Ειδήσεις

Ιεράπετρα-Σητεία διαμαρτύρονται για παρακράτηση επιδοτήσεων

Ανάστατοι λόγω της απόφασης να γίνεται συμψηφισμός των κοινοτικών επιδοτήσεων με τα ληξιπρόθεσμα χρέη των αγροτών, είναι οι κάτοικοι της Ιεράπετρας και της Σητείας.

Οι αγρότες της περιοχής συνέταξαν νέα επιστολή διαμαρτυρίας  και την απέστειλαν στον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Με την επιστολή εκφράζουν την αγανάκτηση τους για την απόρριψη της τροπολογίας που κατέθεσαν την περασμένη Πέμπτη 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και 21 της Ν.Δ. προκειμένου να  αποσυρθεί η δυνατότητα να σημψηφίζονται οι κοινοτικές επιδοτήσεις με τα ληξιπρόθεσμα χρέη των αγροτών.

"Οι αγρότες της περιοχής μας είναι ανάστατοι λόγω της απόρριψης, χωρίς καν να τεθούν σε ψηφοφορία, οι τροπολογίες που κατέθεσαν βουλευτές για την μη παρακράτηση των κοινοτικών ενισχύσεων των αγροτών για τυχών οφειλές προς ΟΓΑ, ΕΛΓΑ Εφορίες κ.α.", αναφέρουν οι αγροτικοί φορείς της Ιεράπετρας και της Σητείας.

Και η επιστολή συνεχίζει: "Το γεγονός αυτό μας δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες και έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις Υπουργών της Κυβέρνησής σας. Τη στιγμή μάλιστα που με τροπολογία που ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο και με την προσθήκη που προβλέπει ότι «κατόπιν σχετικής συμφωνίας με την ΗΔΙΚΑ Α.Ε., οι φορείς που καταβάλλουν πάσης φύσεως, πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις, μπορούν να αποστέλλουν οι ίδιοι στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα ποσά προς πίστωση των δικαιούχων και τα ποσά προς πίστωση των λογαριασμών των ασφαλιστικών οργανισμών κατόπιν της ανωτέρω διασταύρωσης και αποστολής των αναγκαίων στοιχείων από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ στους ανωτέρω φορείς». Με την τροποποίηση προσθήκη αυτή οι αγροτικές επιδοτήσεις είναι στο έλεος της ΗΔΙΚΑ.

Επιμένουμε ότι η παρακράτηση των αγροτικών ενισχύσεων είναι παράνομη σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς. Οι όποιες οφειλές των αγροτών προς το Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς μπορούν να εισπραχθούν μέσω της ρύθμισης που ήδη προωθείται.

Δεν κατανοούμε λοιπόν τη σπουδή να παρακρατήσετε ποσά της Ενιαίας Ενίσχυσης-Επιδότησης από τους δικαιούχους σε μια δύσκολη περίοδο για τους αγρότες. Θέτετε με αυτό τον τρόπο σε κίνδυνο τη γεωργική παραγωγή και δυσκολεύετε αφάνταστα την επιβίωση της αγροτικής οικογένειας.

Ζητούμε έστω και την τελευταία ώρα να αναθεωρήσετε τυχών σχεδιασμούς σας για παρακράτηση ποσού από τις κοινοτικές ενισχύσεις-επιδοτήσεις προς Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και Δημόσιο.

Το κλίμα δυσαρέσκειας και απόγνωσης είναι τεράστιο. Στο βαθμό που προχωρήσετε σε παρακράτηση των κοινοτικών ενισχύσεων-επιδοτήσεων θα συναντήσετε την καθολική αντίδραση των αγροτών", καταλήγουν.

Σχόλια