Ειδήσεις

Κρήτη: Γιατί αφαιρέθηκε η Γαλάζια Σημαία από γνωστή παραλία;

Είναι μια από τις πιο διάσημες παραλίες του νησιού αλλά "έχασε" τη Γαλάζια Σημαία. Τι συνέβη;

Η είδηση ότι αφαιρέθηκαν Γαλάζιες σημαίες από παραλίες της Κρήτης έπεσε σαν «κεραυνός» στους Κρητικούς. Ανάμεσα στις παραλίες και μια από τις πιο διάσημες στην Κρήτη: το Βούλισμα που εξαιρείται πλέον από τον περίφημο κατάλογο παρότι έρχονται τουρίστες από όλο τον κόσμο για να κάνουν τη βουτιά τους στα διάφανα νερά της .

Μαζί με το Βούλισμα χάνουν τη Γαλάζια Σημαία οι παραλίες :Ποταμός Χερσονήσου, Ακτή Βουρλιά Σητεία και η Ιεράπετρα I I .

Κι αν η είδηση για το Βούλισμα προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη στους λουόμενους, ο κ.Γαρεφαλάκης διευθύνων σύμβουλος της ΔΑΕΑΝ (Δημοτική Ανώνυμη Εταιρία Αγίου Νικολάου) γνώριζε τι επέρχεται αφού ουσιαστικά κάνει λόγο για μια προαναγγελθείσα εξέλιξη.

Το Βούλισμα παρά τα γαλάζια νερά, έχασε τη Γαλάζια σημαία

Αποχώρησε ο ναυαγοσώστης, αφαιρέθηκε η σημαία

Όπως τόνισε μιλώντας στο neakriti.gr «ήμασταν συνεχώς αυτό το διάστημα σε συζητήσεις με τις «Γαλάζιες σημαίες» και από το φορέα  μας πρότειναν να κατέβει  η σημαία από το Βούλισμα καθώς αποχώρησε ο ναυαγοσώστης . Είναι γνωστό ότι η παρουσία ναυαγοσώστη είναι  ένας από τους αυστηρότερους όρους . Υπάρχει βέβαια και πικρία για την αφαίρεση της σημαίας καθώς το Βούλισμα είναι από τις πιο γνωστές παραλίες στην Κρήτη και η  τρίτη πιο γνωστή του νομού Λασιθίου».

Το Βούλισμα διέθετε επάξια γαλάζια σημαία αλλά το γεγονός ότι ο τελευταίος ναυαγοσώστης αποχώρησε στα τέλη Ιουλίου, δεν έδινε περιθώρια αισιοδοξίας αφού κανείς δεν θα αναλάμβανε δουλειά μόλις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και έτσι δεν υπήρξε ανταπόκριση στην πρόσκληση.  

Όπως σημειώνει ο κ.Γαρεφαλάκης «ο πρώτος ναυαγοσώστης έφυγε στις 19 Ιουλίου και αντικαταστάθηκε και ο δεύτερος μόλις τρεις μέρες αργότερα στις 22 Ιούλη. Μετά δεν μπορέσαμε  να βρούμε αντικαταστάτη για τον Αύγουστο παρά την ανοιχτή πρόσκληση. Η αφαίρεση της σημαίας είχε σχέση με το ναυαγοσώστη και τίποτα άλλο. Στο θέμα της καθαριότητας δεν υπάρχουν παράπονα αφού υπάρχουν δύο μόνιμοι καθαριστές και ελέγχουμε απόλυτα την ποιότητα νερού .Αυτό μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει ελέγχοντας τις  αναρτημένες  αναλύσεις. Ακόμη και με δίχτυα καθαρίζαμε τα νερά της θάλασσας».

Η ΔΑΕΑΝ διαχειριζόμαστε συνολικά 11 γαλάζιες σημαίες της περιοχής.   

Πάντως η αρχή του κακού έγινε με το ξεκίνημα ήδη , δηλαδή με τη διαδικασία πρόσληψης  ναυαγοσωστών που σύμφωνα με τον κ.Γαρεφαλάκη ήταν καθυστερημένη. Μόλις στις 16 Μαΐου έγιναν οι παραχωρήσεις των παραλιών, στη συνέχεια η παραχώρηση στο φορέα (ΔΑΕΑΝ) και έπειτα ο διαγωνισμός προσλήψεων και οι εγκρίσεις .

Ποιες Γαλάζιες Σημαίες αφαιρούνται:

?         Ακτή Ποταμός Α, Δήμος Χερσονήσου, Ηράκλειο

?         Ακτή Βουρλιά, Δήμος Σητείας, Λασίθι

?         Ακτή Ιεραπέτρα ΙΙ, Δήμος Ιεράπετρας, Λασίθι

?         Ακτή Βούλισμα, Δήμος Αγ. Νικολάου, Λασίθι

?         Ακτή Ν. Μεσάγγαλα 3, Δήμος Τεμπών, Λάρισα

?         Ακτή Βλυχάδα, Δήμος Λοκρών, Φθιώτιδα

?         Ακτή Αγιόκαμπος/Golden Beach, Δήμος Αγιάς, Λάρισα

?         Ακτή Ελάνη/Elani Bay, Elani Bay Resort, Δήμος Κασσάνδρας, Χαλκιδική

?         Ακτή Αγ. Τριάδα, Δήμος Θερμαϊκού, Θεσσαλονίκη

?         Ακτή Μύρτος, Δήμος Κεφαλονιάς, Κεφαλληνία

?         Ακτή Αργάσι/Χρυσή Ακτή, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος

?         Ακτή Λαγανάς/Κεντρική, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος

?         Ακτή Λαγανάς/Αη Σώστης 2/Λιμανάκι, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος

?         Ακτή Λαγανάς/Zante, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος

?         Ακτή Μπανάνα, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος

?         Ακτή Αγία Μαρίνα, Δήμος Αίγινας, Αττική

?         Ακτή Καμάρι 1, Δήμος Θήρας, Κυκλάδες

?         Ακτή Καμάρι 2, Δήμος Θήρας, Κυκλάδες

?         Ακτή Αγ. Γεώργιος, Δήμος Θήρας, Κυκλάδες

Σύμφωνα με τη Γαλάζια Σημαία οι 19 Σημαίες πανελλαδικά αφαιρέθηκαν καθώς «Οι αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν συγκεκριμένα σε: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου. Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού».

Ρεπροτάζ: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια