Βόμβα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ - Δείτε video - φωτογραφίες

Ελλάδα
Βόμβα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ - Δείτε video - φωτογραφίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοβαρές υλικές ζημιές από τα 5 κιλά εκρηκτικής ύλης, χωρίς να σημειωθεί τραυματισμός, είναι η απογραφή από την έκρηξη βόμβας στο κτήριο του ΣΚΑΪ

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, συνοδευόμενη από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο, μετέβησαν πριν από λίγο στις εγκαταστάσεις του Σκάι στο Νέο Φάληρο, προκειμένου να ενημερωθούν για την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στις 02.35 με στόχο τον τηλεοπτικό σταθμό.

Η έκρηξη του αυτοσχέδιου μηχανισμού, η οποία χαρακτηρίζεται «ισχυρή», προκάλεσε ζημιές στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο -- κυρίως σπασμένα τζάμια -- πάντως δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο άγνωστος που προειδοποίησε για την έκρηξη τηλεφώνησε στη 01.50 στον ιστότοπο Ζούγκλα και στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 και ανέφερε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στον Σκάι σε σαράντα πέντε λεπτά της ώρας, τονίζοντας «δεν είναι φάρσα».

Ο τηλεοπτικός σταθμός μεταδίδει ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο εσωτερικό του κτιρίου. Ωστόσο, αστυνομικές πηγές δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος βρισκόταν μέσα σε έναν σάκο, ήταν τοποθετημένος έξω από το κτίριο -- πιο συγκεκριμένα, σε πεζοδρόμιο απέναντι στην είσοδο των εγκαταστάσεων, σε απόσταση περίπου επτά μέτρων.

Εκτιμάται ότι οι δράστες της επίθεσης πέρασαν από το σημείο, άφησαν τον σάκο και απομακρύνθηκαν.

Η περιοχή αποκλείστηκε έγκαιρα από την αστυνομία, σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το κτίριο του Σκάι, ενώ ειδοποιήθηκαν όσοι εργαζόμενοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στις εγκαταστάσεις του σταθμού και μπόρεσαν να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

https://www.youtube.com/watch?v=o93820YoGJk?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Επιτόπου μετέβησαν  αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, καθώς και πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) που συγκεντρώνουν στοιχεία και υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού.

Όλη η ανακοίνωση του ΣΚΑΙ για την βομβιστική επίθεση τα ξημερώματα

«Η τρομοκρατική επίθεση που δεχθήκαμε σήμερα τα ξημερώματα δεν θα μας πτοήσει. Δεν εκβιαζόμαστε, δεν φοβόμαστε, δεν τρομοκρατούμαστε όπως έχουμε αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια.

Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει,  ελέγχοντας την εξουσία με ανεξαρτησία και σθένος.

 Το κράτος που έχει την υποχρέωση να ενθαρρύνει την πολυφωνία και να προστατεύει την ασφάλεια των μέσων ενημέρωσης και των εργαζόμενων σε αυτά, κώφευσε στις επανειλημμένες καταγγελίες μας για απειλές κατά του ΣΚΑΙ.

Ο ΣΚΑΙ δυστυχώς έχει στοχοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Κυβερνητικά στελέχη και προπαγανδιστικοί μηχανισμοί κατέστησαν τον σταθμό μας στόχο. Μετά την σημερινή δραματική εξέλιξη οφείλουν να αντιληφθούν τη βαρύτητα και την πλήρη διάσταση των εμπρηστικών  δηλώσεων τους».

Παράλληλη μετάδοση ΣΚΑΙ με ΑΝΤ1 και ΕΡΤ

Στο πλευρό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ στάθηκαν οι πρωινές εκπομπές τόσο του ΑΝΤ1 όσο και της ΕΡΤ. Τα δύο κανάλια συνδέθηκαν ζωντανά με τον ΣΚΑΙ κάνοντας παράλληλη τηλεοπτική μετάδοση και ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για χτύπημα στη Δημοκρατία και πως όλοι οι εργαζόμενοι των δύο σταθμών στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων του ΣΚΑΙ.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο παρουσιαστής Δημήτρης Οικονόμου, ο Γιώργος Παπαδάκης του ΑΝΤ1 πρότεινε στον τηλεοπτικό αέρα να μεταδοθεί ένα 24ώρο κοινό τηλεοπτικό πρόγραμμα ενάντια στην τρομοκρατία.

Αστυνομία: Ποιους δράστες "δείχνει" ο εκρηκτικός μηχανισμός

Για «προμελετημένο χτύπημα» των τρομοκρατών, με ενισχυμένη εκρηκτική ύλη πιθανότατα στρατιωτικού τύπου, κάνουν λόγο αστυνομικές πηγές στις πρώτες εκτιμήσεις τους για την βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΪ.

Τόσο τα πρώτα ευρήματα του μηχανισμού όσο και οι κινήσεις των τρομοκρατών, δείχνουν ότι οι δράστες είχαν εμπειρία, τόσο την κατασκευή, όσο και στην τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών.

Η έκρηξη ήταν ισχυρότατη, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στον σταθμό. Οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας πάνω από πέντε κιλά εκρηκτικής ύλης.

Οι δράστες ήταν δύο, άφησαν τη βόμβα σε σάκο, έφυγαν με μοτοσικλέτα, και έχουν καταγραφεί από κάμερες. Όλα δείχνουν ότι είχαν παρακολουθήσει την περιοχή επί ημέρες, οι κινήσεις τους ήταν μελετημένες, τοποθετώντας μάλιστα τον εκρηκτικό μηχανισμό με τέτοιο τρόπο ώστε το ωστικό κύμα να κατευθυνθεί προς τον ΣΚΑΪ. Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 2.37 τα ξημερώματα και ήταν εξαιρετικά ισχυρή, και οι τρομοκράτες πέτυχαν την «τέλεια έκρηξη», καθώς δεν έμεινε το παραμικρό από το μηχανισμό. Ο τρόπος του “χτυπήματος” δείχνει την τρομοκρατική οργάνωση Οργάνωση Λαϊκών Αγωνιστών.

Συγκεκριμένα η ΟΛΑ είχε χτυπήσει:

- στις 30 Δεκεμβρίου 2013 με επίθεση με καλάσνικοφ στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη,

- Στις 12 Δεκεμβρίου 2014 είχε εκτοξεύσει ρουκέτα που δεν είχε σκάσει σε αυτοκινητοβιομηχανία στη Μεταμόρφωση

- Στις 24 Νοεμβρίου 2015 είχαν βάλει βόμβα στα γραφεία του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος.

- Στις 12 Δεκεμβρίου 2016 είχαν βάλει εκρηκτικό μηχανισμό στο κτήριο του υπ. Εργασίας που όμως δεν εξερράγη.

- Στις 22 Δεκεμβρίου 2017 έβαλαν βόμιβα στο Εφετείο προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές ενώ τα μέλη της ΟΛΑ είχαν πυροβολήσει κατά του φρουρού.

Λεπτό προς λεπτό: Πώς έγινε η επίθεση

«Σοβαρό» χαρακτηρίζουν οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ το τρομοκρατικό χτύπημα στο κτίριο του ΣΚΑΪ, στο Νέο Φάληρο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός περιείχε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης, η οποία προξένησε σημαντικές ζημιές στα τζάμια, μέχρι τον 6ο όροφο του κτιρίου, αλλά και ζημιές στους τοίχους στο εσωτερικό.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέσα σε σακίδιο, το οποίο οι δράστες κρέμασαν στο κιγκλίδωμα του δρόμου, απέναντι από το κτίριο του ΣΚΑΪ και από την έκρηξη κόπηκε το μασίφ σίδερο, ενώ ξεκόλλησε και ένα κομμάτι τσιμέντου. Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εκφράζουν την άποψη ότι οι ζημιές θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες, αλλά μεγάλο μέρος του ωστικού κύματος εκτονώθηκε προς το κενό, καθώς δεν υπήρχε σταθερό αντικείμενο από την άλλη πλευρά για να το στείλει όλο προς μια κατεύθυνση. Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί υλικό από κάμερες ασφαλείας στην περιοχή, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να βοηθούν στην αναγνώριση των δραστών. Οι κάμερες έχουν καταγράψει κάποια πράγματα, ωστόσο δεν υπάρχουν πρόσωπα που να αναγνωρίζονται.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν μπορούν, ακόμα, να μιλήσουν συγκεκριμένα για κάποια οργάνωση, καθώς ο άγνωστος που έκανε το προειδοποιητικό τηλεφώνημα δεν ανέφερε όνομα οργάνωσης και δεν υπάρχει έως τώρα ανάληψη ευθύνης. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, ανάλογα χτυπήματα με παρόμοια ισχύος εκρηκτικούς μηχανισμούς έχουν γίνει από την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» χωρίς όμως να υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο που να την ενοχοποιεί για το συγκεκριμένο χτύπημα. Λένε, επίσης, ότι οι έρευνες θα διαρκέσουν αρκετές ώρες, ενώ παραμένει κλειστή η υπόγεια διάβαση της λεωφόρου Ποσειδώνος.

Πρόεδρος της Βουλής: «Απερίφραστη καταδίκη»

«Είναι απερίφραστη και αυτονόητη η καταδίκη του γεγονότος. Η Δημοκρατία έχει πάντοτε τον τρόπο να αποτρέπει την εισβολή του φόβου και του τρόμου στο πεδίο και την εξίσωση των πολιτικών αντιπαραθέσεων, όπως οι εμπνευστές τους θα ήθελαν» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μετά τη βομβιστική ενέργεια στις εγκαταστάσεις του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ σήμερα τα ξημερώματα.

Ν. Παππάς: «Καταδικαστέα η επίθεση»

«Νομίζω ότι είναι αυτονόητη η απόλυτη καταδίκη. Και απόλυτη καταδίκη σημαίνει και περιθωριοποίηση και μη εργαλειοποίηση αυτής της αποτρόπαιης πράξης στην πολιτική αντιπαράθεση» υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM", σχετικά με την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στο κτήριο του ΣΚΑΪ, τα ξημερώματα της Δευτέρας.

«Αυτό που θα θέλανε όσοι επέλεξαν να κινηθούν με αυτόν τον τρόπο στο σκοτάδι, θα ήταν να δουν την πράξη τους να γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, συζήτησης και διαγκωνισμών. Και στο απόλυτο περιθώριο χρειάζεται μια σύσσωμη καταδίκη και έμπρακτη περιθωριοποίηση αυτών των πρακτικών. Αυτή νομίζω είναι η ενδεδειγμένη στάση για όλο τον πολιτικό κόσμο και η στάση που θα ήθελε και ο Έλληνας πολίτης να δει τα κόμματα να παίρνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης υπογράμμισε, επίσης, ότι «η δημοκρατία μας έχει αντισώματα, όσο και αν κάποιοι τελευταία θεωρούν ότι μπορούν να αμφισβητήσουν τα θεμέλιά της. Νομίζω ότι ο δημοκρατικός πολιτικός κόσμος έχει τα αντανακλαστικά που χρειάζονται για να βάλει αυτές τις πρακτικές στο απόλυτο πολιτικό περιθώριο. Αυτό θα είναι νομίζω το απόλυτο χτύπημα σε όσους επιλέγουν να κινηθούν με αυτόν τον τρόπο».

Πρόσθεσε δε, ότι, «η επίθεση υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και σε παράνομο κανάλι να ήταν, θα ήταν απολύτως καταδικαστέα και χωρίς δεύτερη κουβέντα».

Ολγα Γεροβασίλη: «Η δημοκρατία είναι θωρακισμένη και δεν απειλείται»

«Η δημοκρατία είναι θωρακισμένη και δεν απειλείται» τόνισε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, σε δηλώσεις που έκανε έξω από τις κτιριακές εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού "Σκάι", όπου τα ξημερώματα σημειώθηκε βομβιστική ενέργεια και όπου άμεσα μετέβησαν επιτόπου η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ. «Πρέπει να το σκεφτούν καλά όλοι όσοι αφήνουν διαδρόμους για να περνούν φωνές τρομοκρατίας ή φασισμού» προσέθεσε η κ. Γεροβασίλη.

«Είμαστε εδώ από την πρώτη στιγμή, με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας για ένα γεγονός που τραυματίζει τη δημοκρατία. Η δημοκρατία, όμως, θωρακίζεται ακόμη περισσότερο και φυσικά δεν απειλείται» συνέχισε η υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν μόνο για υλικές ζημιές, καθώς η Αστυνομία αμέσως μετά το προειδοποιητικό τηλεφώνημα απέκλεισε την περιοχή και δεν απειλήθηκαν ζωές.

Κατερίνα Παπακώστα: «Η δημοκρατία δεν απειλείται»

«Η άμυνα της δημοκρατίας είναι ισχυρότερη από εκείνους που την επιβουλεύονται. Η δημοκρατία δεν απειλείται» δήλωσε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, έξω από τον ΣΚΑΪ, που επισκέφθηκε νωρίτερα για να διαπιστώσει από κοντά τι προκάλεσε η έκρηξη βόμβας και να συμπαρασταθεί στο προσωπικό του σταθμού.

