Ειδήσεις

Πρόεδροι συνεταιριστικών οργανώσεων σε "ομηρία"

Σφίγγει η θηλιά γύρω από το λαιμό των προέδρων συνεταιριστικών οργανώσεων της Κρήτης που καλούνται να αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις του νόμου για χρέη προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν συσσωρευτεί για δεκαετίες στους ισολογισμούς των οργανώσεων και τώρα οι ίδιοι ως πρόεδροι βρίσκονται υπόλογοι σε προσωπικό επίπεδο, αφού λαμβάνονται μέτρα εις βάρος τους ως ιδιώτες.

«Με καταστρέφουν επαγγελματικά και προσωπικά», δηλώνει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχανών Γιάννης Καλοχριστιανάκης. Πρόκειται για μια από τις δεκάδες περιπτώσεις σε όλη την Κρήτη που βρέθηκε ξαφνικά "υπό ομηρία" εξαιτίας των οικονομικών υποχρεώσεων της οργάνωσης της οποίας ηγείται.

Από το 1996 οι οφειλές του Αγροτικού Συνεταιρισμού προς το ΙΚΑ ανέρχονται σε 1.243.376 ευρώ. Γι' αυτό το ποσό το ΙΚΑ "μπλόκαρε" το προσωπικό ασφαλιστικό μητρώο του προέδρου του Συνεταιρισμού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα και έτσι να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στην επαγγελματική του δραστηριότητα. «Κλήθηκα από τους συγχωριανούς μου πριν από ένα χρόνο να βοηθήσω το Συνεταιρισμό. Ένα χρόνο μετά βρίσκομαι εγκλωβισμένος ως επαγγελματίας. Με καταστρέφουν επαγγελματικά για τα χρέη του Αγροτικού Συνεταιρισμού που παρέλαβα πριν από ένα χρόνο», τονίζει απογοητευμένος ο κ. Καλοχριστιανάκης.

Εφόσον δε βρεθεί λύση τόσο για την περίπτωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχανών, όσο και άλλων, τότε δεν αποκλείεται ως λύση-μονόδρομος να επιλεγεί το "λουκέτο". Όπως λένε καλά γνωρίζοντες, «κανείς δεν πρόκειται να διαδεχθεί μια οργάνωση ή ένα σύλλογο υπό το βάρος των χρεών και "υποθηκεύοντας" ταυτόχρονα την επαγγελματική του δραστηριότητα με ανυπολόγιστες επιπτώσεις σε προσωπικό επίπεδο».

Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και άλλοι νυν και πρώην πρόεδροι συνεταιρισμών, Ανώνυμων Εταιρειών - π.χ. ΟΦΗ - και κάθε σχήματος που έχει φορολογική δραστηριότητα και οφείλει προς το Δημόσιο (ΙΚΑ, εφορία κ.α.). Με αυτά τα δεδομένα όλο και περισσότεροι αρνούνται να αναμειχτούν σε κοινές προσπάθειες είτε στον αγροτικό χώρο είτε στον αθλητισμό ή ακόμη και στον πολιτισμό.

Του Χρήστου Κώνστα

Σχόλια