default-image

''Κομπίνες" με τα καυσόξυλα

Κρήτη
''Κομπίνες" με τα καυσόξυλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

   Αν και ένα πολύ μεγάλο μέρος των καταναλωτών στρέφεται στη θέρμανση με ξύλα, καθώς η τιμή του πετρελαίου το καθιστά πλέον "είδος πολυτελείας", συνεχίζουν να παρατηρούνται κινήσεις αισχροκέρδειας που σκοπό έχουν να παγιδέψουν τους ανύποπτους καταναλωτές.

Πολλοί είναι οι Ηρακλειώτες που σπεύδουν να προμηθευτούν ξυλόσομπες και καυσόξυλα από τώρα, μετά και την είδηση ότι η τιμή του πετρελαίου θα πάρει... φωτιά, αγγίζοντας τα 1,75 ευρώ το λίτρο, καθιστώντας την κατανάλωσή του πλέον ασύμφορη.

   Ζυγιάζοντας τα πράγματα, οι καταναλωτές είδαν ότι πρέπει να στραφούν σε πιο οικονομικές μεθόδους θέρμανσης. Έτσι, οι πωλήσεις στις σόμπες και στα καυσόξυλα έχουν αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ η στροφή στις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης για οικονομία είναι μεγάλη.

   Ολοένα και πιο πολλοί αγοράζουν ξύλα για τζάκια καθώς είναι η φτηνότερη μορφή ενέργειας, όπως επίσης σόμπες και ξυλόσομπες, για να μη λειτουργούν τα καλοριφέρ.

Λήψη μέτρων

Ενόψει όμως της αυξημένης ζήτησης και βάσει καταγγελιών για περιπτώσεις αισχροκέρδειας από επιτήδειους, οι οποίοι έβρεχαν τα καυσόξυλα για να αυξάνεται το βάρος τους και κατά συνέπεια το κέρδος τους, ή που έκλεβαν στο ζύγισμα, με στόχο πάντα την προστασία των καταναλωτών, το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προσανατολίζεται σε απλοποίηση και κωδικοποίηση της αγορανομικής νομοθεσίας.

Έτσι, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά το γεγονός ότι από 'δω και στο εξής αλλάζει ο τρόπος διακίνησης και πώλησης καυσόξυλων, τα οποία δε θα πωλούνται πλέον με το κιλό αλλά με το κυβικό.

Οι νέοι κανόνες

   Συγκεκριμένα, ο νέος Αγορανομικός Κώδικας τέθηκε υπό διαβούλευση μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε και αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Ειδικότερα, στις βασικές αλλαγές που προβλέπουν οι νέοι "Κανόνες διακίνησης/εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών" περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

- Διακριτή αναγραφή της αξίας των προϊόντων σε ευρώ και του ΦΠΑ στις αποδείξεις λιανικής για υπηρεσίες και συγκεκριμένα προϊόντα, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει τι πληρώνει.

- Ειδικά για τα καυσόξυλα, η διακίνηση θα γίνεται ανά μονάδα όγκου (κυβικό μέτρο), αντί για βάρους (κιλά/τόνοι), ώστε να αποφεύγονται κρούσματα παραπλάνησης των καταναλωτών.

- Προστασία καταναλωτών σε αγορές που δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή (κυλικεία πλοίων, νοσοκομείων, κ.ά.).

- Υποχρεωτική προεκτίμηση του κόστους παροχής υπηρεσιών (π.χ. συνεργεία αυτοκινήτων), προκειμένου να αποφασίσει ο καταναλωτής.

- Απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με την κωδικοποίηση της νομοθεσίας.

Από το καλοκαίρι

Η είδηση πάντως ότι αναμένεται να εξισωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, εκτοξεύοντας έτσι την τιμή του "μαύρου χρυσού", έσπρωξε ολοένα και περισσότερους καταναλωτές να σπεύσουν ακόμη και μέσα στο κατακαλόκαιρο, όπως παρατηρήθηκε, να προμηθευτούν καυσόξυλα, που ήταν ακόμα στεγνά και άρα πιο ελαφριά, καθώς το χειμώνα από τη μια υπήρχε ο φόβος να τα πληρώσουν "χρυσάφι" και από την άλλη να φτάσουν ακόμη και στο σημείο να μη βρίσκουν λόγω της μεγάλης ζήτησης, κάτι που είχε συμβεί και πέρυσι.

Παρανομίες

Την ίδια στιγμή, ανησυχία έχει προκαλέσει στις αρμόδιες Αρχές η δράση παράνομων υλοτομιών και η παράνομη μεταφορά κομμένων δέντρων, με τις καταγγελίες για κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί να συμβαίνουν και στην Κρήτη να πέφτουν βροχή.

Οι δασικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, από την πλευρά τους, πραγματοποιούν περιπολίες στην προσπάθεια πάταξης των φαινομένων αυτών. Τα τηλέφωνα πάντως στα οποία μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες που θα αντιληφθούν κάποια παράνομη δράση είναι τα παρακάτω: Διεύθυνση Δασών Χανίων 28210/97.317, Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου 28310/23.308, Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου 2810/264.940 και Διεύθυνση Δασών Λασιθίου 28410/82.490, ενώ από σταθερό τηλέφωνο καλείται στο τετραψήφιο νούμερο 1591 (χωρίς χρέωση).

Οι άλλες σόμπες

Σημειώνεται ότι "σουξέ" αναμένεται φέτος να έχουν και οι σόμπες υγραερίου, που προσφέρουν ικανοποιητική θέρμανση με μέτριο κόστος, καθώς βεβαίως και οι ηλεκτρικές, που ωστόσο - με τις συνεχείς αυξήσεις στο κόστος του ρεύματος και τη σχετικά μικρή απόδοσή τους - δεν είναι εξίσου συμφέρουσες οικονομικά, εκτός από τις περιπτώσεις "τοπικής" (λ.χ. ένα δωμάτιο) θέρμανσης.

Η τιμή ενός τόνου καυσόξυλων κυμαίνεται αυτή τη στιγμή στα περυσινά επίπεδα και συγκεκριμένα πωλείται από 120 ευρώ έως 180 ευρώ. Πολλά καταστήματα πάντως, λόγω της κρίσης και της περιορισμένης οικονομικής δυνατότητας των νοικοκυριών, κάνουν προσφορές, πουλώντας για παράδειγμα τον ένα τόνο 180 ευρώ και τους δύο τόνους 280 ευρώ. Όποιος λοιπόν έχει αποθηκευτικό χώρο μπορεί να προμηθευτεί δύο τόνους ξύλα και να εξοικονομήσει αρκετά χρήματα.

Μέσα στον Αύγουστο όμως ο τόνος πωλούνταν στα 80 με 100 ευρώ, όπως μας είπε ο έμπορος τζακιών κ. Μανόλης Κουμαντάκης.

«Αυτή τη στιγμή, αν ψάξει κανείς μπορεί να βρει καυσόξυλα και με 120 ευρώ τον τόνο. Οι έμποροι αναγνωρίζουν τις οικονομικές δυσκολίες των καταναλωτών και δε χτυπάνε τις τιμές», μας είπε ο κ. Κουμαντάκης.

Για εκείνους τώρα που θα ήθελαν να προβούν στην αγορά ξυλόσομπας, οι τιμές ποικίλλουν. Ωστόσο μια απλή ξυλόσομπα μπορεί να κοστίζει γύρω στα 150 με 200 ευρώ. Πιο περίπλοκα μοντέλα με πιο εξεζητημένα συστήματα μπορεί να κοστίζουν πολλαπλάσια (έως και 10 φορές περισσότερο), αλλά αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών.

Παρ' όλα αυτά, είναι ξεκάθαρο ότι, βάσει της τιμής των ξύλων και της ξυλόσομπας, και με δεδομένο ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μπορεί να φτάσει το 1,75/λίτρο, δεν τίθεται καν θέμα ποιο είναι οικονομικά πιο συμφέρον.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News