Ειδήσεις

Απειλούνται με λουκέτο επειδή δεν έχουν σύστημα αυτοελέγχου

Σήμερα γιορτάζεται παγκοσμίως η Ημέρα Υγείας, η οποία είναι αφιερωμένη στην Ασφάλεια Τροφίμων, ωστόσο η Ελλάδα προχωρά με αργά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Την ώρα που ειδικοί τονίζουν την ανάγκη βελτίωσης της ασφάλειας των τροφίμων από το αγρόκτημα έως το πιάτο, στη χώρα μας δεν υπάρχει η σχετική νομοθεσία ώστε επιχειρήσεις τυποποίησης φυτικών προϊόντων (λάδι, κρασί, κηπευτικά, φρούτα κ.ά.) να εγκαταστήσουν συστήματα αυτοελέγχου, όπως συμβαίνει εδώ και 13 χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βάσει σχετικού κανονισμού του 2002!

Και το παράδοξο είναι ότι δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα το νομικό πλαίσιο για την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας τροφίμων σε επιχειρήσεις μεταποίησης φυτικών προϊόντων με ευθύνη του αρμόδιου υπουργείου!!!

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία - 8 στα 10 - τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στην Κρήτη δεν έχουν εγκαταστήσει συστήματα αυτοελέγχου ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η ποιότητα των τροφίμων, κάτι που προκαλεί εύλογη ανησυχία.

«Είναι ηθική υποχρέωση όλων όσων εμπλέκονται στη διαδικασία των τροφίμων», δηλώνει στην "ΚΡΗΤΗ ΤV" o διευθύνων σύμβουλος, επιστημονικός υπεύθυνος Βιοερευνητικών Εργαστηρίων Αλέξανδρος Στεφανάκης, ο οποίος αποδίδει το όλο πρόβλημα στην έλλειψη ενημέρωσης από το κράτος προς τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, οι οποίες απειλούνται όχι μόνο με τσουχτερά πρόστιμα αλλά και με αφαίρεση άδειας καταστήματος.

Εξαίρεση ωστόσο αποτελούν επιχειρήσεις τυποποίησης φυτικών προϊόντων που εξάγουν προϊόντα σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού αλλά και σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, όπου απαιτείται ο αυτοέλεγχος μετά από πιέσεις της αγοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από το 2012, καταστήματα λιανικού εμπορίου (καταστήματα τροφίμων και ποτών, εστιατόρια, ταβέρνες, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, χώροι μαζικής εστίασης, περίπτερα κ.ά.) θα πρέπει να εγκαταστήσουν συστήματα αυτοελέγχου, διαδικασία που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αδειοδότησή τους.

Αν και εφαρμόζεται για τις νέες επιχειρήσεις, οι παλιές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και σε ποσοστό άνω του 80% δεν έχουν κινήσει τις σχετικές διαδικασίες, ως οφείλουν, πρόβλημα που φαίνεται να αποδίδεται στην έλλειψη ενημέρωσης από το κράτος.

Αντιθέτως, στις επιχειρήσεις μεταποίησης ζωικών τροφίμων έχουν εγκατασταθεί συστήματα αυτοελέγχου HACCP, με το νησί μας να βρίσκεται σε ένα καλό επίπεδο, όπως συμβαίνει και στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και στα εργοστάσια ζωοτροφών.

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια