Ειδήσεις

Λασίθι: "Όχι" στη φιλοξενία προσφύγων σε Καβούσι και Σητεία

Αρνητικό είναι το κλίμα που διαμορφώνεται στο Λασίθι, μετά την επιστολή των βουλευτών Κρήτης της Ν.Δ. στον περιφερειάρχη Κρήτης και τη συνάντηση που είχε ο βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης, με τους δημάρχους Σητείας και Ιεράπετρας, Θοδωρή Πατεράκη και Θεοδόση Καλαντζάκη, για την προοπτική φιλοξενίας ενός αριθμού εκ των 2.000 (αρχικά) προσφύγων, που ανακοίνωσε από το Ηράκλειο ο κ. Μουζάλας.

«Ενημέρωσα προσωπικά τους δημάρχους Ιεράπετρας και Σητείας, για την επιστολή που στείλαμε στον περιφερειάρχη Κρήτης, από τον οποίο ζητάμε την άμεση σύγκλιση του οργάνου όλων των τοπικών και συλλογικών φορέων της Κρήτης, έτσι ώστε να χυθεί άπλετο φως στο συγκεκριμένο ζήτημα, και να συναποφασίσουμε για τις περαιτέρω κινήσεις μας», δήλωσεέξω από το γραφείο του δημάρχου Ιεράπετρας, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.

Αναφερόμενος στη δήλωση του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής κ. Μουζάλα, ότι οι κρητικοί δεν μπορεί να θεωρούνται ότι κατάγονται από μια εκλεκτή φυλή, ο κ. Πλακιωτάκης ήταν ιδιαιτέρως καυστικός.

«Όταν ο κ. Μουζάλας αναφέρεται στους κρητικούς και την Κρήτη, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Ο κρητικός λαός διαχρονικά έχει προσφέρει σημαντικά, τόσο στους εθνικούς όσο και στους κοινωνικούς αγώνες. Η Κρήτη δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη λογική της μη κυβερνητικής οργάνωσης, όπως έχει συνηθίσει να πράττει ο κ. Μουζάλας. Εμείς δεν είμαστε πειθήνια όργανα κανενός και δεν είμαστε συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε βιώσει όλοι τα αποτελέσματα από τη διαχείριση του προσφυγικού από τον ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε ο κ. Πλακιωτάκης.

Σχολιάζοντας τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι, «δεν έχει καμία στόχευση. Εφαρμόζει πολιτικές του ποδαριού που δεν έχουν κανένα θετικό αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε καθεστωτικές πολιτικές, πρέπει όμως να αντιληφθούμε ότι η πιθανή δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων στην Κρήτη, αμέσως θα ανάψει το πράσινο φως στους διακινητές, και θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στον τουρισμό και στη γενικότερη εικόνα της Κρήτης. Ερωτώ. Δέχεται ο κ. Μουζάλας να γίνουν παρόμοια κέντρα υποδοχής προσφύγων στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στην Ελούντα η στην Κέρκυρα;», κατέληξε ο κ. Μουζάλας.

Κανένα περιθώριο να δεχτεί πρόσφυγες

Φανερά ενοχλημένος από τη μεθόδευση που προηγήθηκε με την κάθοδο Μουζάλα, αλλά και από τις φήμες που θέλουν τις εγκαταστάσεις του δημόσιου ΚΤΕΟ στο Καβούσι Ιεράπετρας, και το κτήριο της Σχολής Αστυφυλάκων στη Σητεία, ως τα πιο πιθανά σημεία φιλοξενίας προσφύγων στο Νομό, ο δήμαρχος Ιεράπετρας, δεν άφησε κανένα περιθώριο ελπίδας να δεχτεί στην περιοχή ευθύνης του, πρόσφυγες.

«Έπειτα από δύο καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν αφήσει ανοικτές πληγές στο Δήμο μας, με απούσα την πολιτεία στην αποκατάσταση των ζημιών, καλούμαστε τώρα από την ίδια την πολιτεία που μας αγνοεί, να δεχτούμε τη φιλοξενία προσφύγων χωρίς υλικοτεχνική υποδομή, χωρίς χρηματοδοτήσεις και χωρίς προσωπικό. Ακόμα δεν έχουν κλείσει οι πληγές που άνοιξαν στις εγκαταστάσεις του κλειστού Γυμναστηρίου, οι τελευταίοι πρόσφυγες που φιλοξενήσαμε. Από την πολιτεία πήραμε μόνο υποσχέσεις για χρηματοδότηση και τίποτε άλλο. Η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν έχει κανένα σχέδιο. Δεν ξέρουμε τι θέλει. Εμείς, είναι πάρα πολύ δύσκολο να δεχτούμε πρόσφυγες στην Ιεράπετρα. Αυτό εξήγησα και στον κ. Πλακιωτάκη που με επισκέφτηκε, λέγοντας του ότι, έχουμε σχετική απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου αλλά και δυο αντίστοιχες αποφάσεις στην ΠΕΔ Κρήτης», είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης.      

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια