Ειδήσεις

''Η Μεσόγειος κλειδί των γεωπολιτικών αλλαγών'' (Ηχητικό)

O χώρος της Μεσογείου, είναι  το κλειδί των δομικών γεωπολιτικών αλλαγών με παγκόσμια σημασία που αυτή τη περίοδο συντελούνται, οδηγώντας ουσιαστικά σε μία νέου τύπου "Γιάλτα" με επαναχάραξη συνόρων και χωρών και τέτοιες αλλαγές ιστορικά γίνονται δυστυχώς με αίμα και πόνο για τους απλούς ανθρώπους.

Όμως στον γεωστρατηγικό πόλεμο των συμφερόντων , δεν υπάρχει ούτε ηθική , ούτε συναίσθημα, ενώ το διεθνές δίκαιο δυστυχώς ερμηνεύεται κατά το δοκούν από την ισχύ των δυνατών. Αυτά σημείωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στον 9,84 και τον Γιώργο Σαχίνη, ο υποστράτηγος εν αποστρατεία, γεωπολιτικός αναλυτής και συγγραφέας Νίκος Καρατουλιώτης .

Ο ίδιος συνέδεσε την εξουδετέρωση των χημικών της Συρίας νότια της Κρήτης, τις εξελίξεις σε Λιβύη, Αίγυπτο, Γάζα, Συρία και Ιράκ μέχρι και την Ουκρανία με ένα κοινό νήμα τοποθετήσεων των ισχυρών που ήδη όπως είπε επιδίδονται σε οικονομία πολέμου και κινήσεις τακτικής "πιονιών" στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Ο κ. Καρατουλιώτης υποστήριξε ότι η  γεωστρατηγική θέση του ελλαδικού χώρου (Ελλάδα, Κύπρος), σε συνδυασμό με την ύπαρξη υδρογονανθράκων στον συγκεκριμένο χώρο, καθώς και οι σχεδιαζόμενες διαδρομές των αγωγών, διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό τοπίο συμφερόντων και ανταγωνισμών.

Η Ελλάδα, ενώ θα μπορούσε να είναι σημαντικός γεωπολιτικός δρών "παίκτης" στην περιοχή, αλλά η  έλλειψη ικανής  πολιτικής ηγεσίας και ρεαλισμού, μπορεί να μας σύρει  σε εθνικές περιπέτειες.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, όπου όλα στην περιοχή επαναπροσδιορίζονται γεωπολιτικά, υποστήριξε  ότι η Ελλάδα ακόμη δεν αντιλαμβάνεται  τη σημασία της ως μέρος της λύσης του προβλήματος για την Ευρώπη και όχι ως πρόβλημα  της Ευρώπης , με αποτέλεσμα ο ζωτικός χώρος της να χρησιμοποιείται  για παρεμβάσεις στην περιοχή καθιστώντας μας παράγοντα κρίσης και όχι κλειδί για την επίλυση της .

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια