Εθνικές εκλογές : Τα σενάρια της αυτοδυναμίας και πώς θα εξασφαλιστεί

Εθνικές Εκλογές
Εθνικές εκλογές : Τα σενάρια της αυτοδυναμίας και πώς θα εξασφαλιστεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ρόλος των μικρών κομμάτων - Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις, η μία μετά την άλλη, δίνουν προκαταβολικά την αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο στην Πειραιώς γνωρίζουν ότι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να έχουν “δεμένο τον γάιδαρό τους”.

Αντίθετα, εντατικοποιούν τον αγώνα τους, προκειμένου τα δύο τελευταία 24ωρα της προεκλογικής περιόδου να δώσουν στο κόμμα τους την ώθηση που χρειάζεται για να φτάσει στην πολυπόθητη νίκη με ποσοστό ικανό να δώσει την αυτοδυναμία.

Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να παραχωρήσει... αιφνιδίως συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό μετά την αντίστοιχη του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΚΑΪ δείχνει ότι το επιτελείο της Ν.Δ. βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και λαμβάνει αποφάσεις “στο φτερό”, προκειμένου να μη χάσει το πλεονέκτημα που κέρδισε στις ευρωεκλογές.

Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρα και όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των μικρών κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή και τα ποσοστά που αυτά θα επιτύχουν.

Οι δημοσκοπήσεις

Προβάδισμα άνω των 9 μονάδων στη Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε τηλεοπτικά δελτία.

Στη δημοσκόπηση της Alco, που παρουσιάστηκε στο Open TV, η διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή είναι 9,7%.

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 34% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 24,3%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΚΙΝ.ΑΛ. με 7% και στην τέταρτη το ΚΚΕ με 4,3%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 3,6% και η Ελληνική Λύση με 3,1%.

Εκτός μένει το ΜέΡΑ25 με 2,6%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι 12,7%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco, η Ν.Δ. πετυχαίνει την αυτοδυναμία, καθώς οι έδρες της εκτιμάται ότι θα είναι από 155 έως 165. Ακολούθως ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι θα έχει από 74 έως 84, το ΚΙΝ.ΑΛ. από 21 έως 24, το ΚΚΕ από 14 έως 16 και η Χρυσή Αυγή από 10 έως 11 έδρες.

Αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία με 155 έδρες και διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 9,4 μονάδες δίνει η τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσίασε ο Alpha στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Στην εκτίμηση ψήφου στις επικείμενες εκλογές, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει μεσοσταθμικά 38,6% (μέγιστο το 41,4%, ελάχιστο 35,8%), με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπεται κατά 9,4%, καθώς συγκεντρώνει μεσοσταθμικά 29,2% (μέγιστο το 31,8% και ελάχιστο το 26,6%).

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο αναμένεται να κινηθεί από 6% έως 9%, και ακολουθούν το ΚΚΕ (3,9% έως 6,5%), το ΜέΡΑ25 (από 3,3% έως 5,7%), η Χρυσή Αυγή (2,9% έως 5,1%) και η Ελληνική Λύση (από 2,4% έως 4,4%).

Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 7,4 μονάδες.

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 24,2%, η Ν.Δ. 31,6%, το ΚΙΝ.ΑΛ. 6,2%, το ΚΚΕ 4,2% και η Χ.Α. 3,3%.

Τα σενάρια

Αυτή είναι η εικόνα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά, με δεδομένο ότι ελάχιστες φορές την τελευταία δεκαετία είδαμε τις δημοσκοπήσεις να πέφτουν έστω και... κοντά στα τελικά αποτελέσματα, καλό είναι να εξετάσουμε τα δεδομένα. Αυτά είναι:

- Η Νέα Δημοκρατία κινείται με άνεση, έχοντας τον “αέρα” των 9,5 μονάδων από τις ευρωεκλογές, εκτιμώντας (και αυτό εκτιμούν και όλοι οι αναλυτές) ότι είναι περίπου αδύνατο να μην είναι πρώτο κόμμα. Η προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ. ήταν “χαμηλών τόνων”, αλλά ιδιαίτερα έντονη σε επίπεδο επαφών και “τρεξίματος”, οπότε περιμένουν μια ακόμη καλύτερη εμφάνιση σε αυτές τις εκλογές. Οι εκτιμήσεις της Πειραιώς είναι ότι όχι μόνο θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η συσπείρωση των οπαδών του κόμματος (ήταν 92% στις ευρωεκλογές, πρωτοφανώς υψηλό ποσοστό), αλλά θα προσελκύσει ψηφοφόρους από όμορους χώρους. Και ειδικότερα από τη Χρυσή Αυγή, που εκτιμάται ότι φυλλορροεί, από τον Βελόπουλο για τον οποίο θεωρούν ότι το ποσοστό του στις ευρωεκλογές ήταν «συγκυριακό», από το ΚΙΝ.ΑΛ. που παρά την αύξηση στις ευρωεκλογές δε φαίνεται να έχει δυναμική να επαναλάβει το ίδιο αποτέλεσμα, και από τους σχηματισμούς που δεν κατεβαίνουν στις εκλογές (λ.χ. Ποτάμι).

Πρόκειται για μια δεξαμενή που δυνητικά μπορεί να δώσει στη Ν.Δ. έως και 6-7 ποσοστιαίες μονάδες στην καλύτερη των περιπτώσεων, εξασφαλίζοντας μια άνετη αυτοδυναμία.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να επαναφέρει τους ψηφοφόρους που δεν τον ψήφισαν αλλά δεν ψήφισαν ούτε Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές. Με τη συσπείρωσή του να έχει κινηθεί μόλις στο 63%, έχει βάσιμες ελπίδες για ένα αρκετά υψηλότερο ποσοστό. Αλλά όχι τόσο υψηλότερο ώστε να απειλήσει τη Ν.Δ. για την πρώτη θέση ή έστω να την προσεγγίσει πολύ. Ωστόσο οτιδήποτε πάνω από 28% θα επαναφέρει μια αίσθηση δυναμικής στον ΣΥΡΙΖΑ και θα του δώσει οριστικά τον “θρόνο” του κεντροαριστερού πόλου.

- Το ΚΙΝ.ΑΛ., διά στόματος Φώφης Γεννηματά, ουσιαστικά έχει προαναγγείλει στήριξη Ν.Δ. εφόσον η τελευταία δεν πετύχει αυτοδυναμία. Και παρότι προσπαθεί στις τελευταίες εμφανίσεις της να το “μαζέψει”, εκτιμάται ότι αυτή η βεβαιότητα (ότι θα στηρίξει κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενεργά ή διά της αποχής) κοστίζει ψήφους στο διάδοχο σχήμα του ΠΑΣΟΚ και ανακόπτει τη δυναμική που είχε εμφανίσει στις ευρωεκλογές. Το 8%, που ήταν ο αρχικός στόχος, μοιάζει πλέον... δύσκολο.

- Στα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ προσπαθεί να πετύχει κάτι καλύτερο από τις ευρωεκλογές, παρά το κλίμα πόλωσης, η Χ.Α. θέλει να σώσει ό,τι μπορεί από τα ποσοστά της που φαίνεται να μειώνονται συνεχώς, ο Βαρουφάκης θέλει να βάλει το ΜέΡΑ25 στη Βουλή και το ίδιο θέλει και ο Βελόπουλος με το δικό του σχήμα.

Εφόσον οι δύο τελευταίοι εισέλθουν στη Βουλή, η αυτοδυναμία μετατρέπεται σε εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για τη Νέα Δημοκρατία, ενώ αντίθετα, αν μείνει εκτός ο ένας (ειδικά αν αυτή είναι η Ελληνική Λύση), αυτές οι πιθανότητες αυξάνονται σημαντικά.

Εξαρτάται και από τις επιδόσεις των μικρότερων κομμάτων, όπως λ.χ. της Ένωσης Κεντρώων, που φαίνεται περίπου αδύνατο να επανέλθει στη Βουλή, αλλά αν πάρει ένα ποσοστό άνω του 1,5% θα “βοηθήσει” εμμέσως.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News