Ειδήσεις

Ερώτηση Δερμιτζάκη για τα προβλήματα στη λειτουργία ΓΕΦ

Ερώτηση για τα προβλήματα στη λειτουργία των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων  Σητείας και Ιεράπετρας, κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου κ. Κωστής Δερμιτζάκης.

Ειδικότερα στην ερώτησή του αναφέρει τα εξής:

«Τεράστια προβλήματα παρατηρούνται  στην λειτουργία των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων (Γ.Ε.Φ) στις πόλεις, Σητεία και Ιεράπετρα στο νομό Λασιθίου,  λόγω της κατάργησης των αντίστοιχων Δ.Ο.Υ. από τις προηγούμενες  μνημονιακές κυβερνήσεις καθώς και λόγω της τραγικής υποστελέχωσης των συγκεκριμένων γραφείων.

Πιο συγκεκριμένα στη Σητεία ο συνολικός αριθμός υπαλλήλων ανέρχεται στους δέκα με δύο από αυτούς να στελεχώνουν το ΓΕΦ Σητείας, δύο να βρίσκονται σε άδεια λοχείας και έξι να μετακινούνται καθημερινά από τη Σητεία προς τη ΔΟΥ Αγίου Νικολάου.

Οι δύο υπάλληλοι του ΓΕΦ Σητείας παίρνουν άδεια με μεγάλη δυσκολία διότι όταν λείψει ο ένας, ο εναπομείναντας δεν μπορεί να καλύψει το φόρτο εργασίας. Ο χώρος εργασίας τους είναι κτιριακά ακατάλληλος και με ελλιπή εξοπλισμό, την ώρα που ο εξοπλισμός της προηγούμενης Δ.Ο.Υ. Σητείας είναι αποθηκευμένος και σε  αχρηστία.

Αντίστοιχα και τα προβλήματα στο Γ.Ε.Φ. Ιεράπετρας όπου επίσης το γραφείο λειτουργεί σε χώρο ακατάλληλο και μόνο με δύο υπαλλήλους  να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στον τεράστιο φόρτο εργασίας.

Οι πολίτες των δύο αυτών πόλεων, υπόκεινται σε καθημερινή πολλές φορές ταλαιπωρία προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις συναλλαγές τους που σχετίζονται με την εφορία, διανύοντας δεκάδες χιλιόμετρα σε ένα απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο προκειμένου να μεταβούν στη ΔΟΥ Αγίου Νικολάου, με μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Επειδή στη Σητεία και στην Ιεράπετρα δραστηριοποιούνται δεκάδες επιχειρήσεις, δίχως να μπορούν να εξυπηρετηθούν έγκαιρα και σωστά παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού των συγκεκριμένων γραφείων.

Επειδή δεν μπορεί να λειτουργήσει ταμείο με 2 υπαλλήλους, δεν έχει κανείς υπογραφή προϊσταμένου και για χαρτόσημα ή παράβολα αναγκάζονται οι πολίτες των 2 αυτών πόλεων να μεταβαίνουν στον Άγιο Νικόλαο.

Ερωτάται ο κ. υπουργός

Αν προτίθεται να στελεχώσει  άμεσα και να αναβαθμίσει τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες των συγκεκριμένων γραφείων».

Σχόλια