Ειδήσεις

SOS εκπέμπει το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες του Αλέξη Καλοκαιρινού για το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, ότι δε θα ανανεωθούν οι συμβάσεις .

Την αντίδραση βουλευτών και φορέων του τόπου έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες του Αλέξη Καλοκαιρινού για το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, ότι δε θα ανανεωθούν οι συμβάσεις για τις παραχωρήσεις-παρακαταθήκες, οι οποίες αφορούν τα μοναδικά εκθέματα του μουσείου.

Οι τοπικοί φορείς, ο καθένας από τη θέση του, παρεμβαίνουν ζητώντας το αυτονόητο, να μη γίνει δηλαδή πραγματικότητα ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που, όπως λένε, θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση του μουσείου. Ζητούν παράλληλα δημόσια δέσμευση και πρωτοβουλίες, ώστε το μουσείο να συνεχίσει ομαλά τη λειτουργία του.

«Η ομαλή αλλά και αναβαθμισμένη λειτουργία του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης κρίνεται επιβεβλημένη», τονίζει σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και προσθέτει:

«Για την Περιφέρεια Κρήτης, η λειτουργία του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για την ενίσχυση και την περαιτέρω ανάδειξη όλων των πολιτιστικών και ιστορικών παραδόσεων της Κρήτης.

»Η ομαλή αλλά και αναβαθμισμένη λειτουργία του ΙΜΚ κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς μέσα από τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις που φιλοξενούνται στο μουσείο ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία της άμεσης επαφής με το ιστορικό απόθεμα του νησιού μας.

»Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε αναγκαία την ανανέωση των παραχωρήσεων-παρακαταθηκών, οι οποίες αφορούν τα μοναδικά εκθέματα του μουσείου, καθώς για την ιστορία της Κρήτης το εν λόγω μουσείο αποτελεί μια διαχρονική κοιτίδα πολιτισμού».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρός του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης κ. Αλέξης Καλοκαιρινός, ενώπιον εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, στα εγκαίνια της συλλογής Σπυρόπουλου, προέβη σε σοβαρότατες καταγγελίες σχετικά με το μέλλον του μουσείου, καθώς αποκάλυψε ότι «κάποιοι παράγοντες υπηρεσιών» προωθούν τη μη ανανέωση των συμβάσεων για τις παρακαταθήκες που έχουν παραχωρηθεί στο μουσείο από το Δημόσιο, κάνοντας λόγο για «πόλεμο» σε βάρος του σημαντικού αυτού ιδρύματος του νησιού.

Όπως αναφέρεται στις καταγγελίες του κ. Καλοκαιρινού, από την ίδρυσή του, εδώ και 47 χρόνια, στο μουσείο έχουν παραχωρηθεί από το Δημόσιο αντικείμενα με συμβάσεις που ανανεώνονταν σχεδόν αυτόματα κάθε 5 χρόνια. Όσα είπε ο πρόεδρος του μουσείου για την πιθανότητα μη ανανέωσης των συμβάσεων για τις παρακαταθήκες, προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία στην τοπική κοινωνία.

Να σημειωθεί ότι το Ιστορικό Μουσείο-κόσμημα του Ηρακλείου υποστηρίζεται από προσωπικότητες κύρους και πνευματικής ακτινοβολίας και αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία μουσεία και ιδρύματα της Κρήτης και της χώρας. Διαθέτει κορυφαίας ιστορικής σημασίας ευρήματα και αντικείμενα ως παρακαταθήκες, φιλοξενεί σπάνιους πολιτιστικούς θησαυρούς και συμβάλλει με τρόπο καθοριστικό στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης.

Το θέμα προκάλεσε την οργή του γραμματέα Π.Ε. της Ν.Δ. κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε:

«Με έντονη δυσαρέσκεια και αγωνία ενημερωθήκαμε από τον κ. Καλοκαιρινό σχετικά με το ενδεχόμενο μη ανανέωσης των συμβάσεων για τις παρακαταθήκες του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, το οποίο για περισσότερα από 50 χρόνια φιλοξενεί σπάνιους πολιτιστικούς θησαυρούς και συμβάλλει με τρόπο καθοριστικό στην ανάδειξη της αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης.

»Όλοι οι βουλευτές του νομού, οι αρμόδιοι φορείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουμε να συνεργαστούμε και να σταθούμε αρωγοί σε ένα από τα πιο σπουδαία μουσεία και ιδρύματα της Κρήτης και της χώρας, που κοσμούν με την παρουσία και τη λειτουργία τους τον πολιτισμό μας».

Από την πλευρά του, ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το ΙΜΚ:

«Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης θα συνεχίσει την ιστορική του διαδρομή προσφοράς και πολιτισμού. Θα συνεχίσει να αναδεικνύει και στα επόμενα χρόνια την πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά της Κρήτης. Ενώνω τη φωνή μου με όλους τους φορείς της Κρήτης για την ανάγκη ύπαρξης και απρόσκοπτης λειτουργίας του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης».

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ζητούν την παρέμβαση της υπουργού

Την ανανέωση των παρακαταθηκών του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης (όπως γινόταν μέχρι σήμερα κάθε πέντε χρόνια), προκειμένου να συνεχίσει να επιτελεί απρόσκοπτα το πολύ σημαντικό έργο του, ζητά με ερώτησή του προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. και βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Στο κείμενο της ερώτησής του ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρει: «Έντονες αντιδράσεις και δυσμενή σχόλια έχει προκαλέσει η φημολογούμενη μη ανανέωση των παρακαταθηκών του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, οι οποίες κάθε 5 χρόνια, σχεδόν τυπικά, ανανεώνονταν. Σύμφωνα με καταγγελίες και δημοσιεύματα, "ορισμένοι" δρομολογούν τη μη ανανέωση των παρακαταθηκών, με συνέπεια να δυσχεραίνεται η λειτουργία του μουσείου, αφού χωρίς αυτές τις παρακαταθήκες το μουσείο στην ουσία δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Επειδή λοιπόν το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης «από την ίδρυσή του διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προαγωγή και προβολή της Ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης, και επειδή τοπικοί φορείς, αιρετοί και πολίτες έχουν ξεσηκωθεί από τις εξελίξεις», ερωτάται η υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί για το θέμα.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια