Ειδήσεις

Εγκαίνια Ιερού Ναού αφιερωμένου στον Άγιο Μελέτιο Πηγά

Εγκαίνια του Ιερού Ναού αφιερωμένο στον Άγιο Μελέτιο Πηγά τον Ομολογητή (Πατριάρχης Αλεξανδρείας) θα τελεστούν την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου

Εγκαίνια του Ιερού Ναού αφιερωμένο στον Άγιο Μελέτιο Πηγά τον Ομολογητή (Πατριάρχης Αλεξανδρείας) θα τελεστούν την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου στις 7 το πρωί στην ενορία Αγίου Θωμά (Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας).


Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακαρίου.

Η ακολουθία του εσπερινού θα τελεστεί την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου στις 6:30 μ.μ., ενώ την Παρασκευή στις 7 το πρωί θα τελεστεί ο Όρθρος, τα Ιερά Εγκαίνια και η Θεία Λειτουργία.

Η Ενορία Αγίου Θωμά σας προσκαλεί εις τα Ιερά εγκαίνια του Ιερού Ναού.

Ποιος ήταν ο Άγιος Μελέτιος Πηγάς

Ο Άγιος Μελέτιος Πηγάς υπήρξε πατριάρχης Αλεξανδρείας (1590 - 1601 μ.Χ.). Μεγάλη εκκλησιαστική προσωπικότητα του 16ου αιώνα, χρημάτισε και τοποτηρητής του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε χαλεπούς καιρούς (1597 - 1598 μ.Χ.).

Γεννήθηκε το 1549 μ.Χ. στον Χάνδακα της Κρήτης από ευκατάστατη και ευσεβή οικογένεια, έλαβε αξιόλογη εγκύκλιο μόρφωση και συνέχισε τις ανώτερες σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Παταβίου.

Μετά την επιστροφή του, ασπάστηκε τον μοναχικό βίο στη μονή Αγκαράθου της Κρήτης, στην οποία ηγούμενος ήταν ο μετέπειτα Πατριάρχης Αλεξανδρείας Σίλβεστρος (1566 - 1590 μ.Χ.).

Ως ηγούμενος της μονής Αγκαράθου μετά την αποχώρηση του Σιλβέστρου, αγωνίστηκε με ζήλο εναντίον της λατινικής προπαγάνδας. Σύντομα αναφέρεται ως κληρικός και πρωτοσύγκελος του πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Μετά τον θάνατο του Σιλβέστρου, χειροτονήθηκε πατριάρχης Αλεξανδρείας από τον πατριάρχη Αντιοχείας Ιωακείμ (5 Αυγούστου 1590 μ.Χ.).

Αγωνίστηκε με μεγάλο ενδιαφέρον για τις ορθόδοξες σχέσεις και τα διεκκλησιαστικά προβλήματα. Περιόρισε τα χρέη του πατριαρχείου, ανοικοδόμησε με τη συνδρομή και του ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Ιερεμία νέο πατριαρχικό οίκο και έλυσε πολλά από τα πιεστικά προβλήματα του πατριαρχείου, ως τον πρόωρο θάνατο του σε ηλικία 52 ετών (1601 μ.Χ.).

Σχόλια