Ειδήσεις

Λόγω ...γκαντεμιάς εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι

Θύματα της ατυχίας τους ήταν οι δεινόσαυροι, σύμφωνα, με έρευνα βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η πρόσκρουση ενός μεγάλου αστεροειδούς στη Γη, που φαίνεται πως προκάλεσε τον αφανισμό τους, τους βρήκε στην πιο ευάλωτοι περίοδο.

Οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν λόγω... γκαντεμιάς

Εξετάζοντας όχι τη φυσιολογία, αλλά την εξέλιξή τους πάνω στον πλανήτη, ο Δρ Στηβ Μπρουσάτε από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου κατέληξε στο συμπέρασμα πως η άνοδος της στάθμης των ωκεανών, αλλά και η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Γη την περίοδο της εξαφάνισής τους -πριν από 66 εκατ. χρόνια- είχε ήδη καταστήσει τους τρομερούς δεινόσαυρους περισσότερο ευάλωτους. Τα πουλιά ήταν τελικά οι μόνοι δεινόσαυροι που γλύτωσαν από την μαζική καταστροφή.

Αν ο αστεροειδής είχε χτυπήσει τη γη λίγα εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα ή αργότερα, ίσως επιβίωναν, υποστηρίζει ο καθηγητής, ο οποίος χαρακτηρίζει το γεγονός «κολοσσιαία γκαντεμιά».

Η μελέτη στην οποία συμμετείχαν 11 ειδικοί από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Biological Reviews».

Ethnos

Σχόλια