Ελλάδα

"Ντόμινο" αποκαλύψεων για την έρευνα

Μετά την αποκάλυψη της "ΚΡΗΤΗ ΤV" στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, για την απουσία των ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων, ιδίως της Κρήτης από τις μεγάλες διερευνητικές δράσεις παγκόσμια, που μέσω του συστήματος GRID περνάνε μέσα από το CERN, του οποίου η Ελλάδα είναι από τα ιδρυτικά μέλη το 1954, νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια για την απουσία των ιδρυμάτων της Κρήτης από την επιστημονική και τεχνολογική αιχμή.

Αποστολή της "ΚΡΗΤΗ ΤV" εντός του CERN εντόπισε στο Κέντρο Υπολογιστών του CERN πως το σύστημα που απεικονίζει σε πραγματικό χρόνο τη συμμετοχή, παγκόσμια, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων έχει πλήρη σιγή στον ελλαδικό χώρο με μοναδική εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη. Ιδίως δε στην Κρήτη από το ΙΤΕ μέχρι το Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ η ανυπαρξία συμμετοχής είναι πλήρης.

Και για του λόγου του αληθές, το έτος 2012 ο τότε περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης κ. Αλέξης Κοκολάκης είχε καταθέσει σχετική πρόταση στην Περιφέρεια αλλά και τον τότε υπουργό Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για συμμετοχή των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του νησιού στο πρόγραμμα GRID του CERN, αναφέροντας τότε «σε πρώτο στάδιο προτείνω η Περιφέρεια Κρήτης και όλες οι άλλες Περιφέρειες της Ελλάδας να επωφεληθούν από την τεχνολογία αιχμής του GRID και να διασυνδέσουν τις διάφορες υπηρεσίες της. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να βοηθήσουμε στην αποφυγή της δυσκίνητης και χρονοβόρας γραφειοκρατίας και παράλληλα να βελτιώσουμε τις υποδομές και να προσφέρουμε ποιοτική και γρήγορη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας».

Πρόταση, βεβαίως, η οποία ουδέποτε εξετάστηκε, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να εγκρίνει και να προωθήσει μόνο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο… και τα κρητικά ιδρύματα να απουσιάζουν παντελώς από την παγκόσμια τεχνολογική και επιστημονική έρευνα.

Επισημαίνεται πως σε ανάλογο ύφος ήταν και η επιστολή του τέως περιφερειακού συμβούλου και προς τον τότε αρμόδιο υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με την πρόταση να πέφτει στο κενό.

Αποστολή στη Γενεύη: Γιώργος Σαχίνης

Επιμέλεια: Λευτέρης Κουμαντάκης

Σχόλια