Ειδήσεις

Ο γκουρού της εναλλακτικής οικονομίας έρχεται στο Ηράκλειο

Την ευκαιρία να συνομιλήσουν από κοντά με τον "γκουρού" της ψηφιακής εναλλακτικής οικονομίας, η οποία τα τελευταία χρόνια εξαπλώνεται σε όλη την υφήλιο, θα έχουν αύριο οι Ηρακλειώτες - και όχι μόνο.

Ο λόγος για τον Μάθιου Σλάτερ, τον "τεχνολογικό" πατέρα της ψηφιακής πλατφόρμας που χρησιμοποιείται από εκατοντάδες κοινότητες εναλλακτικών νομισμάτων σε όλο τον κόσμο, και ο οποίος θα δώσει το "παρών" σε σχετική εκδήλωση που διοργανώνουν ο Ολοκληρωμένος Συνεταιρισμός Ηρακλείου και το νέο Δίκτυο Ανταλλαγών Ηρακλείου "Το Κουκκί", αύριο Τετάρτη, στις 8 το βράδυ, στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου, στην οδό Ανδρόγεω.

Ποιος είναι, όμως, ο Μάθιου Σλάτερ, ο οποίος θα βρεθεί για πρώτη φορά στο Ηράκλειο; Συνιδρυτής της παγκόσμιας διαδικτυακής πλατφόρμας ονόματι "Community Forge", που χρησιμοποιούν εκατοντάδες ανταλλακτικά δίκτυα και τράπεζες χρόνου, ξεκίνησε να ασχολείται με τα εναλλακτικά νομίσματα από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008.

Ο Σλάτερ είναι, επίσης, εκ των εμπνευστών της ιδέας της ενοποίησης των επιμέρους τοπικών νομισμάτων μέσω της τεχνολογίας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Σλάτερ ασχολείται το τελευταίο διάστημα κυρίως με την επέκταση λογισμικού το οποίο θα έχει το ρόλο συστήματος τοπικών ανταλλαγών, σε μια νέα και σύγχρονη έκδοση συμβατή με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Ο Σλάτερ θα μιλήσει στους παρευρισκόμενους της αυριανής εκδήλωσης αφενός για την εμπειρία του περί των δικτύων ανταλλαγών σε διάφορες περιοχές του κόσμου και αφετέρου για το εγχείρημα των ντόπιων, οι οποίοι ξεκίνησαν πρόσφατα σε τοπικό επίπεδο την προσπάθειά τους για συγκρότηση ενός αντίστοιχου εναλλακτικού οικονομικού δικτύου.

Τι είναι το "Κουκκί";

Ο λόγος για το νέο Δίκτυο Ανταλλαγών Ηρακλείου "Το Κουκκί", το οποίο, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, αποτελεί την απάντηση στη συνεχιζόμενη φτωχοποίηση της ανθρώπινης κοινωνίας. Η πρόταση των θιασωτών της εναλλακτικής ψηφιακής οικονομίας εμπεριέχει την ενεργητική συμμετοχή των μελών της σε ξεκάθαρα αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες συνδιαμόρφωσης. Ουσιαστικά, οι ντόπιοι θιασώτες του εν λόγω οικονομικού μοντέλου έχουν επηρεαστεί από τον περίφημο παγκόσμιο οργανισμό "Faircoop", o οποίος θέτει στην κορυφή των στόχων του την αυτοδιαχείριση της ζωής μας.

Τα μέλη του δίνουν μεγάλη σημασία στην αλληλεγγύη και την εμπιστοσύνη, ενώ, όπως υποστηρίζουν, η βιωσιμότητα της όλης προσπάθειας βασίζεται στην οικονομική ανυπακοή και την οικοδόμηση μιας εναλλακτικής οικονομίας, που θα στηρίζεται στην κοινότητα και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της. Σ' αυτή τη βάση, χρησιμοποιείται τοπικό νόμισμα αμοιβαίων συναλλαγών, όπως και το "κρυπτονόμισμα faircoin". Πιο συγκεκριμένα, οι υποστηρικτές της ψηφιακής εναλλακτικής οικονομίας σκοπεύουν στη σταδιακή απεξάρτηση από το ευρώ, το τραπεζικό σύστημα και την κρατική φορολογία, καθώς αυτά «απορροφούν τους καρπούς της εργασίας μας και καθορίζουν εν πολλοίς την ύπαρξή μας».

Κινητήρια δύναμη οι παραγωγοί

Κινητήρια δύναμη του τοπικού εγχειρήματος είναι άτομα και συλλογικότητες που ασχολούνται ενεργά με την αγροτική παραγωγή και τη διάθεση γεωργικών προϊόντων. Σε επίπεδο Ηρακλείου και γενικότερα Κρήτης, υπάρχουν, εξάλλου, αρκετές κολεκτίβες οι οποίες χρησιμοποιούν οικολογικές μεθόδους παραγωγής. Η αυριανή εκδήλωση, με κεντρικό ομιλητή τον Μάθιου Σλάτερ, θα γίνει στο Πολύκεντρο Ηρακλείου, διοργανώνεται από τον Ολοκληρωμένο Συνεταιρισμό Ηρακλείου και το νέο Δίκτυο Ανταλλαγών Ηρακλείου "Το Κουκκί" και θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ. Το θέμα της εκδήλωσης είναι "Η Αλληλέγγυα Οικονομία και τα τοπικά και ψηφιακά νομίσματα".

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια