Ειδήσεις

Έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 800.000 € ζητά η ΔΕΥΑΗ

Μάχη για την εξασφάλιση κονδυλίων δίνει η δημοτική Αρχή Ηρακλείου μετά τις εκτεταμένες ζημιές στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΗ στην περιοχή της Φοινικιάς, από τις πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές οι οποίες προκάλεσαν την υπερχείλιση του ποταμού Γιόφυρου.

Μετά τις εικόνες βιβλικής καταστροφής στις εγκαταστάσεις της Επιχείρησης, οι οποίες παραμένουν εκτός λειτουργίας, με τα λύματα να καταλήγουν στη θάλασσα, χωρίς καμία απολύτως επεξεργασία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το θαλάσσιο περιβάλλον, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ ζητά από τους υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ενώ ήδη ο δήμαρχος Ηρακλείου ζητά από τα συναρμόδια υπουργεία την καταβολή της πρώτης δόσης για την άμεση αποκατάσταση των βλαβών.

Την ίδια ώρα, η Επιχείρηση παραλαμβάνει ηλεκτρολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό ώστε από την ερχόμενη Τρίτη να τεθεί σε λειτουργία λίγο παραπάνω από το ήμισυ των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού.

Με έγγραφό του προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, κ. Νίκος Φακουρέλης, ζητά έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 800.000 ευρώ, καθώς, όπως επισημαίνει, τα χρηματικά διαθέσιμα της Επιχείρησης είναι ελάχιστα και μόλις μετά βίας καλύπτουν τις μηνιαίες απολύτως αναγκαίες δαπάνες.

Όλα τα κτίρια κατακλύστηκαν από λασπόνερα που κυμαινόταν από μισό μέτρο έως 2,5 μέτρα, γεγονός που είχε ως συνέπεια τη βίαιη διακοπή της ηλεκτροδότησης του Βιολογικού Καθαρισμού, ενώ μεγάλες ήταν οι ζημιές στους ηλεκτρονικούς πίνακες και στις ηλεκτρονικές συσκευές.

Στο επείγον έγγραφο προς τους συναρμόδιους υπουργούς, γίνεται μια περιγραφή της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στη ΔΕΥΑΗ, όπου οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, τα οχήματα και σχεδόν το σύνολο του εξοπλισμού της έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Παράλληλα, επισημαίνονται οι κίνδυνοι για το περιβάλλον εξαιτίας της μη λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού, τονίζοντας την ανάγκη καταβολής έκτακτης χρηματικής βοήθειας προς της ΔΕΥΑΗ.

Εντωμεταξύ, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε στις 20 Ιανουαρίου να τεθεί και πάλι σε λειτουργία ένα μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού ώστε να επιτρέψει την επεξεργασία των λυμάτων σε ποσοστό 75-80%.

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια