default-image

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο πιο πολυμεταφρασμένος συγγραφέας

Πολιτισμός
Σαν σήμερα γεννήθηκε ο πιο πολυμεταφρασμένος συγγραφέας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, στις 18 Φεβρουαρίου του 1883, γεννιέται στο Ηράκλειο ο Νίκος Καζαντζάκης. Ο πατέρας του, Μιχάλης, καταγόταν από τους Βαρβάρους, τη σημερινή Μυρτιά Ηρακλείου. Ο Καζαντζάκης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά γράμματα το 1906, σε ηλικία 23 ετών. Εκείνη τη χρονιά δημοσίευσε το δοκίμιο "Η αρρώστια του Αιώνος", καθώς το μυθιστόρημα "Όφις και Κρίνο".

Ένα χρόνο μετά, μεταβαίνει στο Παρίσι για να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στα νομικά. Εκεί έγινε δέκτης δύο εκ των κυριότερων επιρροών του: Παρακολούθησε τις διαλέξεις του Ανρί Μπερξόν και μελέτησε εντατικά το έργο του Φρίντριχ Νίτσε. Εκτός από τον Μπερξόν και το Νίτσε, ο Καζαντζάκης επηρεάστηκε πολύ και από τον Φρόιντ, τον Βούδα, αλλά και τον Λένιν.

Τον ίδιο χρόνο ξεκινά τη δημοσιογραφική του καριέρα, ενώ τα επόμενα χρόνια βιοπορίζεται κάνοντας μεταφράσεις ξένων έργων στα ελληνικά. Το 1914 γνωρίζει τον ποιητή Άγγελο Σικελιανό με τον οποίο συνδέεται φιλικά και ταξιδεύουν μαζί στο Άγιο Όρος, όπου διέμειναν περίπου 40 ημέρες.Το 1917 γνωρίζει τον Αλέξη Ζορμπά, τον οποίο προσλαμβάνει στην προσπάθειά του να εκμεταλλευτεί ένα λιγνιτωρυχείο στην Πελοπόννησο. Η φιλία του Καζαντζάκη με τον Ζορμπά θα μετουσιωθεί αργότερα σε ένα από τα πιο γνωστά του έργα, το μυθιστόρημα «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Το 1946, ο Καζαντζάκης προτείνεται - μαζί με τον Άγγελο Σικελιανό - για το βραβείο Νόμπελ, από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών. Η υποψηφιότητά του, ωστόσο, δέχτηκε σφοδρή πολεμική από τους συντηρητικούς κύκλους της εποχής. Το 1952 προσβάλλεται από μια μόλυνση, η οποία του στοιχίζει την όραση από το δεξί του μάτι.

Τα επόμενα χρόνια, η Ορθόδοξη Εκκλησία τον κατηγόρησε ως ιερόσυλο με αφορμή αποσπάσματά του από τον «Καπετάν Μιχάλη» και τον «Τελευταίο Πειρασμό».Τελικά, η Εκκλησία της Ελλάδος δεν προχώρησε ποτέ στον αφορισμό του Νίκου Καζαντζάκη, ωστόσο ο «Τελευταίος Πειρασμός» συμπεριλήφθηκε στον Κατάλογο των Απαγορευμένων Βιβλίων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο Καζαντζάκης πέθανε στις 26 Οκτωβρίου του 1957, σε ηλικία 74 ετών. Η Εκκλησία της Ελλάδας αρνήθηκε να τεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα στην Αθήνα. Τελικά, μεταφέρθηκε και εκτέθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, στο Ηράκλειο, χωρίς εκκλησιαστική τελετή. Ο τάφος του βρίσκεται στον προμαχώνα Martinengo, στα ενετικά τείχη της πόλης. Εκεί έχει χαραχτεί η διάσημη επιγραφή «Δεν ελπίζω τίποτα. Δεν φοβούμαι τίποτα. Είμαι ελεύθερος».

Υ.Γ. Αξίζει να επισκεφτείτε το μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, στις Μυρτιές Ηρακλείου ( https://el-gr.facebook.com/kazantzakis.museum )

Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News