Ειδήσεις

Με κριτήριο το συμφέρον της χώρας ψήφισαν οι Ηρακλειώτες

Με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, προσήλθαν στην κάλπη οι Κρητικοί. Η διαδικασία στα περισσότερα εκλογικά κέντρα του Ηρακλείου διεξήχθη ομαλά, χωρίς να ταλαιπωρηθεί ο κόσμος και χωρίς να χάσει χρόνο.

Όσοι είχαν δικαίωμα ψήφου έσπευσαν να ψηφίσουν στο κρίσιμο δημοψήφισμα, σε μια διαδικασία με υψηλότατο διακύβευμα, με τους ίδιους αλλά και την Ευρώπη να αγωνιούν για το αποτέλεσμα και με το ερώτημα «τι είναι καλύτερο για τη χώρα αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνάει» να κυριαρχεί στη σκέψη όλων των ψηφοφόρων, αποτελώντας κριτήριο για το "ναι" ή το "όχι" που επέλεξαν να ψηφίσουν.

Αντί για το τι θα ψηφίσει ο καθένας, οι περισσότεροι επέλεξαν σαν θέμα συζήτησης το αν ήταν σωστή η απόφαση του πρωθυπουργού να πάει σε δημοψήφισμα. Πολλοί ήταν εκείνοι που έκριναν σωστή την απόφαση, τονίζοντας πως μετά από πέντε χρόνια μνημονίων, ανεργίας, μιζέριας και πείνας και μετά από ένα 5μηνο αδιέξοδο διαπραγματεύσεων, έπρεπε να πάρει θέση για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα. Άλλοι πάλι υποστήριξαν πως επρόκειτο για μια εντελώς λανθασμένη κίνηση τη δεδομένη χρονική στιγμή και ενώ όλα όδευαν στο να βγούμε από την ύφεση αργά ή γρήγορα.

Κάποιοι επίσης έλεγαν πως, αν δεν μπορεί η κυβέρνηση να πάρει την υπόθεση στα χέρια της και να καταλήξει σε λύση, τότε ίσως και να κρίνεται η ικανότητά της γενικότερα, καταλήγοντας μάλιστα στο συμπέρασμα πως ό,τι αποτέλεσμα και να έχει το δημοψήφισμα και οι όποιες κινήσεις της κυβέρνησης τη Δευτέρα, τις εθνικές εκλογές μέσα στο χειμώνα δε θα τις γλιτώσουμε.

Έχοντας όμως πια όλοι μας δει τα πεπραγμένα και των με και των δε, όπως λέει ο κόσμος, θα βρεθούμε πάλι να διχαζόμαστε αφού δε θα ξέρουμε ποιους να ψηφίσουμε πια, κρίνοντας έτσι ως καλύτερη λύση όλοι μαζί οι πολιτικοί να τα βάλουν κάτω και να μας βγάλουν από το αδιέξοδο.

Ελπίδα πως θα βρεθεί λύση

«Πραγματικά το δημοψήφισμα και ιδιαίτερα το ερώτημα για το οποίο έπρεπε να απαντήσουμε με ένα ναι ή όχι είναι πολύ διλληματικό. Πρόκειται για ένα απόλυτα κρίσιμο σημείο για τη χώρα μας, καθώς κρίνεται το μέλλον μας και των επόμενων γενιών. Ό,τι αποφασίσουμε θα είναι και ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε», τόνισε ο κ. Απόστολος Γρηγοράκης.

«Θεωρώ πως θα έπρεπε να είχαμε αποφύγει όλη αυτή την κατάσταση και να είχε βρεθεί μια λύση από μέρους της κυβέρνησης. Αφού όμως κληθήκαμε να ψηφίσουμε, το κάμαμε με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας μας. Αρκετά πονέσαμε και αρκετά ανεχτήκαμε τόσο καιρό», τόνισε ο κ. Γιώργος Στρατάκης.

«Δε θέλουμε άλλα μέτρα. Δε θέλουμε άλλη φορολογία, άλλη Μέρκελ, Σόιμπλε και Λαγκάρντ. Ποια είναι η αλληλεγγύη της Ευρώπης στα κράτη-μέλη της; Ήξεραν ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο και τόσα χρόνια δεν έκαναν τίποτα για να μας σώσουν. Πρέπει λοιπόν να απαντήσουμε δυναμικά», ανέφερε ο κ. Χάρης Σημαντιράκης.

«Όλοι μας υποφέρουμε, αλλά δεν ξέρουμε πια τι να πιστέψουμε. Δε βλέπω κανείς να νοιάζεται για την Ελλάδα και τους πολίτες της. Μας έχουν διχάσει και δεν ξέρουμε τι είναι πια σωστό για μας και τη χώρα μας», είπε η κα. Σοφία Παπαματθαιάκη.

«Νομίζω πως όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, δυστυχώς, μετά από λίγο καιρό θα συζητάμε πάλι τα ίδια. Έχω την εντύπωση πως πάλι δε θα βγει τίποτα, με αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα να πάμε σε εκλογές. Ίσως θα έπρεπε όλοι οι πολιτικοί να ενωθούν μπας και δούμε καμιά άσπρη μέρα», είπε η κα. Στέλλα Επιτροπάκη.

Τι δήλωσαν οι πολίτες

«Πρόκειται για ένα απόλυτα κρίσιμο σημείο για τη χώρα μας, καθώς κρίνεται το μέλλον μας και των επόμενων γενιών. Ό,τι αποφασίσουμε θα είναι και ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε».

Απόστολος Γρηγοράκης

«Αφού κληθήκαμε να ψηφίσουμε, το κάμαμε με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας μας. Αρκετά πονέσαμε και αρκετά ανεχτήκαμε τόσο καιρό».

Γιώργος Στρατάκης

«Ποια είναι η αλληλεγγύη της Ευρώπης; Ήξεραν ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο και τόσα χρόνια δεν έκαναν τίποτα για να μας σώσουν. Πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά».

Χάρης Σημαντιράκης

«Δε βλέπω κανείς να νοιάζεται για την Ελλάδα και τους πολίτες της. Μας έχουν διχάσει και δεν ξέρουμε τι είναι πια σωστό για μας και τη χώρα μας».

Σοφία Παπαματθαιάκη

«Έχω την εντύπωση πως πάλι δε θα βγει τίποτα, με αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα να πάμε σε εκλογές. Ίσως θα έπρεπε όλοι οι πολιτικοί να ενωθούν».

Στέλλα Επιτροπάκη

Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια