default-image

"Φράκαρε" από κόσμο το Κοινωνικό Παντοπωλείο στο Ηράκλειο

Κρήτη
"Φράκαρε" από κόσμο το Κοινωνικό Παντοπωλείο στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα που βαθαίνει η φτώχια στην Κρήτη, κοινωνικές δομές για την αντιμετώπιση της φτώχιας όχι μόνο δεν ενισχύονται από το κράτος αλλά κινδυνεύουν να καταρρεύσουν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και με το προσωπικό να παραμένει απλήρωτο από τις αρχές του χρόνου. Μετά το Ανοικτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, τα προβλήματα είναι έντονα και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Ηρακλείου, όπου η λίστα αναμονής αγγίζει τις 680 οικογένειες.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_ec0lj7li/

Λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης, δε θα υπάρξει νέα πρόσκληση σε ωφελούμενους για τη δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου, γεγονός που σημαίνει ότι οι οικογένειες αυτές μπαίνουν οριστικά στον πάγο μέχρι και τη λήξη του προγράμματος, το οποίο έχει παραταθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το υπουργείο Εργασίας παρουσίασε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε 150.000 νοικοκυριά, επίδομα ενοικίου και συσσιτίου. Οι αιτήσεις για το επίμαχο πρόγραμμα ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Ωστόσο, αν είχαν εξασφαλιστεί κονδύλια, υπήρχε η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν 600 και όχι 300 οικογένειες, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει ο συντονιστής του δικτύου.

«Δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των ωφελουμένων. Αν όμως είχαμε την απαιτούμενη χρηματοδότηση και αν υπήρχε συντονισμός, θα μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε ακόμα και το διπλάσιο αριθμό», τόνισε ο συντονιστής του δικτύου κ. Χρήστος Τζαμούσης.

Πρόσφατα, 45 οικογένειες που συμπλήρωσαν χρόνο αφαιρέθηκαν από την επίμαχη λίστα και αναπληρώθηκαν από 45 άλλες οικογένειες, ενώ 580 συνολικά οικογένειες αναπληρώθηκαν από άλλες την τελευταία διετία. «Μετά από αυτό, είναι σε απόγνωση και οι ωφελούμενοι και οι εργαζόμενοι στις δομές διότι παραμένουν απλήρωτοι», πρόσθεσε ο κ. Τζαμούσης.

Η οικογένεια της κ. Γκολφίνου είναι μια από τις οικογένειες που δε θα εξασφαλίζουν πλέον τσάντες με τρόφιμα μια φορά το μήνα. «Μου δήλωσαν έτσι ξαφνικά και απρόοπτα ότι δεν έχω εγκριθεί. Με πείραξε όμως η κουβέντα μιας κοπέλας που μου είπε κατά γράμμα "ευκαιρία να πεινάσετε", κάνοντας με να νιώσω κατώτερη», είπε γεμάτη πόνο και θλίψη για την τροπή αυτή η κ. Γκολφίνου. Από την άλλη πλευρά, αρμόδιοι της συγκεκριμένης δομής διαψεύδουν τα όσα υποστήριξε η κ. Γκολφίνου.

Σημειώνεται πως το 2013 οι ωφελούμενες οικογένειες από το Κοινωνικό Παντοπωλείο "Δίκτυο Φτώχιας" ανέρχονταν στις 150. Το 2014 αυξήθηκαν στις 300, ενώ αυτήν τη στιγμή σε αναμονή βρίσκονται 680 οικογένειες. Αριθμοί που αποδεικνύουν και το μέγεθος της ανάγκης, όπως αυτή παρουσιάζεται στην πόλη μας.

Κοινωνικό Παντοπωλείο "Δικτύου Φτώχιας"

150 οικογένειες

300 οικογένειες

Σε αναμονή... 680 οικογένειες

Υποβολή αιτήσεων

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, όπως προαναφέραμε, η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα που αφορά στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα. Στα μέτρα περιλαμβάνεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε 150.000 νοικοκυριά, ενώ θα προηγηθεί η επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος «ατελώς» σε όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας. Προβλέπεται, επίσης, επίδομα ενοικίου σε 30.000 νοικοκυριά, αλλά και η παροχή επιδόματος συσσιτίου. Τα εισοδήματα των δικαιούχων ετησίως δε θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 2.400 ευρώ για μεμονωμένο άτομο και τα 3.600 ευρώ για ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος και κατά 600 ευρώ ετησίως για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ ετησίως.

Και μπορεί το επίδομα ενοικίου να είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο, όπως όμως ανακοινώθηκε, αν ο ιδιοκτήτης έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία, τότε θα γίνεται συμψηφισμός.

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News