πρώτη στιγμή τον έντονο προβληματισμό τους για το είδος της εκρηκτικής ύλης και την ισχύ της βόμβας που τοποθέτησαν οι άγνωστοι στο κιγκλίδωμα έξω από την κεντρική είσοδο του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, επί της Εθνάρχου Μακαρίου. Και αυτό γιατί δεν πρόκειται για απλή ζελατοδυναμίτιδα, την οποία συνηθίζει να χρησιμοποιεί το σύγχρονο αντάρτικο πόλης, αλλά για ένα μείγμα, βάρους κατά εκτίμηση 8-10 κιλών (!), εμπλουτισμένο με ΤΝΤ και νιτρικό αμμώνιο.

Με αυτό το “κοκτέιλ” επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ταχύτητα και ισχύς και, συνεπώς, μεγαλύτερες καταστροφές.

Τι έπιασαν οι κάμερες, τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία για τον εντοπισμό των δραστών της βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας χρησιμοποίησαν τη φράση «τέλεια έκρηξη» για να περιγράψουν το τρομοκρατικό χτύπημα. Ο ορισμός «τέλεια» αποδίδεται στο γεγονός ότι τα υλικά έχουν εξαϋλωθεί, κάτι που υποδηλώνει έμπειρους τρομοκράτες. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Αρχές κάνουν λόγο για ολική επαναφορά της τρομοκρατίας με ένα επικίνδυνο χτύπημα. Παράλληλα, μιλούν για ένα επαγγελματικό χτύπημα, που είχε μελετηθεί στην κάθε του λεπτομέρεια.

Εντύπωση προκαλεί ωστόσο το γεγονός πως οι τρομοκράτες έδειξαν να μην ενδιαφέρονται για τις κάμερες ασφάλειας που υπήρχαν στην περιοχή, καθώς είχαν κουκούλες και μαύρα ρούχα που δεν άφηναν εκτεθειμένα τα χαρακτηριστικά τους

Υπενθυμίζεται, ότι από χθες το πρωί ήδη, η Αντιτρομοκρατική έχει στρέψει την προσοχή της, στην Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (Ο.Λ.Α). Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, από τα πρώτα στοιχεία που έχουν συλλέξει, βρίσκουν σημαντικές ομοιότητες με το ισχυρό χτύπημα που έγινε ακριβώς έναν χρόνο νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2017, στο κτίριο του Εφετείου, επί της οδού Λουκάρεως.

 Αυτοί είναι οι ύποπτοι για το τρομοκρατικό χτύπημα

Σε δύο «γνώριμα» αλλά αταυτοποίητα πρόσωπα στρέφονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για το τρομοκρατικό χτύπημα στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛΑΣ, τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα έγιναν από δύο διαφορετικά πρόσωπα.

Οπως προκύπτει από το τμήμα ανάλυσης ήχου και φωνής από το τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ, δύο διαφορετικά πρόσωπα επικοινώνησαν με τηλέφωνα που χρησιμοποίησαν για μία και μοναδική φορά στο zougla στις 01:55 και στις 01:57 στον ΑΝΤ1.

Μάλιστα φάνηκαν και τα στίγματα εκπομπής των κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποίησαν τα οποία έγιναν από το κέντρο της Αθήνας.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στρέφονται σε δύο πρόσωπα τα οποία είναι αταυτοποίητα. Ο «σγουρομάλλης» και ο «ξανθός». Εφεραν τα επίθετα Τριαντόπουλος και Παπαδόπουλος σύμφωνα με τα στοιχεία των πλαστών ταυτοτήτων τα οποία είχαν βρεθεί σε γιάφκα στο κέντρο της Αθήνας, τον Νοέμβριο του 2017. Το εν λόγω σπίτι είχε ενοικιαστεί με τα στοιχεία «Δημήτρης Παναγούλιας» τα οποία είχαν βρεθεί σε ψηφιακή μορφή στο σπίτι της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη.

 

 Ο  «ξανθός» και ο «σγουρομάλλης» θεωρούνται ύποπτοι για τον χτύπημα στον ΣΚΑΪΟ «ξανθός» και ο «σγουρομάλλης» θεωρούνται ύποπτοι για τον χτύπημα στον ΣΚΑΪ

 Τουλάχιστον επτά άτομα στην ομάδα κρούσης

Επίσης η Αντιτρομοκρατική έχει καταλήξει στην ομάδα κρούσης και επικοινωνίας. Τρία τουλάχιστον άτομα βρίσκονταν στο αυτοκίνητο μαύρου χρώματος και μάρκας opel corsa, το οποίο βρέθηκε καμένο στα Ανω Πετράλωνα:

Ενας οδηγούσε, το δεύτερο άτομο κάλυπτε και ένα τρίτο τοποθέτησε το σακίδιο έξω από τον ΣΚΑΙ.

Το αυτοκίνητο κατεγράφη από τις κάμερες να περνά μεταξύ 01:40-01:45, αφού έχει τοποθετηθεί η βόμβα στην Εθνάρχου Μακαρίου στο Νέο Φάληρο.

Οι δύο προαναφερθέντες  «σγουρομάλλης» και«ξανθός» φέρεται να έκαναν τα τηλεφωνήματα, ενώ σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική υπήρχαν και άλλα δύο τουλάχιστον άτομα που αποτελούσαν την ομάδα υποστήριξης. Συνολικά δηλαδή στην επιχείρηση μετείχαν τουλάχιστον πέντε με επτά άτομα.

Ο Όμιλος της “ΚΡΗΤΗ TV” στο πλευρό του ΣΚΑΪ 

«Η ενημέρωση δε χειραγωγείται»

Το τρομοκρατικό χτύπημα καταδίκασε από την πρώτη στιγμή ο Όμιλος της “KΡHTH TV”. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Ο τηλεοπτικός σταθμός “ΚΡΗΤΗ TV” και η εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, εκφράζουν την ολόθερμη συμπαράστασή τους στη διοίκηση και το προσωπικό του τηλεοπτικού σταθμούκαι της εφημερίδας “Καθημερινή”, για το τρομοκρατικό πλήγμα που δέχτηκαν, όπου ευτυχώς δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες ή τραυματισμούς.

Το τρομοκρατικό αυτό χτύπημα είναι πλήγμα στην “καρδιά” της Δημοκρατίας, ψυχή της οποίας είναι η ενημέρωση.

Η ενημέρωση δεν τρομοκρατείται, δε φιμώνεται και δε χειραγωγείται με δολοφονικά χτυπήματα που στόχο έχουν τη λειτουργία της ελευθεροτυπίας.

Ενωμένος ο κόσμος της Ενημέρωσης, θα συνεχίσει ανυποχώρητα το έργο του, ως απάντηση σε όσους επιβουλεύονται τις δημοκρατικές μας αξίες και παραδόσεις, με στόχο τελικά τον εκφοβισμό της ίδιας της κοινωνίας.

Όλοι μαζί, ανεξάρτητα από τη διαφορετικότητά μας - και αυτός είναι ο πλούτος της Δημοκρατίας - συνεχίζουμε τη μάχη της ενημέρωσης.

Με τις σκέψεις αυτές, δεχτείτε τις ειλικρινείς ευχές για γρήγορη αποκατάσταση των υλικών ζημιών και την αμέριστη συμπαράστασή μας.
Με εκτίμηση, Αντώνης Δημητρίου».

ΕΕΤΕΠ

Για ευθεία προσβολή της Δημοκρατίας στον πυρήνα της κάνει λόγο η Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας. Σε ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος της ΕΕΤΕΠ και ιδιοκτήτης του Ομίλου της “ΚΡΗΤΗ TV” αναφέρεται: «Η εγκληματική ενέργεια ενάντια στον ΣΚΑΪ δεν ήταν μόνο μια έμπρακτη αμφισβήτηση του αγαθού της ενημέρωσης και της πληροφόρησης του πολίτη. Ήταν κυρίως μια άμεση και ευθεία προσβολή της ίδιας της Δημοκρατίας, στον πυρήνα της οποίας ανήκουν η ελευθερία της έκφρασης, η ανεμπόδιστη ανταλλαγή των απόψεων, η πολυφωνία και ο πλουραλισμός, όπου κάθε γνώμη και κάθε άποψη πρέπει να γίνεται σεβαστή.
Η Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας, ως εκπρόσωπος ενός μεγάλου κομματιού των τηλεοπτικών ΜΜΕ της χώρας, εκφράζει την αλληλεγγύη και την υποστήριξη των ενημερωτικών τηλεοπτικών σταθμών της περιφέρειας στον ΣΚΑΪ και δηλώνει ότι η έπαλξη της ενημέρωσης του λαού, άρα και της Δημοκρατίας, που υπηρετεί ο Τύπος, θα μείνει απόρθητη, χωρίς τον φόβο απειλών, επιθέσεων και εκβιαστικής σιωπής.
Θα φροντίσουμε όλοι μας γι’ αυτό»...

 iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια