Ειδήσεις

Αναζητούν κόκκινες πεταλούδες στους καταρράκτες του Ορεινού

Πριν από πολλά χρόνια ένας επαγγελματίας που αγαπούσε τη φύση και είχε ενοικιάσει το αναψυκτήριο στο δασάκι του Κουτσουρά Λασιθίου, είχε διαπιστώσει ότι ανεβαίνοντας προς τους καταρράκτες του Ορεινού, ο ορειβάτης ή ο πεζοπόρος, συναντούσε πολλές πανέμορφες κόκκινες πεταλούδες.

Από τότε και με δική του πρωτοβουλία, καταχωρήθηκε σε διάφορους τουριστικούς οδηγούς το φαράγγι του Ορεινού, ως το φαράγγι των κόκκινων πεταλούδων, που τα τελευταία χρόνια πολλοί τις αναζητούν, αλλά λίγοι καταφέρνουν να τις εντοπίσουν κοντά στους καταρράκτες του χωριού, ανάμεσα στην άγρια ομορφιά της τοπικής χλωρίδας του Λασιθιώτικου Νότου.

Το φαράγγι του Ορεινού, βρίσκεται βόρεια του Κουτσουρά, πολύ κοντά στον Μακρύ Γιαλό. Οι πεζοπόροι και οι ορειβάτες, το διασχίζουν σε 4 ώρες περίπου, ξεκινώντας είτε από το δασάκι του Κουτσουρά προς το Ορεινό, είτε ξεκινώντας ανάποδα, κατηφορίζοντας από το χωριό και καταλήγοντας λίγο πριν το δασάκι του Κουτσουρά πολύ κοντά στην επαρχιακή οδό Ιεράπετρας-Σητείας.

Οι πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία, δεν σου επιτρέπουν αν το διασχίζεις πρώτη φορά, να χαθείς.

«Κοντά στο  Ορεινό, συναντάς τις πηγές και τους διάσπαρτους μικρούς καταρράκτες από τους οποίους ξεχωρίζει ο μεγαλύτερος και ο πιο εντυπωσιακός. Για να δεις τις κόκκινες πεταλούδες πρέπει να διασχίσεις το φαράγγι την Άνοιξη και οι καιρικές συνθήκες να είναι ευνοϊκές. Μετά την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά του 1993 οι πεταλούδες έχουν λιγοστέψει. Αν κάνουμε τη διαδρομή ξεκινώντας από το δασάκι του Κουτσουρά, μπαίνουμε αρχικά στο πιο πράσινο κομμάτι του φαραγγιού, με πολλά πεύκα και αρκετά εντυπωσιακά βράχια. Έπειτα ακολουθεί η καλλιεργημένη ορεινή περιοχή, που δεν δίνει την εικόνα φαραγγιού και μετά  αρχίζουν πάλι τα βράχια να υψώνονται γύρω. Όσο πλησιάζουμε προς το Ορεινό το τοπίο αποκτά μια άγρια ομορφιά. Στο τέλος του φαραγγιού κοντά στο χωριό βρίσκεται ο μεγάλος καταρράκτης, ο οποίος μαγεύει τους φυσιολάτρες, τους πεζοπόρους και τους ορειβάτες», μας λέει ο κ. Γιώργος Προϊστάκης με καταγωγή από το Ορεινό.

Πολλοί Ιεραπετρίτες εκμεταλλεύτηκαν τον καλό καιρό του περασμένου  Σαββατοκύριακου, και  βρήκαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τους καταρράκτες και το φαράγγι του Ορεινού. Ένας από αυτούς ο κ. Γιάννης Σταυρακάκης, αποθανάτισε με τη φωτογραφική του μηχανή, την όμορφη Λασιθιώτική φύση με το νερό στους καταρράκτες να ρέει ακόμη άφθονο και ας έχουμε μπει στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω, πριν πάω στους καταρράκτες του Ορεινού, ότι υπάρχει τόση φυσική ομορφιά, τόσο κοντά στην πόλη που ζώ. Στο μυαλό μου έμειναν χαραγμένες οι απίστευτης ομορφιάς εικόνες που είδα και ας μην κατάφερα να εντοπίσω τις περίφημες κόκκινες πεταλούδες του Ορεινού. Το δέος που ένιωσα, καθώς πλησίαζα τον μεγάλο καταρράκτη, ανάμεσα στην οργιώδη βλάστηση και τα πλατάνια, δεν μπορώ να βρω λόγια να το περιγράψω, χωρίς να αδικήσω την πραγματικότητα», μας είπε ο κ. Γιάννης Σταυρακάκης.

Τα άλλα φαράγγια της περιοχής
 
Πολύ κοντά στο Ορεινό βρίσκεται και το φαράγγι των Πεύκων. Αν το ακολουθήσει κανείς από το χωριό Πεύκοι, μετά από τρίωρη περίπου πορεία, βγαίνει στην πανέμορφη παραλία του Μακρύ Γιαλού.


Είναι ένα από τα ομορφότερα μικρά φαράγγια της Κρήτης, με εντυπωσιακούς σχηματισμούς και βλάστηση. Ξεκινά νοτιότερα από το χωριό Πεύκοι και καταλήγει λίγο βορειότερα της περιοχής Άσπρος Ποταμός του Μακρύ Γιαλού.


Ενδιαφέρον είναι και το φαράγγι των Περβολακίων, που ξεκινά από το ομώνυμο χωριό και μετά από μια δίωρη πορεία φτάνει στο Λιβυκό πέλαγος. Εκεί ψηλά στην αριστερή του πλευρά, είναι κτισμένο το μοναστήρι του Αϊ Γιάννη του Καψά.


Εξαιρετικά όμορφο φαράγγι, εύκολα βατό σχεδόν σε όλο του το μήκος. Ξεκινάει νότια από το χωριό Περβολάκια και καταλήγει στην υπέροχη παραλιακή  περιοχή της Μονής Καψά.


Ανατολικότερα βρίσκεται το φαράγγι της Κάτω Ζάκρου που είναι γνωστό και ως το φαράγγι των νεκρών. Οι Μινωίτες στις σχισμές και στα κοιλώματα των βράχων του, έθαβαν τους νεκρούς τους. 


Στο δρόμο για τη Ζάκρο, οκτώ χλμ. νότια του Παλαίκαστρου Σητείας, βρίσκεται και το φαράγγι στις Χοχλακιές ή Καρούμες.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια