Ειδήσεις

Τρίτεκνη οικογένεια έσωσε την περιουσία της

Το Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας, με Προσωρινή Διαταγή του, έσωσε την περιουσία αγροτών, τρίτεκνης οικογένειας, η οποία είναι υπερχρεωμένη με το συνολικό ποσό των 105.192,02 ευρώ, ως οφειλέτες και εγγυητές αλλήλων.

Οικογένεια τρίτεκνων αγροτών, ηλικίας 47 ετών, ο σύζυγος και 37 ετών η σύζυγος, έσωσε όλη της την περιουσία, με Προσωρινή Διαταγή του Ειρηνοδικείου Ιεράπετρας, μέχρι το έτος 2016, όπου θα γίνει επανασυζήτηση της αίτησης.

Αναλυτικά και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, η οποία ανέλαβε από την αρχή τη στήριξη και συμβουλευτική καθοδήγηση ένταξης, στον 3869/2010, την  υπερχρεωμένη οικογένεια, της οποίας είναι μέλη της πρόκειται, για οικογένεια δανειοληπτών αγροτών, η οποία λόγω οικονομικής κρίσης και ύφεσης της χώρας, είδε το εισόδημά της να μειώνεται και να νιώσει αδυναμία ανταπόκρισης των δόσεών της, στις τράπεζες.

Πάρα ταύτα πρότειναν να καταβάλλουν για την κάλυψη των οφειλών τους 300 ευρώ, ο σύζυγος και 200 ευρώ, η σύζυγος.

Επί της ουσίας της υπόθεσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση, το εισόδημα που διαθέτει η οικογένεια είναι 1500 ευρώ μηνιαίως, από τα γεωργικά εισοδήματα.

Το εκτιμώμενο κόστος διαβίωσης της οικογένειας, ανέρχεται στο ποσό των 1.000,00 ευρώ.

Περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει η οικογένεια είναι:  

Δε διαθέτουν κατοικία, φιλοξενούνται στην πατρική κατοικία, της συζύγου.

Ο σύζυγος διαθέτει:

α) Αγροτεμάχια, με ελαιόδενδρα, αμπελώνες και αγροτεμάχια με θερμοκήπια.

β) Αγροτικό αυτοκίνητο, εμπορικής αξίας, περίπου 5000,00 ευρώ.

Το Ειρηνοδικείο της Ιεράπετρας, σύμφωνα με το πρακτικό αποτυχίας του προδικαστικού συμβιβασμού, μεταξύ των διαδίκων, όπως προβλέπεται στο άρθρο  11 (παρ. 1, 8, 2) του νόμου 4161/2013, του ίδιου δικαστηρίου και αφού διαπίστωσε ότι η οικογένεια των   δανειοληπτών πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής της στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010 (νόμος Κατσέλη), εφόσον πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, στερούμενα πτωχευτικής ικανότητας, που έχουν   ήδη περιέλθει σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών τους, τους  χορήγησε Προσωρινή Διαταγή, με το παρακάτω περιεχόμενο.

1) Δέχεται το αίτημα χορήγησης προσωρινής Διαταγής και για τους δύο.

2) Απαγορεύει στους πιστωτές μέχρι 21-10-2016, (ημερομηνία επανεξέτασης) τη λήψη κάθε καταδιωκτικού μέτρου εναντίον τους.

3) Υποχρεώνει τους αιτούντες, σε μηνιαίες καταβολές δόσης, το ποσό των 280 ευρώ, για όλα τα δάνεια, που αναγράφονται στην αίτηση, συμμέτρως διανεμόμενο.

Συμπερασματικά για την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, η απόφαση αυτή θεωρείται, μία απόφαση διάσωσης των περιουσιακών στοιχείων, εξάλειψης ανασφάλειας και φόβου είναι σύμφωνα με τις διατάξεις και το πνεύμα του Νόμου Κατσέλη, (ν.3869/2010 καθώς ο δικαστής κατανοώντας την αγχωτική περίοδο που περνούν οι δανειολήπτες, βιώνοντας την πρωτοφανή ύφεση, δέχτηκε την αίτηση, χορηγώντας Προσωρινή Διαταγή, καθότι με την Προσωρινή Διαταγή, σώζεται το σύνολο της  περιουσίας της τρίτεκνης οικογένειας προσωρινά, από τα καταδιωκτικά μέτρα των τραπεζών.

Σημειωτέον ότι εδώ οι δανειολήπτες δεν προσέφυγαν στο Νόμο 3869/2010, για να σώσουν το σπίτι τους, αλλά για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, κατά τη σημερινή οικονομική δυσκολία τους, αλλά και για να πάρουν μια ομπρέλα προστασίας από τα καταδιωκτικά μέτρα των τραπεζών.

Για ενημέρωση-ένταξη στο νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση, στα τηλ. 28210/92.306, 28210/92.666 και 28420/20.140.

Σχόλια