Ειδήσεις

Ύποπτο κρούσμα λεϊσμανίασης στην ενδοχώρα

Συναγερμός σήμανε στις αρμόδιες υπηρεσίες για ύποπτο κρούσμα λεϊσμανίασης σε πολίτη στον Ζαρό, ο οποίος προέβη στις αναγκαίες εξετάσεις, με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων να ενημερώνει σχετικά τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης.

Όπως δήλωσε στην "ΚΡΗΤΗ ΤV" ο διεύθυντης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, κλιμάκιο θα βρεθεί σήμερα στην περιοχή του Ζαρού για αιματολογικό έλεγχο στα σκυλιά και περαιτέρω έρευνα στο περιβάλλον, όπου υπήρξε το ύποπτο κρούσμα για περαιτέρω διερεύνηση του περιστατικού.  

Επίσης στην περιοχή μετέβη και κλιμάκια με την αρμόδια αντιδήμαρχο, που ενημέρωσε τους κατοίκους της περιοχής για την ασθένεια αυτή, καλώντας τους να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να αναφέρουν οποιοδήποτε ύποπτο περιστατικό.

Στόχος είναι να υπάρξει ετοιμότητα στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι φόβοι για τη σοβαρή αυτή νόσο, η οποία οδηγεί στο θάνατο, αν δε γίνει έγκαιρα η διάγνωση και η θεραπεία.

Το παράσιτο μεταδίδεται κυρίως από τα ζώα στον άνθρωπο μέσω τσιμπήματος μολυσμένης σκνίπας. Επιβεβαιωμένο κρούσμα της σοβαρής νόσου σε άνθρωπο καταγράφηκε πριν ενάμιση χρόνο στο νομό Ηρακλείου, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα πάντως, με μελέτη του ΚΕΕΛΠΝΟ, το 2009 δηλώθηκαν στην Ελλάδα 55 κρούσματα, εκ των οποίων τα οκτώ ήταν από την Κρήτη, η οποία κατέγραψε την υψηλότερη μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση της νόσου τη πενταετία 2005-2009.

Και δεύτερο κρούσμα;

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες υπάρχει και δεύτερο κρούσμα στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.

Γεωργία Μακάκη

Ύβα Κουμαντάκη

Σχόλια