Ειδήσεις

ΒΟΑΚ-ΝΟΑΚ & Σπιναλόγκα στη συνάντηση Πετράκη-Θραψανιώτη

Με την αντιπεριφερειάρχη κ. Πελαγία Πετράκη συναντήθηκε την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016 ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Χρήστου Σπίρτζη για τα εγκαίνια του αεροδρομίου Σητείας την προσεχή Τέταρτη.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Μανόλης Κλώντζας και ο κ. Γιώργος Καλλιντέρης, συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου.

Συζητήθηκαν θέματα της αρμοδιότητας του υπουργείου, όπως η ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ και ιδίως τα τμήματα που παραμένουν ημιτελή (Αυχήν Αγκαθιάς-Χαμέζι με συμπληρωματική χρηματοδότηση, η μελέτη Γέφυρα Φρουζή-Παχιάς Άμμου, το τμήμα Καλού Χωριού-Γέφυρα Φρουζή). Ιδιαίτερα για το τμήμα Καλού Χωριού-Γέφυρας Φρουζή τονίστηκε ότι είναι ανάγκη να γίνουν τροποποιήσεις της μελέτης για περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους.

Συζήτηση έγινε επίσης για το ΝΟΑΚ (το Νότιο Οδικό Άξονα), ο οποίος αποτελεί σημαντικό έργο για την περιοχή και την ανάπτυξή της, τόσο για την αξιοποίηση του νέου αεροδρομίου και την τουριστική ανάπτυξη όσο και για την προώθηση αγροτικών προϊόντων.

Ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη ολοκλήρωσης του αρδευτικού έργου για την άρδευση του Οροπεδίου Λασιθίου καθώς και η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου, που είναι έργα συνοδευτικά του φράγματος Αποσελέμη.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα που απασχολούν την Περιφερειακή Ενότητα, όπως το προσωπικό αλλά και θέματα αρμοδιότητας άλλων υπουργείων, όπως η λειτουργία των μονάδων υγείας, με ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβάθμια φροντίδα, το υδατικό δυναμικό, τα φράγματα και τις λιμνοδεξαμενές (Λιθίνες, Αϊ Γιάννης, Χοχλακιές, Κρούστα, Τσιμπιστή).

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η επαπειλούμενη καταστροφή του φοινικόδασους στο Βάι από το σκαθάρι και τονίστηκε ότι απαιτεί άμεσες ενέργειες.

Επίσης, συζητήθηκαν σημαντικά θέματα τουρισμού και πολιτισμού όπως η δημιουργία και η βελτίωση υποδομών στη Σπιναλόγκα για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, ο ηλεκτροφωτισμός και ο περιβάλλων χώρος τα οποία θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στην προσπάθεια για την ένταξη στα Μνημεία της UNESCO. Συμφωνήθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία η αντιπεριφερειάρχης σε συνεργασία με το Δήμο Αγίου Νικολάου για να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους αρμόδιους για την προώθηση της προσπάθειας.

Τέλος, συμφωνήθηκε να υπάρχει συχνότερη επικοινωνία και συνεργασία για τα προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας.

Σχόλια