Αφρικανική σκόνη

Συνεχίζεται το μαρτύριο των ανέμων και της σκόνης - Πάνω από τα επιτρεπτά όρια οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων

Κρήτη
Συνεχίζεται το μαρτύριο των ανέμων και της σκόνης - Πάνω από τα επιτρεπτά όρια οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καλοκαιρινές θερμοκρασίες χθες στο νησί, με τον υδράργυρο στον Αλικιανό Χανίων να δείχνει 35οC

Αποπνικτική, με ένα πέπλο αφρικανικής σκόνης να έχει καλύψει τα πάντα, ήταν χθες Τρίτη η ατμόσφαιρα στην Κρήτη. Στο νησί έπνεαν ισχυροί νότιοι άνεμοι, οι οποίοι κατά τόπους έφτασαν και τα 12 μποφόρ (!), δημιουργώντας αρκετά προβλήματα. 

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα και σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου η ποιότητα του αέρα θα παρουσιάσει αυξημένες τιμές συγκεντρώσεων ΑΣ10. Για τον λόγο αυτό, ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους, με την εξέλιξη του φαινομένου να παρακολουθείται στενά από το δίκτυο “ΣΧΕΔΙΑ”. 

Συγκεκριμένα, οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνουν και εφιστούν την προσοχή στους πολίτες, καθώς βάσει των μετρήσεων που διενεργούνται στο δίκτυο “ΣΧΕΔΙΑ” της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης, χθες Τρίτη 23 Απριλίου παρατηρήθηκαν αυξημένες τιμές των συγκεντρώσεων ΑΣ10 (άνω των 50 µg/m³) σε όλη την Κρήτη και ειδικότερα στη δυτική Κρήτη, ως αποτέλεσμα μεταφερόμενης σκόνης προς την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Την ίδια ώρα συστάσεις για την προστασία από την αφρικανική σκόνη εξέδωσε το υπουργείο Υγείας: 

Το υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης ενημέρωσης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (τελευταία ενημέρωση σήμερα στις 8:00) στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας, συστήνει τις ακόλουθες οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης ως εξής:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

• Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα

• Καρδιοπαθείς

• παιδιά καθώς και

• τα άτομα άνω των 65 ετών

θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

• Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Πάνω από τα επιτρεπτά όρια 

Πληροφοριακά είναι η τρίτη φορά μέσα σε έναν μήνα που το νησί καλύπτεται από τη σκόνη, η οποία ξεπέρασε τα επιτρεπτά όρια. Η κατάσταση επιδεινώθηκε από τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη με τις υψηλές θερμοκρασίες και τους θυελλώδεις ανέμους να προκαλούν δυσφορία στους πολίτες. 

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες χθες στην Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo.gr, σημειώθηκαν στις εξής περιοχές: Αλικιανός Χανίων 35 βαθμοί Κελσίου, Βουκολιές Χανίων 34 βαθμοί, Σίσι Λασιθίου 34 βαθμοί, Κολυμπάρι Χανίων 33 βαθμοί και Ρέθυμνο πόλη 33 βαθμοί Κελσίου. 

Παράλληλα, οι μέγιστες ριπές ανέμων, σύμφωνα με πληροφορίες του meteo.gr, καταγράφηκαν στα παρακάτω σημεία: Φινοκαλιά Λασιθίου 130km/h, Στάβιες Ηρακλείου 97km/h, Σίσι Λασιθίου 95km/h, Θέρισος Χανίων 90km/h και Ελεύθερνα Χανίων 89km/h. 

Το φαινόμενο ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, δε θα πρέπει να μας ανησυχεί, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υποχωρήσει. Για όσο όμως αυτό συνεχιστεί, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στις ευπαθείς ομάδες πολιτών, συνιστώντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην προχωρούν σε άσκοπες μετακινήσεις, καθώς το “κοκτέιλ” σκόνης, υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση αναπνευστικών προβλημάτων. 

Έπεσε πεύκο στα Πιτσίδια 

Οι δυνατοί άνεμοι που επικρατούσαν από νωρίς χθες το πρωί στην Κρήτη έφεραν προβλήματα, καθώς και πτώσεις δέντρων. Σε κεντρικό δρόμο στα Πιτσίδια ξεριζώθηκε ένα μεγάλο πεύκο, με την πτώση του ευτυχώς να μην προκαλεί ζημιές ή τραυματισμούς. 

Το φαινόμενο με αριθμούς - Ριπές ανέμου που έσκιζαν τον ουρανό... 

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος σημειώνει τα παρακάτω τέσσερα ενδιαφέροντα στοιχεία: 

«1) Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ήταν πολύ υψηλές στην Κρήτη τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 22/04. Ο σταθμός ποιότητας αέρα που λειτουργεί από το Meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Δημαρχείο Ρεθύμνου (ως μέρος του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης Καιρικών Συνθηκών Ρεθύμνου) κατέγραψε το απόγευμα της Δευτέρας συγκεντρώσεις που προσέγγισαν τα 300 μικρογραμμάρια/κυβικό μέτρο. Το πρωί της Τρίτης 23/04 οι επιφανειακές συγκεντρώσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά, αλλά αναμένεται νέα άνοδος μέσα στην ημέρα. 

2) Οι νότιοι καταβατικοί άνεμοι ξεπέρασαν σε ριπές τα 70 km/h σε πολλούς σταθμούς και των 4 Περιφερειακών Ενοτήτων του νησιού, φτάνοντας τα 121 km/h στη Φινοκαλιά Λασιθίου. Οι 8 ισχυρότερες ριπές ανέμου που κατέγραψαν οι σταθμοί του Meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο νησί μέχρι τις 7 το πρωί της Τρίτης 23/04 δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί. 

3) Λόγω των πολύ ισχυρών καταβατικών ανέμων, πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώνονται ήδη στο νησί, ξεπερνώντας (ήδη μέχρι τις 7 το πρωί) τους 31 βαθμούς σε περιοχές των Χανιών και του Ρεθύμνου. 
4) Εντυπωσιακό είναι ότι η θερμοκρασία παρέμεινε πολύ υψηλή σχεδόν όλη τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη τοπικά στα βόρεια τμήματα του νησιού. 

Στο Ρέθυμνο η θερμοκρασία παρέμεινε συνεχώς πάνω από τους 28 βαθμούς σχεδόν όλη τη χρονική περίοδο από το μεσημέρι της Δευτέρας 22/04 ως το πρωί της Τρίτης 23/04. Στον Αλικιανό Χανίων η θερμοκρασία παρέμεινε συνεχώς πάνω από τους 31 βαθμούς σχεδόν όλη τη χρονική περίοδο από τα μεσάνυχτα ως το πρωί της Τρίτης 23/04». 

Στο “κόκκινο” ο υδράργυρος 

Περιοχή - Θερμοκρασία
 
Αλικιανός Χανίων: 35οC
Βουκολιές Χανίων: 34οC
Σίσι Λασιθίου: 34οC
Κολυμπάρι Χανίων: 33οC 
Ρέθυμνο πόλη: 33οC

Οι νοτιάδες “σάρωσαν” την Κρήτη 

Περιοχή - Ριπές ανέμου

Φινοκαλιά Λασιθίου: 130km/h
Στάβιες Ηρακλείου: 97km/h
Σίσι Λασιθίου: 95km/h
Θέρισος Χανίων: 90km/h
Ελεύθερνα Χανίων: 89km/h 

πινακάκι

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News