Ειδήσεις

"Ο γερμανικός λαός γνωρίζει τις υποχρεώσεις της Γερμανίας"

«Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των αξιώσεών της, ούτε βέβαια υπάρχει απόφαση της Χάγης για το αντίθετο, όπως λένε οι Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι», είπε μιλώντας χθες στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη ο ιστορικός και δημοσιογράφος Έμπεχαρντ Ρόντχολντς. Αντίθετα με πολλούς και το τι υποστηρίζουν, ο Έμπεχαρντ Ρόντχολντς είπε ότι «ο γερμανικός λαός γνωρίζει και μαθαίνει για τις υποχρεώσεις της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας», προσθέτοντας ότι «είναι η ώρα το θέμα αυτό να συζητηθεί κι από τις δύο πλευρές».

Το θέμα υπάρχει και, όπως είπε, τα γερμανικά μέσα αναφέρονται καθημερινά σε αυτό. «Αυτές τις ημέρες μάλιστα είχαμε πολύ σοβαρές εκπομπές στα γερμανικά κανάλια για το αναγκαστικό δάνειο, δίνοντας την ευκαιρία τόσο σε Έλληνες όσο και σε Γερμανούς να μιλήσουν για όλα και μάλιστα με σοβαρά επιχειρήματα, υποστηρίζοντας ο καθένας την άποψη του. Τώρα, όσον αφορά τις εφημερίδες και τα επαίσχυντα σχόλια, είναι ένα διαφορετικό θέμα. Αναφέρθηκαν βέβαια και σε αυτό που είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης στη Βουλή των Ελλήνων και συγκεκριμένα στη συζήτηση για τις επανορθώσεις. Όμως, από όλη τη συζήτηση, που την άκουσα ολόκληρη και ήταν πολύ σοβαρή, αναφέρουν μόνο τη συγκεκριμένη φράση του υπουργού. Ότι, δηλαδή, προτίθεται να υπογράψει την απόφαση του Αρείου Πάγου από το 2000, σχετικά με το θέμα της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων. Όμως, πρόσθεσε και κάτι άλλο που δεν το αναφέρουν καν. Είπε πως η τελική του απόφαση θα εξαρτηθεί από την πολυπλοκότητα της υπόθεσης αλλά και από ζητήματα ευρύτερων εθνικών διαστάσεων. Πράγμα που σημαίνει ότι η δήλωσή του δεν ήταν και τόσο καθαρή. Όπως επίσης, δεν ειπώθηκε ποτέ στις εκπομπές κάτι άλλο από την όλη συζήτηση στη Βουλή. Και για τις συζητήσεις γύρω από τις κλοπές αρχαιοτήτων, καθώς και για τα άλλα θέματα που εκκρεμούν», είπε ο κ. Ρόντχολντς, δίνοντας ένα κλίμα της πληροφόρησης που υπάρχει γύρω από το ζήτημα στα μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, στην ερώτηση αν θεωρεί ότι κακώς άνοιξε αυτή η συζήτηση στην παρούσα χρονική στιγμή, απάντησε ότι «την όλη κουβέντα δεν την ξεκίνησε η κυβέρνηση Τσίπρα στη Βουλή. Η διακομματική επιτροπή συζητά το θέμα εδώ και καιρό. Από την εποχή κυβέρνησης Σαμαρά. Το ότι βέβαια έγινε τώρα από την ολομέλεια της Βουλής είναι άλλο θέμα. Εμείς όμως εδώ στη Γερμανία δεν έχουμε το δικαίωμα να το κρίνουμε αυτό με αυτούς τους τόνους που διαβάζουμε στις εφημερίδες. Ότι δηλαδή ήταν θρασύτατη η απόφαση και η ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης. Αυτό το ύφος εμένα δε μου αρέσει. Εδώ είναι η χώρα των δραστών για αυτό και θα ήταν καλό να υπήρχαν λίγο πιο χαμηλοί τόνοι».

Προχωρώντας την κουβέντα στο ότι η Γερμανία συνεχίζει να απαντά με το ίδιο μότο, λέγοντας πως τα θέματα αυτά έχουν κλείσει, και στο αν προκύπτει σήμερα με τις δικές του έρευνες ότι έχει παραιτηθεί η Ελλάδα των δικαιωμάτων της, ο κ. Έμπεχαρντ Ρόντχολντς τόνισε συγκεκριμένα: «Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ. Έχει ζητήσει και τις επανορθώσεις και την πληρωμή του αναγκαστικού δανείου επανειλημμένως». Όμως η Γερμανία, όπως είπε, πάντα έλεγε «περιμένετε, καθώς δεν είναι ακόμα ώρα να συζητηθεί κάτι τέτοιο καθότι υπάρχει η συνθήκη του Λονδίνου». Αλλάζει όμως τώρα τη στάση της, λέγοντας πως πια είναι αργά να συζητιούνται τέτοια θέματα. Αυτό είναι «παράλογο», όπως το χαρακτήρισε, προσθέτοντας ότι μέσα σε όλα αυτά η Γερμανία «θέτει μπροστά την απόφαση της Χάγης. Όμως η Χάγη δεν αποφάσισε ότι το θέμα τελείωσε. Η Χάγη έβγαλε απόφαση συγκεκριμένα για το θέμα της ετεροδικίας και για τις απαιτήσεις ατόμων όπως της περιοχής του Διστόμου. Και όχι για τις επανορθώσεις εν γένει. Όμως ο κόσμος δεν ξέρει όλες αυτές τις λεπτομέρειες».

«Ο γερμανικός λαός γνωρίζει...»

Φτάνοντας πάντως στο καίριο ερώτημα τι ξέρουν οι γενιές των Γερμανών για τα ζητήματα αυτά και αν συστηματικά μετά το 1950 έχουν επίγνωση για το τι συνέβη στην κατοχή της Κρήτης, ο κ. Ρόντχολντς τόνισε: «Για την πρώτη μεταπολεμική γενιά, στην οποία ανήκω εγώ, μπορώ να σας φέρω ένα απλό παράδειγμα. Έχω κάνει περίπου 7 ταξίδια στην Ελλάδα και ως μαθητής ακόμα, χωρίς να ξέρω τίποτα για τα εγκλήματα πολέμου. Όταν ήρθα πρώτη φορά στην Κρήτη, δεν είχα ιδέα και οι Κρητικοί δε μου είπαν τίποτα. Οι επόμενες γενιές ξέρουν πολύ περισσότερα. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Αργύρης Σφουντούρης πήγε στα γερμανικά δικαστήρια ζητώντας προσωπική αποζημίωση και έτσι έγιναν γνωστά όλα μέσω του Τύπου. Παράλληλα υπάρχουν οργανώσεις νέων που ασχολούνται με το θέμα. Και κάπως έτσι και εμείς από τη δεκαετία του '80 ξεκινήσαμε στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις να κάνουμε εκπομπές για όλα αυτά, με πολλή καθυστέρηση όμως, πρέπει να υπογραμμίσω. Ωστόσο πληροφόρηση υπάρχει». Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση με το ερώτημα «πού θα έπρεπε τελικά να οδηγηθούν ελληνική και γερμανική κυβέρνηση»,ο κ. Ρόντχολντς είπε πως «αυτό που πρέπει να γίνει είναι συζήτηση». Επισημαίνοντας, μάλιστα, πως «αυτή η άρνηση που επικρατεί αυτή τη στιγμή νομίζω πως είναι μια πολύ κακή στάση που επηρεάζει το πολιτικό κλίμα», κάλεσε και τις δυο κυβερνήσεις να κάτσουν στο τραπέζι.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια