default-image

Μήπως αρμενίζουμε... στραβά για την UNESCO;

Πολιτισμός
Μήπως αρμενίζουμε... στραβά για την UNESCO;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάθε χρόνο η επιτροπή της UNESCO για τα μνημεία παγκόσμια κληρονομιάς συνεδριάζει και εξετάζει ποια νέα μνημεία θα μπουν στον κατάλογό της... Κάθε χρόνο το αποτέλεσμα για την Κρήτη είναι ίδιο. Μηδέν εις το πηλίκο!

Ούτε ένα δυστυχώς μνημείο της Κρήτης δε φιγουράρει στον "εκλεκτό" κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Κατάλογο, στον οποίο, αντιθέτως, έχουν μπει την τελευταία 30ετία, από το 1986 δηλαδή όταν και ξεκίνησαν οι ελληνικές εντάξεις, άλλα, μικρότερης κατά πολλούς εμβέλειας, ελληνικά μνημεία.

Και εδώ γεννάται το εύλογο ερώτημα, το οποίο θέτει σήμερα η "Ν.Κ." ως προβληματισμό, σε μια προσπάθεια αλλαγής ρότας και νοοτροπίας για αλλαγή αποτελεσμάτων. Μήπως τελικά ισχύει το περίφημο: Δεν είναι στραβός ο γιαλός αλλά αρμενίζουμε στραβά, σε ένα βαθμό τουλάχιστον, εδώ στην Κρήτη; Μήπως, έχοντας καταγράψει πλήρη... αποτυχία στο σημαντικό αυτό μέτωπο της κηρυγμένης Παγκόσμιας Κληρονομιάς, είναι καιρός να αλλάξουμε λίγο λογική;

Να αφήσουμε στην άκρη την αποσπασματική, τοπικιστική αντιμετώπιση και νοοτροπία, και να πάμε συνολικά, ενιαία, και πιο οργανωμένα ως Κρήτη στην κρίσιμη διεκδίκηση της ένταξης δικών μας μνημείων στην εκλεκτή λίστα της UNESCO;

Αντί για την τοπική, αποσπασματική προσπάθεια διεκδίκησης, είτε ο λόγος για την Κνωσό, είτε για τη Φαιστό, είτε για τη Σπιναλόγκα, είτε για τη Ζάκρο, είτε για τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους του Οροπεδίου, μήπως θα ήταν προτιμότερο να γίνει μια παγκρήτια κινητοποίηση και διεκδίκηση; Θα ήταν προτιμότερο να καθίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς σε ένα κοινό τραπέζι συζήτησης, σε συνεργασία βεβαίως και με το υπουργείο Πολιτισμού.

Να βάλουν κάτω τα δεδομένα. Να γίνει μια αξιολόγηση, ιεράρχηση δεδομένων. Και κατόπιν, ως Κρήτη πια να επιτευχθεί μια συμφωνία... κυρίων. Μια συμφωνία που θα προβλέπει ότι του χρόνου π.χ., ενιαία ως νησί, πιέζουμε, οργανωνόμαστε, διεκδικούμε την ένταξη του τάδε μνημείου στη λίστα της UNESCO. Μετά από δυο-τρία χρόνια, διότι η προετοιμασία είναι πολύχρονη, ως Κρήτη πάντα, ενιαία, να κάνουμε το ίδιο για ένα άλλο μνημείο.

Προφανώς και είναι θεμιτό ο κάθε δήμος, ο κάθε τόπος, να θέλει να προωθήσει το μνημείο της δικής του περιοχής στη "χρυσοφόρα", από πλευράς σημασίας, προβολής, αλλά και κονδυλίων, λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Προφανώς όμως, η μέχρι τώρα εικόνα των ποικίλων προτάσεων, από πλευράς Κρήτης, δε λειτουργεί ενισχυτικά σε επίπεδο διεκδίκησης. Αλλά αντιθέτως, εν μέσω σκληρού ούτως ή άλλως ανταγωνισμού με την υπόλοιπη χώρα, με το σημερινό σκηνικό δίνεται η εικόνα και "εσωτερικού" ανταγωνισμού μεταξύ των περιοχών της Κρήτης...

Αυτό ακριβώς, την αποτυχημένη ως σήμερα αποσπασματική, τοπική λογική, επισημαίνουν σε δηλώσεις τους στη "Ν.Κ." ο απερχόμενος πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιάννης Χαρωνίτης και ο βουλευτής Ηρακλείου του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης.

«Η πρόταση μας, ως ΤΕΕ/ΤΑΚ, είναι να πάμε ενιαία, ως Κρήτη, στο δόγμα ακριβώς τoυ "η ισχύς εν τη ενώσει". Να ενωθούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, και να πάμε σε μια οργανωμένη παγκρήτια προσπάθεια, υπό τη σκέπη της Περιφέρειας και της ΠΕΔ Κρήτης.

Να καθίσουμε σε ένα κοινό τραπέζι και να γίνει μια οργανωμένη προσπάθεια - με την εμπλοκή και των δύο παραρτημάτων του Τεχνικού Επιμελητηρίου, όπου ήδη έχουμε σημειωτέον εμπειρία στο κομμάτι αυτό - προετοιμασίας και ιεράρχησης.

Να καθίσουμε να συντάξουμε τους αρχικούς φακέλους πιθανών υποψηφιοτήτων και κατόπιν, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, να γίνει μια αξιολόγηση και ιεράρχηση και να γίνεται διεκδίκηση παγκρήτια πια. Αν συνεχίσουμε να λειτουργούμε αποσπασματικά, και σε ένα βαθμό ανταγωνιστικά μεταξύ μας, δε θα έχουμε, φοβάμαι, αποτέλεσμα», ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Χαρωνίτης.

«Για να κηρυχθεί ένα μνημείο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς απαιτούνται πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Δεν αρκεί η μοναδικότητα, η αξία του μνημείου. Μετά από πολύχρονη, ενασχόληση και συζήτηση, και άκαρπες προσπάθειες, είναι ώρα να αλλάξουμε ρότα. Να κάτσουμε όλοι να συνεννοηθούμε.

Να συνεργαστούμε. Να ενώσουμε δυνάμεις, ιεραρχώντας το πού θα πρέπει στην πορεία των χρόνων να πέσει το βάρος. Μόνο έτσι, λειτουργώντας στο πνεύμα του συγκρητισμού, θα πετύχουμε και εμείς αυτό που άλλοι στην Ελλάδα και αλλού έχουν καταφέρει, εντάσσοντας μνημεία, κατά τη δική μας εκτίμηση, μικρότερης εμβέλειας, λαμπρότητας αν θέλετε, από τα δικά μας», σημείωσε ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News