default-image

Οι φοροεπιστροφές των απολυμένων της Αμερικανικής Βάσης

Κρήτη
Οι φοροεπιστροφές των απολυμένων της Αμερικανικής Βάσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την δίκαιη αντιμετώπιση του ζητήματος των φοροεπιστροφών των απολυμένων της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών, ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα. καθώς τα εν λόγω ποσά αποτελούσαν παροχή για παρωχημένη υπηρεσία και φορολογούνταν ως εισόδημα.

Το 1994 η Αμερικανική Βάση Γουρνών Ηρακλείου έκλεισε οριστικά με απόφαση της Αμερικανικής Κυβέρνησης. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι της Βάσης ανήκαν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Όταν έγινε η απόλυσή τους, οι αποζημιώσεις φορολογούνταν αυτοτελώς και το ποσό που επεστράφη στους απολυμένους της Αμερικανικής Βάσης Ηρακλείου θεωρήθηκε ως εισόδημα, σύμφωνα με την αρ. πρωτ.  1103989/1492/Α0012/04-08-1993 εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών και δεν προστέθηκε στο σύνολο των αποζημιώσεων. Αντίθετα με τις υπό εκτέλεση με αριθμ. 148 & 149/2008 αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Χανίων, πέτυχε το Δημόσιο να αλλάξει τα δεδομένα και να προσθέσει το ποσό του επιδόματος που έλαβαν οι εργαζόμενοι ως κίνητρο παραμονής τους στην υπηρεσία μέχρι το κλείσιμο της Αμερικανικής Βάσης όχι στο εισόδημα, αλλά στις  αποζημιώσεις από την απόλυση, και αυτό ήταν άδικο διότι ανέβασε την κλίμακα φορολογία στα ύψη.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Λ. Αυγενάκης «οι εργαζόμενοι της Αμερικανικής Βάσης Γουρνών υπέβαλαν αιτήσεις αναιρέσεως κατά της Β΄ ΔΟΥ Ηρακλείου και της με αριθμ. 149/2008 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Χανίων (Τμήμα Τριμελές), που θα συζητηθούν στο Σ.τ.Ε. Είναι σαφέστατη η με αρ. πρωτ.  1103989/1492/Α0012/04-08-1993 εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών που υπογράφεται από τον τότε Υφυπουργό κ. Μιχάλη Γαλενιανό, σύμφωνα με την οποία το επίδικο ποσό αποτελεί παροχή για παρωχημένη υπηρεσία και φορολογείται ως εισόδημα κατά τις διατάξεις του άρθρου 40 παρ. 1 του Ν.Δ. 3323/1985, αφού καταβάλλεται από τον εργοδότη στους εργαζομένους στην Αμερικανική Βάση Ηρακλείου Κρήτης, ως κίνητρο αφενός για την παραμονή στην εργασία τους και αφετέρου για την διατήρηση της υψηλής αποδοτικότητάς τους μέχρι το κλείσιμο αυτής της Βάσης.»

Τέλος, επισημαίνει ότι «εφόσον ήταν άγνωστο το πότε για λόγους στρατηγικής σημασίας ενδέχεται να κλείσει η Βάση, το εν λόγω κίνητρο ανάγεται σε παρωχημένη εργασία των ετών που διανύθηκαν μέχρι την κατάργηση της Βάσεως και δεν αλλοιώνει τον χαρακτήρα του αυτό το γεγονός, ότι καταβλήθηκε με την απόλυση των εργαζομένων, εφόσον αποτελεί, ακριβώς, το αντιστάθμισμα για την απόλυση αυτή (156/2003 Δ/κου Πρωτοδικείου Ηρακλείου)» και ζητά την δίκαιη αντιμετώπιση του ζητήματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News