default-image

Αντιδράσεις σε Ακρωτήρι και Σητεία για το χωροταξικό (video)

Κρήτη
Αντιδράσεις σε Ακρωτήρι και Σητεία για το χωροταξικό (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τις κόκκινες γραμμές στα βόρεια παράλια της Κρήτης από Χανιά μέχρι Παχιά Άμμο στην Ιεράπετρα, οι οποίες εμφανίζονται ως χωροταξικά κορεσμένες περιοχές και στις οποίες μπαίνει φραγμός στη δημιουργία νέων τουριστικών υποδομών, οι αντιδράσεις γύρω από το νέο χωροταξικό σχέδιο της Κρήτης κλιμακώνονται και σε σχέση με τη χωροθέτηση οχλουσών δραστηριοτήτων.

«Γνωρίζουμε τις απόψεις του υπουργείου, που έχει καθορίσει τρία ενεργειακά κέντρα στην Κρήτη. Το ένα είναι στον Αθερινόλακκο, το άλλο στην Κορακιά και το τρίτο στα Χανιά. Γύρω από αυτά υπάρχουν διαφωνίες και σωστά υπάρχουν», ανέφερε χθες, στο πλαίσιο της παρουσίασης του χωροταξικού σχεδιασμού στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής.

Δήμος Χανίων, φορείς και κάτοικοι του Ακρωτηρίου τραβούν τη δική τους κόκκινη γραμμή στο χωροταξικό σχεδιασμό που προβλέπει ενεργειακό κόμβο στην περιοχή.

«Τέρμα πια. Το Ακρωτήρι δεν αντέχει άλλο. Δεν μπορεί να συνεχίσει να τα φιλοξενεί όλα. Εδώ έχουμε την αμερικανική βάση, το αεροδρόμιο Χανίων, τον Κουρουπητό. Ε, νισάφι πια», ξεσπούν οι κάτοικοι, που διαμηνύουν πως το Ακρωτήρι δε θα γίνει η χαβούζα οχλουσών δραστηριοτήτων, και προειδοποιούν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_tbwkca1x/

Σφοδρές αντιδράσεις καταγράφονται, ωστόσο, και στο άλλο άκρο του νησιού, συγκεκριμένα στο δήμο Σητείας.

«Δε θέλουν τουριστική ανάπτυξη στη Σητεία και στη δημοτική ενότητα Ιτάνου», υποστηρίζει ο δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης, ο οποίος αφήνει αιχμές για τη στάση της μελετητικής ομάδας, που βάζει ταφόπλακα στην τουριστική ανάπτυξη της Σητείας.

«Δυστυχώς, η επικεφαλής μελετήτρια, η κ. Κλουτσινιώτη, προσπαθεί για άλλη μια φορά εντέχνως να περάσει τη δική της προσωπική λογική. Λογική που επί της ουσίας οδηγεί στον ενταφιασμό - και το τονίζω αυτό - ενταφιασμό των τουριστικών επενδύσεων στην περιοχή μας. Ούτε μια τουριστική κλίνη δεν πρόκειται να γίνει στη δημοτική ενότητα Ιτάνου. Αν χάσουμε και αυτήν την ευκαιρία, τότε θεωρώ πως θα πρέπει να δούμε σοβαρά πλέον το θέμα της μετανάστευσής μας», ανέφερε οργισμένος ο δήμαρχος Σητείας.

«Θέλουμε μια ανάπτυξη βιώσιμη, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον», ανέφερε ο κ. Καλογερής, με φόντο το κομμάτι του χωροταξικού που αφορά στις ανανεώσιμες πηγές. Εδώ υπάρχει ένας σχετικός καταμερισμός, καθώς προβλέπονται 8 ζώνες ΑΠΕ στην Κρήτη, από 2 σε κάθε περιφερειακή ενότητα.

(Στη φωτογραφία, από τη χθεσινή εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου χωροταξικού σχεδίου για την Κρήτη, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου)

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News