Ειδήσεις

"Παραμένει το αίτημά μας για δίκαιο φορολογικό σύστημα"

Το βαρύτερο φορτίο φόρων και ασφαλιστικών εισφορών σηκώνει η μέση ελληνική οικογένεια ανάμεσα στις 34 χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Για τους οικογενειάρχες φόροι και ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων "τρώνε" το 43,4% της αμοιβής τους, όταν στις χώρες του ΟΟΣΑ ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 26,9%. Για τους εργαζόμενους χωρίς παιδιά ο μέσος εργαζόμενος δίνει το 40,4% της αμοιβής του σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, από 39,1% το 2000.

Η διαχρονική εξέλιξη της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των εργαζομένων στην Ελλάδα δείχνει επιδείνωση συνολικά για τους φορολογουμένους το διάστημα 2000-2014. Στο μεσοδιάστημα υπήρξαν σαφώς καλύτερες περίοδοι, αλλά υπήρχαν και χειρότερα. Η κορύφωση της μέσης επιβάρυνσης εμφανίζεται τη διετία 2011-2012, όταν στις λοιπές χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ επικρατούσαν σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών ελεύθερων επαγγελματιών νομού Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης, μιλώντας στο Ράδιο 9,84, επανέλαβε τις θέσεις των φοροτεχνικών για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Επισήμανε παράλληλα πως στην έκθεση του ΟΟΣΑ δεν περιλαμβάνεται η επιβάρυνση των πολιτών με την έκτακτη φορολογία των τελευταίων ετών που είναι δυσβάστακτη για το μέσο Έλληνα φορολογούμενο.

Την ίδια ώρα στην προετοιμασία του φορολογικού νομοσχεδίου προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει αύξηση του φόρου πολυτελείας, παρακολούθηση των ψηφιακών εμπορικών συναλλαγών, ποινικές διώξεις και φοροδιαφυγή και είσπραξη "ξεχασμένων" τελών.

Τα μέτρα που παρουσίασε και συζητεί το υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών και θα έχουν άμεση εφαρμογή είναι τα εξής:

-Αυτόματη απόδοση του ΦΠΑ μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών. 

-Παρακολούθηση των ψηφιακών εμπορικών συναλλαγών.

-Αύξηση του φόρου πολυτελείας. 

-Περαίωση φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια. 

-Ηλεκτρονική παρακολούθηση κυκλωμάτων φοροδιαφυγής.

-Βελτίωση του μηχανισμού είσπραξης δημοσίων εσόδων.

-Ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγή. 

-Είσπραξη "ξεχασμένων" τελών. 

-Επιβολή τέλους αδειών στη λειτουργία ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών. 

Σχόλια