«Ο,τι χρειάζεται βία για να διατηρηθεί είναι καταδικαστέο» είπε η κ. Παπακώστα, η οποία εξέφρασε τον αποτροπιασμό της «γιατί τέτοιες ενέργειες τρομοκρατικού τύπου με τυφλή βία, δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία μας».

Η υφυπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει ο πολιτικός κόσμος να ομονοήσει και να συμφωνήσει, προκειμένου αυτή η ιστορία με την τρομοκρατία να τελειώσει και πρέπει να τελειώσει με τον διάλογο και μέσα από τους θεσμούς για τη δημοκρατία.

«Η πρωτοβουλία πρέπει να είναι μέσα από το ελληνικό κοινοβούλιο και θα πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου που εκλέγονται από τον ελληνικό λαό, να συνεννοηθούμε ότι άλλο η αντιπαράθεση και άλλο η τυφλή πόλωση που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τέτοιου είδους λογικές.

ΣΥΡΙΖΑ: Βαθιά αντιδημοκρατική ενέργεια ενάντια στην ελευθεροτυπία

Την απερίφραστη καταδίκη του για την τοποθέτηση βόμβας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τη χαρακτηρίζει μια βαθιά αντιδημοκρατική ενέργεια που στρέφεται ενάντια στην ελευθεροτυπία και την ενημέρωση και καλεί τις αστυνομικές να ολοκληρώσουν τάχιστα τις έρευνες και οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την τοποθέτηση βόμβας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Αποτελεί μια βαθιά αντιδημοκρατική ενέργεια, που στρέφεται ενάντια στην ελευθεροτυπία και την ενημέρωση. Οι αστυνομικές αρχές πρέπει να ολοκληρώσουν τάχιστα τις έρευνές τους και οι δράστες να οδηγηθούν άμεσα στη Δικαιοσύνη» αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΕΛ: Τρομοκρατική ενέργεια κατά της ελευθεροτυπίας

«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη βομβιστική επίθεση κατά του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια που στρέφεται κατά της ελευθεροτυπίας και της Δημοκρατίας. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους δημοσιογράφους και όλους τους εργαζόμενους του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού» δήλωσε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θεόδωρος Τοσουνίδης, με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στο κτίριο του ΣΚΑΪ.

Ποτάμι: «Eπίθεση εναντίον της Δημοκρατίας»

«Η βομβιστική επίθεση εναντίον Μέσων Ενημέρωσης είναι επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας. Είναι καθήκον όλων των δημοκρατικών δυνάμεων να καταδικάσουν την επίθεση, επισημαίνοντας ότι η τρομοκρατία δεν έχει θέση στην κοινωνία μας» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, για την τρομοκρατική επίθεση στο κτίριο του ΣΚΑΪ.

Το Ποτάμι εκφράζει συμπαράσταση στους εργαζόμενος και τη διοίκηση του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής και σημειώνει: «Οι αρχές πρέπει να ανακαλύψουν τους ενόχους και όλοι πρέπει να απομονώσουμε τις ακραίες φωνές και να ενισχύσουμε το κλίμα διαλόγου αποφεύγοντας την ακραία πόλωση και τη στοχοποίηση ανθρώπων και Μέσων».

KKE: Καταδικαστέες ενέργειες

«Οι ενέργειες αυτές είναι απόλυτα καταδικαστέες. Λειτουργούν, εκτός των άλλων, ως άλλοθι για την ένταση της καταστολής και βοηθούν αντικειμενικά εκείνους, που θέλουν να επιβληθεί κλίμα φόβου και σιγή νεκροταφείου στον λαό» τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ για την έκρηξη βόμβας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Κίνημα Αλλαγής : «Η Δημοκρατία και η Ενημέρωση δεν τρομοκρατούνται»

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά και απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣΚΑΙ. Η Δημοκρατία και η Ενημέρωση δεν τρομοκρατούνται. Η κυβέρνηση οφείλει να βρει τους δράστες και να τους στείλει στη Δικαιοσύνη. Οι εργαζόμενοι όρθιοι θα συνεχίσουν τον αγώνα της ενημέρωσης. Είμαστε στο πλευρό τους» δήλωσε ο Σταμάτης Μαλέλης, γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής για την τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣΚΑΪ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

φωτογραφίες: skai.gr - athensvoice.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News